
KMC bliver ved med at finde muligheder i kartoflen
KMC producerer kartoffelbaserede ingredienser til bl.a. fødevarer. I Brande produceres kartoffelstivelse til ost, bagværk, kødalternativer, pasta og konfekture.
En unik afgrøde med mangfoldige applikationer
Kartoflen er en funktionel og CO2-venlig afgrøde med gode vækstbetingelser i Danmark. I Danmark har vi gennem mange år haft en lang tradition for kartoffeldyrkning i kraft af vind og vejr, som sikrer gode dyrkningsforhold. En stor vandtilførsel er nødvendig for at sikre stort udbytte og god råvarekvalitet. Med en ændret madkultur i Danmark er dyrkningen af spisekartofler indskrænket til fordel for stivelsesholdige kartofler til produktion af kartoffelmel.
Hos KMC forarbejdes kartoflen til kartoffelprotein, kartoffelfibre og kartoffelstivelse, der kan indgå i osteapplikationer, konfekture og emulsioner. Restprodukt er kartoffelpulp, som blandt andet benyttes som foderingrediens til drøvtyggere. Kartoffelprotein er et komplet protein, der indeholder alle de essentielle aminosyrer, hvilket bidrager til dets høje ernæringsværdi i fødevarer og gør det velegnet som en ingrediens til kødalternativer. Som ingrediens er kartoffelstivelsen unik i kraft af dens neutrale smag og hvide udseende. Dette muliggør at den kan indgå i en bred vifte af produkter uden at forårsage afsmag eller -farvning af produkterne.
Indenfor ostesegmentet fremstiller KMC modificerede kartoffelstivelser, der kan indgå som ingredienser i ostealternativer anvendt til pizzatopping, white cheese, smørbare oste og hard cheese. Alle med forskellige funktionaliteter, smelteevne og struktur tilpasset kundens eller forbrugerens behov.
KMC fremstiller desuden kartoffelstivelse til konfekture, der benyttes til produktion af vingummi, lakrids, pastiller og chewy candy. Her tilsigtes det at udvikle produkter med en ønskelig tekstur og smag. Med kartoflen som råvare producerer KMC stivelser til brug i ost og konfekture, der kan leve op til plantebaserede, glutenfrie og allergenfrie prædikater. Dette muliggør et bredt kunde- og forbrugersegment.

KMC leverer skræddersyede løsninger til kunder verden over
KMC opererer på et bredt internationalt marked og eksporterer mere end 90% af deres samlede produktion til mere end 80 lande. Med forretningsfilosofien ’A great place to work’ udvikler KMC kartoffelbaserede stivelser og proteiner, der på sigt skal kunne erstatte animalske fødevarekomponenter. Fleksibilitet og åbenhed er vigtige forretningsstrategier, der driver virksomhedens samarbejde med internationale partnere og kunder. Indenfor konfekturesegmentet ses divergerende ønsker i forhold til produkttypernes tekstur, smag eller farve, hvilket i høj grad afhænger af kundernes kultur og geografiske oprindelse.
”Denne diversitet forsøger KMC at tilgodese ved at producere kartoffelstivelser med forskellige funktionaliteter tilpasset kundens behov” udtaler applikationsspecialist i hos KMC Mia R. Jalum, der beskæftiger sig med produktapplikationer indenfor konfekture.
KMC retter blikket mod det globale marked, når nye produkter skal udvikles. Ved at deltage i internationale konferencer, samarbejde med forretningspartnere og kunder samt være i tæt dialog med universiteterne holder virksomheden sig ajour med nye strømninger og tendenser på markedet.
Ifølge senior applikationsspecialist, Line Bach Christensen formår KMC at levere løsninger til kunder, der er funderet på højteknologisk viden og fagligt produktkendskab. Hos KMC kender de afgrødens egenskaber på strukturelt niveau og ved desuden hvilke procesparametre, de skal ændre for at opnå ønskede teksturer. Denne fagekspertise er en styrkeposition for KMC og prioriteres som en vigtig arbejdsstrategi, når de udvikler nye produkter eller supporterer kunder verden over.
I den grønne omstilling kan kartoflen spille en større rolle
Med nye strømninger indenfor plantebaserede fødevarer og forbrugertrends, der i højere grad prioriterer bæredygtighed og grøn omstilling, ser KMC gode markedspotentialer i fremtiden. Nye generationer udviser stor imødekommenhed overfor plantebaserede fødevarealternativer, hvilket taler ind i den grønne omstilling, som KMC bidrager til. Nysgerrighed, sunde fødevarevalg og et ønske om større gennemsigtighed er trends, som præger de aktuelle forbrugsmønstre. Her kan KMC bidrage og fortsætte udviklingen ved at udbrede sortimentet af kartoffelstivelse og -fibre. KMC stræber efter at udvikle produkter indenfor et selvstændigt produktsegment, hvor de bidrager med funktionelle kød- og mælkealternativer, der ikke er direkte sammenlignelige med de animalsk producerede fødevarer.
”Kartoffelstivelse kan aldrig blive til gelatine eller mælk, men vi kan komme meget tæt på og udvikle produkter, der i høj grad minder om. En ny referenceramme for vores forståelse af fødevarer er derfor nødvendig. Vi skal distancere os fra en animalskbaseret referenceramme og i stedet referere til plantebaserede fødevarer. Denne udvikling kræver dog at der er en bred palet af produkter på markedet.” Udtaler Line Bach Christensen.
”KMC rider med på denne bølge og ser ind i en fremtid, hvor plantebaserede fødevarer vinder større og større indpas” supplerer Mia R. Jalum.
Nyt tekstureret kartoffelprotein
Seneste skud på stammen er udviklingen af deres teksturerede kartoffelprotein, der kan indgå som et kødalternativ i plantebaserede produkter. Her er KMC frontløbere og er de første i verden til at omdanne et pulverprodukt til et teksturat med kødlignende egenskaber. Teksturatet er fremstillet gennem procesteknologien ekstrudering, hvor proteinet under påvirkning af høj varme og tryk omdannes til fiberlignende strukturer. Med denne udvikling er KMC et skridt nærmere mod et fødevaremarked, der i højere grad prioriterer plantebaserede alternativer. Teksturaterne bidrager med en kødlignende fiberstruktur, der giver en mild smag og naturtro stegeskorpe. Desuden bevares høje ernæringsmæssige kvaliteter i produkterne. Kartoffelproteinet har derfor gode potentialer som kødsupplement i fremtiden og virksomheden forventer en stor opskalering af produktionen de kommende år.