Foto: Unsplash
Nyhed, 20.marts 2022

Nye statskonsulenter i Indonesien, Malaysia og MENA-regionen

Nye statskonsulenter i Indonesien, Malaysia og MENA-regionen skal styrke den danske fødevareklynge

De danske repræsentationer spiller en afgørende rolle for vores internationale samarbejdsaftaler. Landbrug & Fødevarer arbejder konsekvent for at skabe de bedste forudsætninger for at etablere nye markedsmuligheder og nedbryde markedsbarrierer for medlemmerne. Landbrug & Fødevarer glædes derfor ved udbredelsen af de danske repræsentationer i Indonesien og Malaysia samt MENA-regionen, hvor to nye statskonsulenter netop er tiltrådt.

Miljø- og fødevareområdet fylder mere og mere på de internationale dagsordener. Fokusområder som forsynings- og fødevaresikkerhed, bæredygtighed og værdiskabelse er vigtige prioriteter, som påvirker verdensmarkedet. Danmark har unikke styrkepositioner indenfor disse felter og kan bidrage med faglig ekspertise, innovation, teknologi og viden. MENA-regionen og Sydøstasien byder derfor på potentielle markedsmuligheder for danske ingrediensvirksomheder. Markedsadgangen muliggøres gennem de danske statskonsulenter, som har til formål at fremme det danske erhvervsliv uden for landets grænser indenfor miljø, fødevarer og landbrug. Statskonsulenterne bistår konkret markedskendskab, problemløsning og relationsopbyggelse under tæt dialog med danske og lokale myndigheder.

”Landbrug & Fødevarer bidrager aktivt til at udvide kredsen af statskonsulenter og giver indspil til, hvor de bør placeres af hensyn til fødevareklyngens interesser. Det er særlig glædeligt, at det er lykkes med virkning fra 2022 at udvide antallet af statskonsulenter fra seks til otte og få placeret henholdsvis Hanne Larsen i Jakarta, Indonesien og Esben Filt Jensen i Dubai med ansvar for MENA-området. Begge markeder er i vækst, og vi forventer at statskonsulenterne kan sikre en stærk platform for den danske fødevareklynge på markederne.” Udtaler Jan Laustsen, områdedirektør for handel, marked og ernæring hos Landbrug & Fødevarer. 

Ny statskonsulent i Indonesien og Malaysia

Dyrelæge og tidligere fødevaredirektør, økonomidirektør og veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen er netop tiltrådt som statskonsulent i Indonesien og Malaysia med hovedsæde i Indonesiens hovedstad Jakarta. Hanne Larsens fagekspertise og ledelsesmæssige erfaringer skal styrke danske eksportinteresser og promovere danske løsninger på landbrug- og fødevareområdet. 

Afstanden mellem Danmark og Indonesien er kort på incitamenter som grøn omstilling, reduktion af madspild og forbedret ernæring. Ved realiseringen af disse er afstanden dog betydelig større, og derfor kan Danmark bistå med unikke løsninger, teknologi og viden. 
Et tæt samarbejde myndighederne imellem ligger derfor højt på opgavelisten hos den nytiltrådte statskonsulent. På et strategisk plan arbejder Hanne Larsen på at opbygge relationer til de lokale myndigheder, EU-repræsentationen, organisationer som FN og ASEAN samt NGO’er for herigennem at etablere og styrke et handelssamarbejde mellem Danmark og Indonesien.

Kommercielle interesser er desuden en vigtig prioritet i det politiske arbejde. Her bistår hun virksomheder ift. viden, relationsskabelse, iværksættelse af analyser og formidling af markedspotentialer med det formål at facilitere danske virksomheders markedsadgange.

”Lokale samarbejdspartnere, producenter og et kendskab til land og kultur vil i høj grad være adgangsbilletten for danske virksomheder, der ønsker at positionere sig på det sydøstasiatiske marked. Markedsadgangen drives af velvillighed, relationer og imødekommenhed” udtaler statskonsulent Hanne Larsen 

Foto: Statskonsulent i Indonesien og Malaysia, Hanne Larsen

Større efterspørgsel på sundhedsfremmende ingredienser 


Ressourceeffektivitet og ønsket om forbedret velfærd for borgerne er nøgleord, der beskriver det indonesiske og malaysiske marked. Det er styrkepositioner for danske virksomheder, som er vigtige at have for øje, når man ønsker at indtræde på det sydøstasiatiske marked. Købekraften hos befolkningen er voksende og forbrugertendenser peger i retning af større efterspørgsel på sunde og bæredygtige fødevarer af høj kvalitet. Her kan den danske fødevareklynge bidrage med ingrediensløsninger, teknologi og viden, der kan få stor betydning i Indonesien og Malaysia. Nye forbrugertendenser er under opblomstring med større fokus på digitale løsninger, grøn omstilling og fødevaresikkerhed. Digitaliseringsbølgen har hjulpet foodservicesektoren i covid-perioden med forbedrede muligheder for hurtig levering af convenience food, vha. veletablerede app-løsninger. I lyset af pandemien har fødevarer og ingredienser med sundhedsfremmende effekter vundet større indpas blandt forbrugerne og de søger i højere grad fødevareprodukter, der sikrer value-for-money. Dette fremgår af en forbrugeranalyse fra december 2021 udarbejdet af Passport. Desværre er fejlernæring blandt børn også med til at tegne billedet, hvilket tydeliggør et stort behov for at højne den lokale fødevaresektor. Her kan funktionelle og tekniske ingredienser forbedre holdbarhed, næringsværdi og fødevarekvalitet. 

Lokalproduktionen er i høj grad præget af familiedrevne landbrug. Et stort fokusområde er derfor at modernisere produktionsforholdene hos primærproducenterne. Her er forsynings- og fødevaresikkerhed centrale områder, hvor Danmark kan levere bæredygtige og innovative løsninger indenfor landbrugs- og fødevaresektoren, som på den lange bane kan styrke handelssamarbejdet. Det tværfaglige samarbejde mellem sektorer og forskningsinstitutioner er unikt i Danmark og bidrager til udviklingen af attraktive løsninger, som lande udenfor Europa kigger langt efter.

Indonesien kigger med holistiske briller mod Danmark


Når Indonesien efterspørger danske løsninger, er det hele pakken de søger. Her handler det om at forstå værdikæden i sin helhed. 
”Efterspørgslen indbefatter bl.a. dansk genetik ift. husdyravl, ressourceeffektivt foder, produktionsudstyr, ingredienser, mindre madspild, management og kompetenceudvikling af personale. Det kan danske virksomheder levere løsninger til, hvilket kan gøre Indonesien til et attraktivt marked, der er værd at undersøge” tilføjer Hanne Larsen. 

I dag er afstanden mellem primærproduktion og forbruger stor og det varme klima vanskeliggør infrastruktur og distributionskæden fra landmand til forbruger. Funktionelle ingredienser og danske løsninger er derfor eftertragtede, som kan forbedre holdbarhed, bidrage til større ydelse og tilvækst.

Hanne Larsen har spændende og udfordrende opgaver foran sig. Med i bagagen har hun gode redskaber til at samle relevante interessenter, der kan skabe grobund for et stærkt samarbejde landene imellem. 

MENA-regionen vil styrke egenproduktion


MENA-regionen indbefatter Mellemøsten og Nordafrika og består af ca. 20 lande med mere end 450 millioner indbyggere. Regionen er præget af kulturel diversitet, etnicitet og sprog. På den økonomiske front er MENA-regionen under hastig udvikling med et stort vækstpotentiale i takt med en stigende middelklasse. Indtil nu har den samlede fødevareimport udgjort 80-90% i en række lande, hvor der er stor købekraft. Nye regeringsinitiativer er dog på tegnebrættet og tydeliggør en kursændring mod større egenproduktion for at øge selvforsyningsgraden, også som en efterdønning af Corona-pandemien, hvor en nervøsitet om forstyrrelser i forsyningskæden har været under optakt. Markedet er i dag præget af nye strømninger indenfor grøn teknologi, bæredygtighed og digitalisering. Olie og gas har beriget flere lande, men der kigges nu mod en differentieret økonomi og grøn omstilling, hvor landbrugs- og fødevareproduktion er højrangeret på den politiske dagsorden. Dette ses særligt indenfor sektorer som fjerkræ, mejeri og akvakultur. 

”Regionen mærker klimaforandringerne på tæt hold med tørke og begrænsede vandressourcer og olie, som udfordrer ambitionerne om øget selvforsyning og lokal produktion. Der tænkes derfor ud i nye klimasmarte og innovative løsninger, som blandt andet indbefatter vertikalt landbrug, drivhussystemer, akvakultur og teknologisk produktionsudstyr. Til disse kan den danske fødevareklynge bidrage med teknologi og ekspertise, der kan styrke regionens fødevaretilførsel og egenproduktion” udtaler statskonsulent Esben Filt Jensen 

Foto: Statskonsulent i MENA-regionen, Esben Filt Jensen

Funktionelle ingredienser er i høj kurs 


Særligt indenfor mejerisektoren har Danmark vist gode potentialer i Mellemøsten og er anerkendt for at levere højkvalitetsprodukter. I takt med øget selvproduktion vil Danmark fortsat være en attraktiv eksportør af foder og fødevareingredienser, procesteknologi og grønne løsninger. De funktionelle ingredienser er attraktive og kan bidrage med forlænget holdbarhed, påvirke smag, konsistens og næringsværdi for at fremme sundhed og reducere madspild. Nye forbrugertendenser i MENA-regionen tydeliggør et voksende marked for funktionelle proteinløsninger, hvor særligt Danmark kan levere specialiserede ingredienser af både animalsk og plantebaseret oprindelse. 

Regionen har fingeren på pulsen og følger nøje med i nye strømninger på fødevareområdet. I februar 2022 lagde Dubai rammer til verdens største fødevaremesse Gulfood, hvor 20 danske virksomheder var repræsenteret for at promovere deres produkter indenfor blandt andet økologi, ingredienser, kød, mejeri og konfekture. Der var her stor efterspørgsel på de danske produkter fra indkøberne i regionen. Innovation, fødevaresikkerhed, bæredygtighed og sporbarhed er nogle af de danske styrkepositioner, der kan hjælpe med at fremme samhandelen. Hertil kommer, at købekraften i en række af landene gør MENA til et attraktivt marked i sig selv. 
Esben Filt Jensen har gennem sine tidligere erhvervserfaringer og med en kandidatgrad i Udvikling og International Relationer ved Aalborg Universitet, gode værktøjer til at opbygge lokale relationer til myndigheder, organisationer og samarbejdspartnere. Med hans nye position som statskonsulent i MENA-regionen, kommer disse kompetencer i spil. Her lægges der kræfter i at binde bånd mellem danske fødevarevirksomheder og lokale samarbejdspartnere. Esben Filt Jensen ser ind i en travl, men spændende fremtid. Eksportfremstød indenfor akvakultur, økologi og plantebaserede fødevarer er vigtige initiativer, som statskonsulenten har på tegnebrættet. Forhandling af certifikater, opsyn af handelsbarrierer eller importkrav er ligeledes højt prioriteret, som skal sikre gode eksportvilkår for den danske fødevareklynge. 

Kontakt


Landbrug & Fødevarer er i tæt dialog med de danske ambassader for at fremme samhandel og international markedsadgang. Vi stiller os gerne til rådighed med rådgivning, markedsanalyser og øvrig support, hvis du som virksomhed ønsker at positionere dig på det internationale marked. Landbrug & Fødevarer planlægger årligt delegationsrejser til lande, hvor danske landbrug- og fødevareløsninger kan udbredes. Klik her for at læse om kommende delegationsrejser.