Nyhed, 01.juni 2022

Mikroalger giver løsning på et CO2-neutralt fødevareerhverv

Algiecel omdanner virksomheders CO2-udledning til grønne og profitable råvareprodukter. Virksomheden vil bidrage til udviklingen af klimaløsninger!

Et tæt samarbejde med naturen

Klima er på dagsorden og innovative tiltag kræves for at sikre fødevareerhvervets udvikling mod den grønne omstilling, der begrænser erhvervets CO2-emissioner og sikrer klimavenlige produktionssystemer i fremtiden. Netop denne vision har virksomheden Algiecel indskrevet i deres forretningsgrundlag. Her stræber de efter at begrænse industriens CO2-udledning ved at benytte naturens egne biologiske løsninger, der netop anvender CO2 som en vigtig ressource samt gennem en forretningsmodel udviklet for at gøre det nemt og profitabelt at få fjernet CO2. Algiecel har udviklet en super-kompakt og effektiv teknologi, en såkaldt foto-bioreaktor, der kan transformere industriel CO2-udledning til profitable sidestrømme.  Løsningen er fundet i naturens egne omdannelsesprocesser og involverer fotosyntetiserende mikroalger. Disse er drivkraften i virksomhedens teknologi, hvor de gennem fotosyntese omdanner LED-lys og CO2 til biomasse, som efterfølgende kan indgå i bred portefølje af produktapplikationer. Virksomheden stræber efter at gøre industriernes bortskaffelse af CO2 rentabelt ved hjælp af simple løsninger med begrænsede administrative og logistiske tiltag set fra kundens synsvinkel. Fremadrettet skal der være god økonomi i CO2’en.

En biologisk og mobil løsning

Virksomheden tilbyder mobile super kompakte foto-bioreaktorer indbygget i containere, som indeholder mikroalger, der via LED-lys, dvs. energi, omdanner CO2 til biprodukter i form af algeolie, foder, fødevarer, biomasse og bio-olie. En slags Power to X, hvor X = biomasse. Disse profitable biprodukter kan desuden indgå som ingredienser til animalsk eller humant kostsupplement. Anlæggene er udstyret med kilometervis af LED-lys og gennemsigtige rør hvori algevæksten sker. Gennem fotosyntese omdanner mikroalgerne lys og CO2 til biomasse og oxygen. Algernes produktion af biomasse afhænger i høj grad af hvor meget lys, der kan leveres til de enkelte celler, og det er på dette punkt, at Algiecel tager fotobioreaktor-teknologien til nye højder. En tilstrømning af vand er ligeledes afgørende for at kunne høste kontinuerligt samt afgasse systemet og forhindre akkumulering af alger, der kan medføre tilstopninger i reaktoren. 

De mobile anlæg vil blive lette at installere, de er fleksible ift. kapacitet og vedligeholdelse og kan nemt stables og samles som moduler afhængig af kundernes individuelle behov for at få fjernet CO2. På denne måde kan teknologien nemt opføres ved eksempelvis biogas- eller fermenteringsanlæg, hvor en givent antal mobile reaktorer matcher den enkelte virksomheds CO2-udledning.

Mikroalger er en næringsrig foder- og fødevarekilde 

Mikroalger er et planteplankton, der forekommer i marine vandmiljøer. Her er de en vigtig producent af biomasse og ilt på jordkloden. De er robuste og hurtigt voksende, hvis rigelige mængder af lys, næring og CO2 er tilgængeligt. Mirkoalger er rige i protein og kan producere essentielle omega-3-fedtsyrer vha. fotosyntese. Gennem mikroalger, som fisken indtager, optages og lagres omega-3-fedtsyrerne, som efterfølgende sendes længere op i fødekæden, når vi indtager fisk gennem kosten. Omega-3-fedtsyrer har en høj næringsværdi og bidrager med anerkendte sundhedsfremmende effekter både til animalsk og human ernæring. 
I kraft af mikroalgernes høje næringsindhold kan biomassen indgå i en bred vifte af applikationer. Det høje indhold af omega-3-fedtsyrer muliggør produktionen af algeolie, som kan tilskrives en række næringsmæssige kvaliteter med højt markedspotentiale. Algeolien kan indgå som et kostsupplement til humant konsum, der erstatter fiskeolie og samtidig begrænser CO2-udledning. Biomassen fra mikroalger indeholder desuden antioxidanter og antiinflammatoriske kvaliteter, som gør den til en attraktiv ingrediens i foderblandinger bl.a. henvendt til akvakulturen, hvor den bidrager med nøj næringsværdi. Dette skal også ses i lyset af den stigende befolkningstilvækst og faldende fiskekvoter, som skaber grundlag for nye grønne produktionssystemer. 
Med gode vækstbetingelser i Danmark kan mikroalger være en vigtig løsning på fødevareerhvervets CO2-reduktion. Dette uudnyttede potentiale har Algiecel opdaget, med afsæt i en af de vigtigste biologiske processer på jorden. 

En grøn dagsorden

Algiecel blev etableret i 2021 af den tidligere CEO i Unibio Henrik Busch-Larsen og har allerede gennemgået en hastig udvikling. Først på året i 2022 modtog selskabet finansiering fra BioInnovation Instituttet, som er finansieret af Novo Nordisk Fonden. Den 8. juni blev virksomhedens pilotprojekt indviet i samarbejde med Teknologisk Institut (TI). Her stiller Teknologisk Institut laboratorier, faciliterer og faglige kompetencer til rådighed mod betaling for at sikre en fortsat videreudvikling af virksomhedens grønne teknologi. Virksomheden arbejder fokuseret på at optimere pilotsystemet for herigennem at sikre optimal CO2-reduktion og maksimal produktivitet i fremtidige opskaleringsprojekter.

"I am impressed to see how rapid Algiecel has advanced and is now initiating experiments at pilot scale. But speed is unfortunately important as we rapidly need new technologies like the ones Algiecel is providing to make sure that we can create a sustainable society. I congratulate them with their advancements and I will be looking much forward to follow them in the years to come." fortæller CEO i BioInnovation Institute, Jens Nielsen. 

"Danske bio-teknologiske løsninger med afsæt i landbruget har enormt internationalt potentiale. Vi sidder i Danmark med en gylden mulighed for at skabe et nyt væksteventyr, hvis vi får positioneret os helt rigtigt. 
Den måde hvorpå vi tænker i effektivitet og kvalitet, vores evne til at agere hurtigt og vores evne til sammen at samle kræfterne og trække i samme retning, når vi ser nødvendigheden, tror jeg kommer til at spille en afgørende rolle på den internationale scene i de kommende år - men igen, vi skal have positioneret os rigtigt, og det kræver et vel-diageret samspil mellem politikerne, interesseorganisationer, virksomhederne, store som små og ikke mindst adgang til risikovillig kapital. Får vi lagt det puslespil rigtigt, så kommer Danmark og danske teknologier til at få et større aftryk i den grønne omstilling end vores lille lands størrelse ellers ville tillade"
 fortæller CEO i Algiecel, Henrik-Busch-Larsen.   

Algiecel er den slags opstartsvirksomheder, som gennem deres teknologi kan være med til at vise vejen for den grønne omstilling i fødevaresektoren. Landbrug & Fødevarer er positivt stemte overfor innovative tiltag, der skal bidrage til vores fælles mål om et klimaneutralt fødevareerhverv. Vi glæder os til at følge virksomhedens fremtidige projekter hos TI, der forhåbentligt skal udmunde i opskaleringsprojekter, som kommer fødevareerhvervet til gavn. 

Kontakt