
Organic Plant Protein producerer grønne planteproteiner
Bæredygtighed, økologi og klima er på dagsordenen hos Organic Plant Protein, der producerer teksturerede planteproteiner af hestebønner og ærter.
En virksomhed affødt af en global mission
I den jyske by Hedensted driver ægteparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard virksomheden Organic Plant Protein, der omdanner ærter, hestebønner og øvrige proteinrige vegetabilske fødevarekilder til teksturerede planteproteiner. Disse proteiner er unikke i deres fiberlignende struktur, som kendes fra kød, hvilket gør dem velegnede som kødalternativer. Parret har gennem mange år været frontløbere for økologisk fødevareproduktion i Danmark, da de tilbage i 1990’erne stiftede virksomheden Hanegal, som producerer økologiske pølser, pålæg og plantebaserede alternativer. I 2019 solgte de deres aktier i virksomheden og omlagde strategien med stiftelsen af deres nye virksomhed Organic Plant Protein, der udelukkende er baseret på en vegetabilsk fødevareproduktion. Forretningsstrategien er et aktivt bidrag til den grønne omstilling, ved at reducere kødforbruget og fremme produktionen af økologiske og plantebaserede kødalternativer. Strategien strækker sig ud over landets grænser og tager højde for de internationale klimamål om at reducere den globale opvarmning og sikre tilstrækkelige fødevarer til en hastigt voksende verdenspopulation.
Sådan forvandles vegetabilske råvarer til teksturerede planteproteiner
Planteproteinerne fremstilles vha. procesteknologien ekstrudering, hvor råmaterialerne forarbejdes til et proteinrigt mel, som efterfølgende behandles under høj varme, rotation og tryk. Ekstrudering er en procesteknologi, der i dag benyttes indenfor et bredt fødevaresegment og anvendes bl.a. til fremstilling af pasta, morgenmadsprodukter, konfekture, foderproduktion og teksturerede planteproteiner. Denne fremstillingsteknologi muliggør høj næringsværdi af produkterne og sikrer deres funktionelle egenskaber i kraft af den kortvarige, men effektive behandling som massen gennemgår. Fremstillingsprocessen er desuden energieffektiv, idet energien bevares og omdannes til nye former undervejs i processeringsforløbet.
Processen er analog til en bageproces, hvor en begrænset vandtilførsel på ca. 8% omdanner melet til en hård dej, som sendes igennem et ekstruderrør. Ekstruderrøret er inddelt i zoner, hvor produktet påvirkes af forskellige fysiske og termiske parametre. Her påføres massen høje temperaturer op mod 140 grader og kraftig rotation, som medfører at de globulære planteproteiner denaturerer og udfoldes til langstrakte fibre. Dette skaber en mere fyldende masse, som efterfølgende passeres igennem dysser, der er bestemmende for produktets endelige geometriske form, størrelse og funktionelle egenskab.
Tidligere ansat ved Teknologisk Institut Per Lang Sørensen har udviklet specialkomponenter, der bidrager til produkternes unikke karakter. Hans faglige og tekniske indsigt har været afgørende for teksturaternes funktionelle egenskaber og han er i dag en helt central del af virksomheden.

Organic Plant Protein adskiller sig fra andre plantebaserede fødevarevirksomheder, der fremstiller kødalternativer, idet deres produkter udelukkende er baseret på proteinkoncentrat med 55% protein uden brug af enzymatisk fremstillede isolater. Netop denne landvinding er teknisk direktør Per Lang Sørensen ansvarlig for, hvor det er lykkes virksomheden at fremstille teksturater med en fiberlignende struktur uden brug af kemiske hjælpestoffer. Isolater kan iblandes melet for at udvinde et højere proteinindhold på op mod 80%. Denne proces kræver dog højere energiforbrug og forarbejdningsgrad, hvilket desuden medfører lavere kostfiberindhold i det endelige produkt. Virksomhedens produkter forarbejdes via en tørekstruderingsproces med en begrænset vandtilførsel og lavt energiforbrug. Vådekstrudering er en anden fremstillingsmetode, som modsat giver et produkt, der i højere grad minder om fersk kød i sin struktur, men med kortere holdbarhed i kraft af et højere vandindhold.
Bælgfrugternes vej fra jord til bord
Råmaterialerne i de teksturerede planteproteiner er ærter og hestebønner. Disse bælgplanter er proteinrige fødevarekilder med et højt proteinindhold og gode vækstbetingelser i Danmark. Bælgfrugten er afhængig af en stor vandtilførsel under blomstring og bælgsætning for at udvikle et stort udbytte i løbet af sommerhalvåret. Ærter og hestebønner er afgrøder kendetegnet ved at give et stort udbytte, der desuden bidrager med god smag i produkterne. Bælgfrugterne indeholder ca. 25% protein, er rige på kostfibre og har en unik aminosyresammensætning, hvilket gør dem til næringsrige alternativer til animalsk protein. Med gode dyrkningsforhold i Danmark, er hestebønner og ærter afgrøder, der kan spille en stor rolle i fremtidens fødevaresortiment og bidrage til et økologisk sædskifte.
Organic Plant Protein samarbejder med den norske virksomhed Vestkorn, der vha. en tør mekanisk proces kaldet vindsigtning forarbejder ærterne og hestebønnerne til fint stivelses- og proteinholdigt mel. Denne separationsteknik af melets komponenter muliggør at proteinindholdet kan nå op mod 55% i melet, som efterfølgende kan indgå i ekstruderingsprocessen og omdannes til proteinteksturater.
Kun fantasien sætter grænser for planteproteinernes anvendelsesmuligheder
Efterspørgslen på plantebaserede fødevareprodukter er tiltagende og ingrediensvirksomheden ser derfor gode vækstpotentialer i fremtiden, hvor både økologiske og grønne fødevarevalg dominerer. Netop på denne front kan Organic Plant Protein positionere sig og bidrage til en grøn og mere klimavenlig omstilling. I dag tilsigtes det at udvikle produkter, der så vidt muligt minder om kød. Dette gør det lettere for forbrugerne at indtænke proteinerne i hverdagskosten. På sigt forventes det dog at teksturaterne i højere grad inkorporeres i retter og opskrifter som selvstændige fødevarekomponenter
Virksomhedens produktserie Plant Mate er unik i kraft af den gode tekstur og milde smag, som opnås ved udelukkende at benytte proteinkoncentrat i fremstillingsprocessen uden brug af enzymatiske isolater. Vha. specialværktøjerne udviklet af Per Lang Sørensen, er teksturaterne lanceret i mangfoldige former og størrelser med forskellige funktionelle egenskaber. Desuden er de nemme at håndtere med kort opblødning i vand forud for tilberedning. Hermed er planteproteinerne gode fødevarevalg, velegnet til et bredt forbrugersegment. Virksomheden stræber efter at udvikle og producere kødalternativer, der er lette at håndtere og med former som stykker, strimler, flager, granulater m.fl. kan produkterne indgå i en bred portefølje af opskrifter i alt fra burgere, gryderetter, i pitabrød, som proteinberigelse af brød samt mange flere. med forskellige anvendelsesmuligheder, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser.
”Hvis man vil være leverandør af ingredienser og lykkes med det, er man nødt til at vejlede kunderne om, hvordan de kan bruge disse. Som virksomhed er vi derfor nødt til at være aktive, kreative og fremme i skoene for at udvikle applikationer, der er tilpasset kundernes behov.” Udtaler Founder og CEO Ulrich Kern-Hansen.
Smag, mæthedsfølelse og genkendelighed
God smag, mæthedsfølelse og fødevarer, der ligner det vi plejer at spise, er succeskriterier som kødalternativerne skal efterleve for at kunne udkonkurrere de animalske kødprodukter. I en analyse af Epinion for Landbrug & Fødevarer fra maj 2021 ses det at forbrugeren vægter ’god smag’ som det vigtigste kriterie for plantebaserede proteinkilder til aftensmaden. Øvrige parametre som ’mættende’, ’sundt’ og ’god kvalitet’ er ligeledes en høj prioritet. Organic Plant Protein stræber derfor efter at udvikle og producere planteproteiner, der tilgodeser alle vigtige betingelser. Ved at udbrede kendskabet til produkterne, tydeliggøre deres applikationer i middagsretter og iværksætte madskoler, forsøger virksomheden at være i øjenhøjde med forbrugerne og fremstille produkter, der let kan inkorporeres i hverdagslivet bl.a. i dagtilbud, kantiner og detailhandlen. Ifølge virksomheden selv kan en målrettet forbrugeroplysning bidrage til at reducere danskernes kødforbrug til fordel for plantebaserede alternativer uden at gå på kompromis med smag, mæthedsfølelse eller genkendelighed.
”Den grønne omstilling er i høj grad formet af forbrugerne selv – ved aktivt at skære ned på deres kødforbrug bliver de en del af løsningen og det sætter skub i udviklingen på den korte bane. Det er de små skridt, der baner vanen for en grønnere fremtid” tilføjer Ulrich Kern-Hansen.
Virksomheden ser desuden på udviklingen af ingrediensløsninger, der appellerer til flexitarer. Dette forbrugersegment fravælger bevidst kød i en given udstrækning og søger i højere grad en kost, der tilgodeser både plantebaserede og animalske proteiner. Hybride løsninger kan være et vigtigt skridt på vejen mod mere klimavenlige kostvaner. Økologi, råvarer af høj kvalitet, sporbarhed og fødevaresikkerhed er styrkepositioner, der karakteriserer den danske fødevaresektor. Gennem forskning og udvikling kan plantebaserede kødalternativer vinde større indpas og blive endnu en styrkeposition for Danmark. Organic Plant Protein arbejder for at bidrage til denne udvikling