Nyhed, 01.juni 2021

Ingrediensvirksomheder på det Sydøstasiatiske marked

Relationer er grundstenen, når man vil ind på markedet i Sydøstasien. Derfor er det en god idé at bruge Landbrug & Fødevarers netværk og sektoreksperter.

Vi har snakket med den danske statskonsulent i Thailand Lene Mølsted Jensen, der arbejder med markeder med traditionelt høj vækst. Hun dækker 10 lande i Sydøstasien, heriblandt Indonesien, Filippinerne, Thailand, Singapore og Vietnam, hvor der er fuld gang i fødevareområdet, selvom COVID-19 har dæmpet den generelle vækst midlertidigt. Lene Mølsted Jensen kalder COVID-19 ”et bump på vejen” mod et stadig voksende fokus på fødevareområdet i regionen. Rigtig mange arbejdspladser og en vigtig del af økonomien, er i forvejen relateret til landbrugs- og fødevareområdet, og COVID-19 har været som et forstørrelsesglas på selvforsyning og sikre værdikæder. Fødevareområdet har gjort sig positivt bemærket ved at klare sig relativt godt gennem krisen og ses nu som en del af løsningen, når landene skal have de traditionelt høje vækstrater tilbage.

Eksempelvis Thailand har en meget stor fødevareklynge, der udgør mere end 20% af BNP ogomkring 30% af den samlede beskæftigelse. Thailand er p.t. den 13. største fødevareeksportør i verden med konkrete planer om at komme i top-10 inden for fem år, gerne med langt flere ”high-value” produkter understøttet af en stigende eksport til Kina. Også i lande som Indonesien, Vietnam og Singapore er der store og meget konkrete planer om at blive mere selvforsynende. Lene Mølsted Jensen ser en oplagt mulighed i, at danske ingrediensvirksomheder understøtter disse planer ved f.eks. at sælge funktionelle ingredienser. For selvom Thailand, Indonesien osv. ønsker at blive mere lokalt selvforsynende, er mere avancerede og tekniske fødevareingredienser til det stigende marked for bl.a. ready-to-eat, ready-to-drink, bakery og snackprodukter slet ikke lokalt eller regionalt tilgængelige. 

I kølvandet på COVID-19 ses også et øget fokus på sundhed. De store virksomheder, der i høj grad sætter dagsordenen, bliver også mere og mere fokuserede på hele den grønne dagsorden. I Sydøstasien taler man endnu ikke om klimaneutral produktion, men meget om ressourceeffektivitet. Midlerne er stort set de samme. Kort sagt er der sammenhæng mellem det der efterspørges i regionen og de produkter som danske virksomheder kan levere. I Thailand alene forventes en stigning i fødevareeksporten på 7% i 2021 og en stigning på 11% på convenience området. 

Stigende efterspørgsel efter vestlige fødevarer, convenience og bæredygtighed skal ikke undervurderes som drivkraft, og snart vil 65% af hele verdens middelklasse leve i Asien, understreger Lene Mølsted Jensen. Det er her Danmark kommer ind i billedet med bl.a. vores dygtige ingrediensvirksomheder og store viden om ”more for less”. Dansk landbrug og fødevareproduktion er et velkendt brand og virksomhederne opfordres til at tage dialogen direkte eller gennem Landbrug & Fødevarer, som har et meget tæt samarbejde med statskonsulenterne. 

Den danske fødevareklynges samlede eksport til Thailand, Vietnam, Singapore og Indonesien er henholdsvis 1.155, 488, 391 og 358 mio. kr. Danmark har en forholdsvis lav, men jævn og solid eksport til de i alt 10 lande med samlet 675 mio. indbyggere, der kaldes Sydøstasien eller ASEAN-landene. Indtil nedlukningen af mink i Danmark, har eksporten af mink til især Cambodja og Thailand udgjort en stor del af den samlede eksport, som henholdsvis den største og næststørste importør i verden af dansk mink. 

Food Ingredients Asia

Asiens største ingrediensudstilling Food Ingredients Asia afholdes d. 15.-17. September 2021 i Bangkok. Der kræves fortsat 14 dages karantæne ved indrejse i Thailand, hvorfor der formentlig kun vil være fysisk deltagelse fra virksomheder, der i forvejen er til stede i Thailand. Der er også mulighed for virtuel deltagelse. I 2022 forventes en opfølgning på Food Ingredients Asia i Bangkok p.g.a. de særlige udfordringer i år. Herudover planlægges et parallelt Food Ingredients Asia i Jakarta at finde sted. 

Kontakt

Landbrug & Fødevarer hjælper gerne med at skaffe netværk i Sydøstasien via statskonsulenttjenesten i Bangkok. Landbrug & Fødevarer har et fortrinligt samarbejde med ambassaderne, der dækker Sydøstasien. 

Vi opfordrer, at du kontakter enten Lene Mølsted Jensen på mail lenjen@um.dk eller Kenneth Lindhardt Madsen, chef for Handel & Marked på mail klm@lf.dk

Kontakt