Foto: Lihme Protein Solutions
Nyhed, 29.august 2022

Løsning til isolering af funktionelle proteiningredienser

Bioteknologivirksomheden Lihme Protein Solutions har udviklet en unik separationsteknologi, der muliggør oprensning af specifikke proteiner.

På baggrund af en voksende efterspørgsel på funktionelle proteiner, som sikrer en bæredygtig udnyttelse af råvaren, har bioteknologivirksomheden Lihme Protein Solutions udviklet en unik separationsteknologi, der muliggør oprensning af specifikke proteiner. Disse kan indgå som ingredienser i en bred vifte af fødevareapplikationer. 

Fra anneks til pilothal


I et lille laboratorie i et anneks i Farum startede en håndfuld specialister med flere års erfaring inden for separation og down-stream processering af proteiner, i 2015 med at eksperimentere med at separere specifikke proteiner. I 2016 blev Lihme Protein Solutions stiftet og virksomheden flyttede sine kontorfaciliteter og laboratorium til DTU Science Park i Lyngby. Virksomheden har efterfølgende haft god vind i sejlene og en positiv bundlinje, der har medført at de sidste år kunne flytte ind i nye og større faciliteter i Ballerup med egne laboratorier og en pilothal. Virksomheden udgør i dag 12 medarbejder samt tre studentermedhjælpere. 
Lihme Protein Solutions leverer teknologi og løsninger til isolering af funktionelle proteiningredienser til fødevare- og foderindustrien. Proteinernes egenskaber ses både i kraft af deres bioaktive samt funktionelle egenskaber, der gør at de eksempelvis kan gelere, skumme eller emulgere og herved påvirke fødevarernes struktur og stabilitet.

Separationsteknologien muliggør skræddersyede proteinløsninger

Lihme Protein Solutions har udviklet en separationsteknologi, der er designet til at isolere specifikke proteiner afhængig af kundens behov. ”I samarbejde med kunden identificerer vi de specifikke mål og leverer herefter en løsning og teknologi, som passer til netop deres behov – der er stor forskel på om det er et protein fra f.eks. planteekstrakt eller fra mælk; teknologien skal optimeres til det specifikke protein, der ønskes isoleret.” fortæller Science Manager hos Lihme Protein Solutions, Bodil Lindved. 
Virksomhedens separationsteknologi ChimerAds bygger på affinitetsprincipper, hvor man udnytter at proteiner varierer og reagerer forskelligt på eksempelvis pH, salt eller ligander, dvs. molekyler, der binder proteiner reversibelt. Til forskel fra hidtil benyttede løsninger, som blandt andet indbefatter søjlekromatografi, har Lihme Protein Solutions udviklet en teknologi, som er mere robust, billigere, mildere mod proteinet og velegnet til opskalering i industriel skala. 
På baggrund af denne teknologi oprenser Lihme Protein Solutions planteproteiner herunder kartoffelproteiner, ærteproteiner og græsproteiner samt animalske proteiner fra mælk, æg og plasma. Virksomheden leverer desuden metoder til oprensning af proteiner fra præcisionsfermentering, dvs. proteiner produceret i eksempelvis gær. 

Leverer løsninger til den globale fødevareproduktion

Lihme Protein Solutions opererer på lokale og internationale markeder. Virksomheden har bl.a. leveret løsninger til produktionen af præcisionsfermenterede proteiner i USA samt løsninger til oprensningen af proteiner fra kartoffeljuice i Holland. 
”Lige nu er vi ved at forberede introduktionen af vores ChimerAds teknologi til fremstilling af proteiner fra mælk og valle for at imødekomme det stadigt stigende behov for funktionelle og biologiske aktive proteiner til f.eks. modermælkserstatninger, og samtidig forøge udnyttelsen og værdien af de sidestrømme, der fremkommer i mejeriindustrien.” tilføjer Bodil Lindved.

Bæredygtighed gennem teknologi

Hos Lihme Protein Solution er bæredygtighed en del af løsningen. Formålet med oprensningen af funktionelle proteiner fra eksempelvis planter er ofte at kunne erstatte animalske proteiner og syntetiske tilsætningsstoffer (E-numre) til fremstillingen af plantebaserede fødevarer. 
Virksomheden isolerer desuden proteiner fra mælk og æg for herved at udnytte proteinernes værdifulde biologiske egenskaber i modermælkserstatninger, fødevarekonservering samt som en alternativ antibiotikabehandling. Virksomheden satser på at teknologien kan føre til en bedre udnyttelse af råvarematerialerne og deres sidestrømme, hvilket bidrager til forøget bæredygtighed. 
Separationsteknologien er en selektiv og skånsom processeringsmetode overfor de råvarematerialer, der anvendes. Dette resulterer i rene, intakte og funktionelle proteiner, samtidig med at biproduktet stadig kan udnyttes til andre formål efter separationen af de funktionelle proteiner. Teknologien er desuden simpel med et begrænset brug af vand og kemikalier. Virksomheden leverer dermed løsninger, der tager afsæt i en bæredygtig udnyttelse af eksisterende råvarer og tager samtidig højde for klodens begrænsede ressourcer.

Fra konservatisme til nytænkning

Når en ny teknologi skal introduceres og kommercialiseres til fremstilling af nye produkter, mødes dette ofte af både teknologiske og markedsmæssige risici for virksomhedens partnere. Derfor kan de nødvendige investeringer for etableringen af teknologien i industrielle faciliteter være en bremse for teknologiens implementering.  
Virksomheden mødes samtidig af regulatoriske begrænsninger i forbindelse med introduktionen af ’nye’ proteiner på markedet, der hører under Novel Foods forordningen. Disse tilfører risici, omkostninger og lange tidshorisonter for introduktionen af nye proteinprodukter på markedet. 
Med større popularisering indenfor bæredygtige fødevarevalg og fremstillingsmetoder samt en voksende bevidsthed om at nye proteiner kan løse aktuelle udfordringer og resultere i en bedre udnyttelse af klodens naturlige ressourcer, spår Lihme Protein Solutions at industriens konservatisme og manglende agilitet vil ændre sig indenfor en kort årrække. 
Virksomheden er netop i gang med at introducere deres nye teknologi ChimerAds, som de gennem den senere årrække har udviklet på. Lihme Protein Solutions har forhåbninger om at separationsteknologien implementeres i udvindingen af proteinløsninger til fødevare- og foderapplikationer verden over. Deres indledende fokus er teknologiens anvendelse til fremstilling af individuelle, aktive proteiner fra mælk, valle og sidestrømme fra mejeriindustrien. 

Kontakt