
Europæiske fiskemelsproducenter leverer ingredienser
European Fishmeal and Fish Oil Producers varetager fælles interesser for fiskemel- og olieproducenter i Europa.
Fisk som råvare til foderingredienser
Fiskemel og -olie produceres primært af pelagiske fisk, der lever i vandsøjlen i store stimer og ikke anvendes til fødevareproduktion. I Europa er det typisk fiskearterne lodde, tobis, blåhvilling, brisling samt afskær og restprodukter fra fiskeindustrien, der indgår i forarbejdningen af fiskemel og -olie. Fiskeriet er reguleret af kvoter baseret på biologiske anbefalinger fra ICES og dernæst vedtaget politisk. Dette er afgørende for at bevare de havbiologiske økosystemer. Anbefalingerne er baseret på den mængde fisk, der kan tages ud af fiskebestanden for fortsat at sikre dens bæredygtige reproduktion, og der fastsættes nye kvoter for alle bestande hvert år. En kontinuerlig kvalitetskontrol på fabrikkerne sikrer friske råvarer og sporbare produkter, der efterlever kvalitetskrav og sikkerhedsstandarder gennem hele distributionskæden.
Fiskemel og -olie indgår typisk som en strategisk foderingrediens til opdræt af laks, ørreder mf., men anvendes også som foder i grise- og kyllingeproduktion samt til kæledyrsfoder. Fiskeolie benyttes primært som foderingrediens til fiskeopdræt samt til human ernæring.

Fiskemel og -olie bidrager med unikke produktegenskaber
Fiskemel og -olie er meget værdifulde foderingredienser i kraft af deres høje indhold af essentielle aminosyrer, mineraler, phosphorlipider og omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA). De langkædede omega-3-fedtsyrer er centrale komponenter i cellemembranen og spiller en vigtig rolle ift. at sikre optimal vækst, fysisk sundhed og god forplantningsevne i forbindelse med animalsk ernæring. Omega-3-fedtsyrer er desuden anerkendt for deres sundhedsfremmende egenskaber både til animalsk og human ernæring.
De mange helbredseffekter til trods, er det ikke altid lige nemt at være fiskemelsproducent, forklarer Anne Mette Bæk, direktør for European Fishmeal and Fish Oil Producers (EFFOP), der er er den europæiske industris fælles brancheforening.
”Udover de aktuelle energipriser - der ganske vist berører os alle – er industrien underlagt et spindelvæv at sporbarhedskrav, div. bæredygtighedscertificeringer og et omfattende regelværk fra både EU og de enkelte lande, der ikke altid harmonerer. Udfordringerne er mange, men de er til gengæld fælles, og derfor er det så vigtigt at vi som branche arbejder sammen om løsningerne. Det har faktisk aldrig været vigtigere” Udtaler Anne Mette Bæk.
En bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer
Fiskeriet efter industrifisk – altså de fisk, som forbrugerne ikke gider at købe og i stedet laves til fiskemel - er tæt på fuldt udnyttet i Europa, og det har givet branchen et øget incitament til at fokusere endnu mere på den cirkulære økonomi ved at udnytte sidestrømmene fra de fisk, som forbrugerne godt gider at spise. Når man for eksempel fileterer en sild og skærer den i bidder til julebordet, så er det kun cirka halvdelen af fisken, der bliver spist. Men i stedet for at smide hoved og hale i skraldespanden, så indsamler fiskemelsproducenter i hele Europa afskæret og forædler det til strategiske foderingredienser efterspurgt af foderproducenter til laks, svin eller kæledyr verden over.
Særligt på europæisk plan ses et stigende fokus på at optimere udnyttelsen af disse råvarer, som giver værdi for forbrugerne ved at indgå som foderingrediens til bl.a. lakseopdræt. Der er nemlig ikke noget omega-3 fedtsyre i laksen, hvis ikke den får det igennem foderet. Ikke nok med at omega-3 fedtsyren er essentiel for laksens sundhed, så har det også en lang række helbredseffekter for mennesker der, ligesom laksen, også kun kan få omega-3 gennem føden. Og på den måde ender fiskeafskæret og de svært salgbare industrifisk alligevel på tallerkenen og kommer forbrugeren til gavn.