Nyhed, 02.februar 2021

Ingredienser kan bruges i udviklingen af sundere fødevarer

Hvordan forholder forbrugerne sig til ingredienslisten på fødevaren? Teknologisk Institut har interviewet 16 ingrediensvirksomheder og over 1.800 forbrugere!

Fedt, sukker og salt er billige ingredienser, der både bidrager med god smag, holdbarhed og konsistens til fødevaren. Det giver udfordringer for fødevareproducenter, når forbrugeren samtidig ønsker sundere fødevarer med god smag og konsistens. Fødevareproducenterne har brug for ingrediensbranchen til at kompensere for fedt, sukker og salt. 

Undersøgelsen fra Teknologisk Institut har til formål at kortlægge den danske ingrediensbranches produktportefølje, for at skabe viden, interesse og muligheder hos fødevarevirksomheder. Et samarbejde mellem ingrediensvirksomhedernes viden og produkter, og fødevareindustriens behov og muligheder, kan styrke det danske udvalg af sundere fødevarer. Teknologisk Institut mener bestemt, at der er et betydeligt potentiale for udvikling af produkter, hvor ingrediensernes positive egenskaber fremhæves! Forbrugeren og fødevarevirksomhederne må indgå et kompromis, hvor prisen på produktet er fair for begge parter, forbrugeren kan acceptere deklareringen, holdbarheden er i orden og smagen og konsistensen ikke er ændret til den ringere side.

I undersøgelsen har Teknologisk Institut adspurgt en række danske virksomheder og Universiteter om, hvilke udfordringer de oplever i arbejdet med innovative ingrediensløsninger. Virksomhederne mener, at der kræves en højere efterspørgsel på sundere fødevarer fra fødevarevirksomheder og forbrugere. Ingrediensvirksomhederne mener også, at forbrugernes holdninger til fedt-, sukker- og saltreducerede fødevarer er en barriere for tilsætning af ingrediensløsninger.

På et webinar d. 21/1-2021, hvor Teknologisk Institut fremlagde resultaterne af deres undersøgelse, deltog også en række virksomheder, der fortalte om, hvilke ingrediensløsninger de kan bidrage med ved reduktion af fedt, sukker og salt. Her blandt andet:

  • Arla Foods Ingredients om mikropartikuleret valleprotein til fedterstatning
  • Chr. Hansen om ”salt light konceptet” til saltreducerede oste
  • Lallemand om gær til saltreduktion
  • CP Kelco om citrusfiber til fedt-, sukker- og salterstatning
  • Einar Willumsen om flavours af sukker og fedt
  • KMC om protein til salt- og fedtreduceret smelteost

Teknologisk Institut har også spurgt 1.845 forbrugere om, hvad deres holdning er til ingredienser og tilsætningsstoffer er. Cirka halvdelen af forbrugerne svarer, at de ofte eller altid læser ingredienslisten på fødevarer. Her er 49% af forbrugerne negative overfor tilsætningsstoffer, mens 41% er neutrale og kun 9% positive. Den negative holdning over for tilsætningsstoffer optræder oftest hos kvinder, ældre og dem, der står for at købe ind i husstanden. Til gengæld er 71% af unge under 29 år positive (18%) eller neutrale (53%) overfor tilsætningsstoffer. 

Teknologisk Institut konkluderer, at forbrugerne er mest positive over for ingredienser, som har ”let gennemskuelige” navne som citronsyre og naturlig aroma fremfor ingredienser som PGPR og alginat, som de har et begrænset kendskab til. Desuden har 54% af forbrugerne en bekymring om, at tilsætningsstoffer kan skade helbredet, og 53% har en idé om, at de tilsættes for at snyde med kvaliteten af produktet. 

Undersøgelsen viser, at der er brug for endnu mere vidensdeling mellem ingrediens- og fødevarevirksomheder. Dette bånd vil Landbrug & Fødevarer fortsat styrke i vores videre arbejde med vores medlemsvirksomheder.

Læs om alle hovedpunkterne fra interviews med forbrugere og ingrediensvirksomheder i rapporten fra Teknologisk Institut: Brug af Ingredienser i udviklingen af sundere fødevarer med mindre fedt, sukker og salt .

Du kan også læse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris Ingrediensstrategi fra 2019 ved at klikke her

Kontakt