Foto: Emmelev A/S
Nyhed, 29.august 2022

Biobrændstoffer er et springbræt til en grøn vejtransport

Med nye regeringsudspil om en grønnere vejtransport i Danmark, er bæredygtige biobrændstoffer kommet på dagsordenen.

Med nye regeringsudspil om en grønnere vejtransport i Danmark, er bæredygtige biobrændstoffer kommet på dagsordenen. Virksomheden Emmelev A/S spiller en vigtig rolle i omlægningen af vejtransporten med deres produktion af bæredygtig biodiesel, som i særdeleshed bliver et vigtigt redskab til omstillingen af den tunge vejtransport. Produktionen danner desuden grundlag for værdifulde sidestrømme til gavn for landbrugs- og fødevareerhvervet.

Regeringen arbejder målrettet på at finde grønne og klimavenlige løsninger, der kan bidrage til en reduktion af Danmarks CO2-udledning. Den tunge vejtransport er en blandt flere sektorer, der videreudvikles med henblik på at udfase fossile brændstoffer og i stedet satse på bæredygtige biobrændstoffer, der skal resultere i klimamæssige og økonomiske gevinster. For at indfri disse mål er innovative og alternative løsninger i søgelyset.

Rapsplantens gyldne dråber 


Emmelev A/S fra Otterup på Fyn er Danmarks største producent af bæredygtig biodiesel baseret på raps. Emmelev A/S er en foderstofvirksomhed, som siden 2002 også har været førende inden for produktion af biodiesel. Virksomheden går helt tilbage til 1838, hvor den blev grundlagt som Emmelev Mølle af Maren og Adrian Johansen. De fik hurtigt skabt en blomstrende møllevirksomhed, hvorefter svigersønnen Peter Simonsen overtog møllen. I dag er det 6. generation i skikkelse af Morten Simonsen som medejer sammen med fætteren Erling Simonsen, der driver virksomheden. Gennem de seneste 30-40 år er Emmelev A/S blevet transformeret fra en landsbymølle til en moderne industrivirksomhed, som årligt producerer store mængder biodiesel, rapsolie, foderkager og glycerin til pharma-industrien primært baseret på danskavlet raps.

Når biodiesel er udvundet af rapsfrøene, bruges restproduktet, der udgør cirka 2/3 af den samlede mængde, til proteinholdige og GMO-frie foderkager til kreaturer og erstatter dermed importeret sojaskrå fra andre verdensdele. Raps-foderkager anvendes som foder til 85.000 malkekøer hver dag. Yderligere produceres glycerin, der benyttes i pharma-industrien. Snart kan rapskagen bruges til human føde i forbindelse med fermentering. 

Biodiesel produceret på grundlag af raps fra de danske marker er oplagt. Danmark ligger i et rapsbælte hen over Nordeuropa og er dermed et område, hvor raps dyrkes optimalt. 
Miljømæssigt har afgrøden en række fordele. Grundet dens rodnet suger planten således masser af næringsstoffer til sig og sikrer at afgrøder, som dyrkes på arealerne efterfølgende, får en fordel i kraft af næring, som er gemt i jorden.
Dertil kommer at raps kun kan dyrkes på en mark hver fjerde eller femte år i et sædskifte, og dermed vil vi aldrig se raps dominere landskabet totalt som med f.eks. majs. Dansk raps har et fint CO2-aftryk ift. mange andre steder, fordi vi i Danmark anvender husdyrgødning til rapsproduktionen, hvilket giver en god CO2-fortrængning.

Nyt grønt regeringsudspil indenfor vejtransport 


I forlængelse af regeringens klimaudspil til en grønnere vejtransport er det fra 1. januar 2022 blevet besluttet at iblandingskravet skal ophæves og erstattes af et CO2-fortrængningskrav, som tager udgangspunkt i de enkelte brændstoffers CO2-effekt. Her tages der højde for brændstoffernes faktiske reduktionspotentiale i stedet for det mere generiske iblandingskrav. Brændstofleverandørerne er heraf pålagt et 6 procent CO2-fortrængningskrav, hvoraf minimum 3,4 procent af fortrængningen skal stamme fra drivhusreducerende brændstoffer. Hensigten er at give brændstofleverandørerne et øget incitament til at anvende bæredygtige brændstoffer, der har en højere global reduktionseffekt. 

Et af EU’s bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer går på at de som minimum skal medføre 50 procent drivhusgasfortrængning målt på baggrund af biobrændstoffernes dyrkning, forarbejdning samt forbrænding.
Denne lovgivningsændring betyder desuden at 1. generations biobrændstoffer gradvist udfases og erstattes af mere bæredygtige vedvarende energibrændstoffer (VE-brændstoffer), herunder brint og elektrofuels baseret på strøm fra vedvarende energikilder. Biobrændstoffer hører ikke under VE-brændstoffer. 

Biodiesel udgør størstedelen af biobrændstofferne i Danmark


Biobrændstoffer kan være et afgørende springbræt til omstillingen af den danske transport- og energisektor. På trods af et øget salg af el- og hybridbiler, som på sigt forventes at stige yderligere, er der fortsat behov for at optimere den tunge landtransport. Indtil andre løsninger som elektrificering bliver mere levedygtige, er biobrændstoffer det bedste og i nogle tilfælde den eneste tilgængelige mulighed for en væsentlig reduktion af CO2-udledningen på kort sigt.
Den biodiesel, som Emmelev A/S producerer, kan umiddelbart og uden tekniske ændringer erstatte fossil diesel i bl.a. den tunge trafik. Lastbiler, busser, entreprenørmaskiner mv. kan uden store tekniske ændringer påfyldes 100 procent biodiesel og dermed fortrænge 75-78 procent CO2. Den hurtigste og billigste vej til markante CO2-reduktioner fra den tunge landevejstransport er de biobrændstoffer, som allerede nu er tilgængelige på markedet.

Emmelev A/S fik i år leveret to splinternye Scania R 590 sættevognstrækkere, der er godkendt til kørsel på op til 100 procent ren biodiesel. De to trækkere skal distribuere Emmelevs årlige produktion på op til 130.000 tons biodiesel, der bl.a. anvendes til iblanding i den traditionelle B7-diesel med op til 7 procent. Emmelevs biodiesel er desuden godkendt efter den såkaldte EN590-norm, som de fleste moderne dieselmotorer kræver for at fungere problemfrit, men for at kunne køre på 100 procent ren biodiesel stilles der ekstra krav til motorens specifikationer. De krav opfylder flere af Scanias motorer.

Stor produktion af biodiesel i Sverige 


Biodiesel er ikke kun et dansk fænomen, tværtimod. I Norden og især i Sverige spiller biodiesel en helt anderledes og stor rolle som brændstof i den tunge trafik. I Sverige er biodiesel langt fremme og i fremgang. En stor del af den tunge trafik i Sverige bruger udelukkende biodiesel som brændstof.
For svenskerne er den fossilfrie biodiesel i tanken noget helt naturligt. Masser af offentlige busser i byerne kører udelukkende på biodiesel. Klima og folkesundhed er nogle af de argumenter, som busselskaberne bruger over for byernes indbyggere. Det er i høj grad offentlige busser og dermed staten, som har drevet udviklingen. De forlanger fossilfrit brændstof. Men også eksempelvis leverandører af fødevarer i byerne, renovationsselskaber og busselskaber, som kører med skolebørn, oplever krav fra kunder og borgere om, at der er biodiesel i tanken.

Emmelev A/S samarbejder også tæt med den svenske skovvirksomhed Södra, der har en nettoomsætning på knap 24 milliarder svenske kroner og har investeret over 100 millioner i et anlæg i Mönsterås i det sydøstlige Sverige til produktion af fossilfri methanol. Netop methanol bruges i forbindelse med produktion af biodiesel hos Emmelev A/S.
Södra og Emmelev A/S har indgået en aftale med faste leveringer af fossilfri methanol fra Sverige til Nordfyn, og den svenske biomethanol vil derfor være med til at gøre Emmelev A/S' biodiesel, der bruges som brændstof til tung vejtransport såvel som busser og entreprenørmaskiner, endnu mere klimavenlig.
Methanolen kom tidligere fra gas, som er et fossilt brændstof, og det belaster klimaet meget mere end fossilfri biomethanol. Sidste år indgik Emmelev en aftale med Circle K omkring levering af biodiesel med PTX methanol fra 2023.
80 procent af salget af biodiesel fra Emmelev A/S er til Danmark og 20 procent til Sverige.

Vejen mod en bæredygtig vejtransport i Danmark


I kraft af det fortsatte ønske om at gennemføre en grøn omstilling af den europæiske og danske vejtransport, deltog Landbrug & Fødevarer da Energistyrelsen den 24. august afholdte dialogmøde om fremtidens VE-brændstoffer i den vejgående transport. På mødet blev fokus rettes mod ILUC-effekten (Indirect Land Use Change) og anvendelsen af 1. generations biobrændstoffer samt måder, hvorpå anvendelsen af disse kan reguleres. Som en blandt flere repræsentanter fra branchen deltog Emmelev A/S og gav indblik i fremtidens biobrændstoffer og brugen heraf. Fødevarekrisens betydning for 1. generations brændstoffer samt succeskriterier for en dansk ILUC-regulering og hvordan usikkerhederne i forbindelse med ILUC-opgørelsen håndteres, blev desuden belyst på mødet. 
Repræsentanter fra branchen samt øvrige interessenter havde rig mulighed for at præsentere faglige synspunkter og udveksle erfaringer med klimaeffekten af biobrændstoffer og potentielle ILUC-effekter. 

Kontakt