Nyhed, 11.november 2022

Et lille stykke Danmark i øriget Japan

Beretning fra den danske ambassade i Japan.

Danmark i Japan 


Det er som at træde ind i et lille Danmark, når du befinder dig på ambassaden i Tokyo. I foyeren træffer du Hans J. Wegners skalstole, Louis Poulsens PH Snowball lamper hænger fra loftet i mødelokalet og kaffen serveres i en riflet porcelænskop fra Royal Copenhagen. Her emmer af dansk kultur og hjemlighed på trods af en knap 9000 km afstand mellem København og Tokyo. 

Som et led i min rejse til Japan i sensommeren, besøgte jeg statskonsulent Jesper Vibe-Hansen på den danske ambassade i Tokyo. Besøget har givet mig indblik i de indsatsområder, der fylder på landbrugs- og fødevareområdet mellem Japan og Danmark. Landbrug & Fødevarer har et tæt samarbejde med statskonsulenterne på de danske ambassader. I fællesskab arbejder vi for at nedbryde handelsbarrierer med henblik på at skabe gode forudsætninger for dansk markedsadgang indenfor landbrugs- og fødevareerhvervet. Statskonsulenterne er placeret på vigtige internationale markeder af hensyn til fødevareklyngens interessesfære. Her bistår de med konkret markedskendskab, problemløsning og relationsopbyggelse under tæt dialog med danske og lokale myndigheder. 
Japan kigger positivt mod Danmark, hvor arkitektur, design, kultur, grøn teknologi og løsninger indenfor fødevareklyngen er store inspirationskilder. Et styrket samarbejde mellem Japan og Danmark rummer derfor kommercielle og synergetiske muligheder landene imellem. Japan er verdens tredje største økonomi blot overgået af USA og Kina, men en selvforsyningsgrad på 38% gør landet afhængig af fødevareimport fra andre markeder. Med store importkrav til kvalitet og sikkerhed betaler de gerne dyrt, hvis det forudsætter fødevareprodukter og -løsninger af høj kvalitet. Hvide mundbind dominerer fortsat gadebilledet i Tokyo og er et billede på japanernes sikkerhedsorienterede mentalitet. Dette er til trods for, at der ikke længere er rejst påbud om brug af mundbind udendørs.

Den perfekte storm

Japan er en naturperle med sneklædte bjergtoppe, der hæver sig over det omkringliggende terræn, frodige skove med cedertræer og spejlblanke floder. Udstrakte arealer af grønne, firkantede rismarker og teglbelagte tagrykke ligger spredt ud over landskabet. Med lyntoget Shinkansen, der har en hastighed på over 400 km/t, kan varierende klimabælter, storslået natur og alsidig kultur opleves inden for rimelig tid. Voldsomme naturkræfter er dog også med til at tegne billedet af øriget. I Japan taler man om 72 årstider, der betyder hyppigt sædskifte og derfor stor variation i afgrøderne. Vulkansk aktivitet med jordskælv og monsunklima begrænser ligeledes mulighederne for opdyrkning og medfører, at kun 11% af det japanske jordareal udnyttes til landbrug. Den nordligste ø Hokkaido er landets spisekammer og rummer alsidig landbrugsproduktion med dyrkning af grøntsager, fiskeri, kvægavl, ølproduktion og mejeribrug. 
I dag er Japan ramt af den perfekte storm. Demografiske ændringer udfordrer den japanske samfundsstruktur. Her vokser den ældre befolkningsgruppe i takt med, at fødselsraten daler. Flere kvinder er indtrådt på arbejdsmarkedet, hvilket har reduceret disharmonien, men udfordringerne er stadig aktuelle og påvirker landets økonomiske vækstrater. En affolkning i landdistrikterne og de små øgrupper forringer sammenhængskraften og landbrugets konkurrencedygtighed. De nye strukturelle samfundsændringer og manglen på produktivitetsstigninger sætter landet under pres og øger incitamentet for innovative og teknologiske fremskridt, der kan vende udfordringer til muligheder.

Et attraktivt marked for fødevareklyngen

På trods af mange års bosættelse i Japan, er Jesper Vibe-Hansen stadig rodfæstet til Danmark og ser med stolthed mod de danske styrkepositioner indenfor fødevareproduktion og landbrug. I ambassadens gårdhave langes hotdogs over disken i Steff Houlberg-pølsevognen, når de afholder arrangementer eller fremstød, der skal synliggøre danske styrkepositioner indenfor kultur og fødevareproduktion. På sine rejser til Danmark er japanske fødevareprodukter en del af bagagen. Med disse ønsker han at udbrede kendskabet til lokale fødevareprodukter og henlede opmærksomheden mod potentielle synergieffekter, der skal styrke et dansk-japansk samarbejde. 
I Landbrug & Fødevarers markedsanalyse om Japan fra januar 2022, er det særligt kvalitet og sundhed, der karakteriserer de japanske forbrugere. Japans fødevaresektor er under hastig udvikling med en stigende efterspørgsel på innovative, funktionelle og bæredygtige fødevarer. Danske virksomheder kan derfor bistå de aktuelle markedskræfter og sikre kommercielle samarbejdsaftaler. Frihandelsaftalen mellem EU og Japan, der trådte i kraft i 2019, har skabt gode rammevilkår for dansk markedsadgang. Det er derfor positivt, at Japan ser mod Danmark, og at vi fra EU mærker medvind, når det kommer til eksport.

Mange og vigtige initiativer er på tegnebrættet hos statskonsulenten. Om få dage løber Danish Days in Daikanyama af stablen, der sætter fokus på bæredygtige løsninger indenfor både økologisk og konventionel fødevareproduktion. Delegationen er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og den danske ambassade i Tokyo. 20 danske virksomheder deltager og introduceres til aktuelle forbrugertrends, får indblik i lokal detailhandel og deres muligheder for kommerciel markedsadgang. Programmet er pakket med vigtige aktiviteter, der skal facilitere møder med lokale myndigheder, potentielle kunder og samarbejdspartnere. Som en del af arrangement åbner ambassaden dørene op for offentligheden og byder indenfor i gårdhaven. Her vil danske virksomheder introducere de japanske forbrugere for bæredygtige fødevareprodukter med mulighed for smagsprøver og salg. Et stykke dansk kulturarv vil også blive serveret, når grillede pølser langes over disken i ambassadens ikoniske pølsevogn.

Fra sikkerhedspolitik til klimapolitik

I 2019 gennemførte Japan en strategi for grøn omstilling med udmeldingen om CO2-neutralitet i 2050. Dette skaber gunstige eksportmuligheder for danske virksomheder. Udrulningen af landets klimapolitik har ellers været bremset af sikkerhedspolitiske anliggender som følge af Fukushima-ulykken i 2011, hvor et undersøisk jordskælv sendte en altødelæggende tsunami ind over atomkraftværket i Fukushima. Dette foranledigede en af de værste atomkatastrofer i nyere tid og forhindrede udvidelsen af landbrugsproduktionen i regionen med frygt for radioaktivt affald. 
I dag har den grønne dagsorden vundet indpas og skabt større klimabevidsthed blandt befolkningen. Nye klimatiltag med en øget satsning på innovation, bæredygtighed og ressourceeffektivitet præger de politiske indsatsområder. Derfor rettes blikket mod Danmark, hvor grønne initiativer blomstrer og er en inkorporeret del af den bæredygtige fremtid. 
I kraft af Japans demografiændringer arbejdes der ihærdigt på at etablere initiativer, der skal fremme lokal landbrugsproduktion. Med en gennemsnitsalder på 67 år, er ny fagekspertise og flere hænder blevet en mangelvare i den japanske landbrugssektor. Tilstrømningen indskrænkes, mens efterspørgslen vokser. Dansk teknologi, funktionelle ingredienser, knowhow og ressourceoptimering kan være nøglebrikker, der sikrer bæredygtig fødevareforsyning og værdiskabelse fremadrettet. Her kan Danmark bidrage med løsninger indenfor bl.a. Smart Farming, som kan være med til at udbygge den japanske landbrugssektor, sikre øget produktivitet og højne ørigets selvforsyningsgrad. Med Japan som et mekka for højteknologi har de gode forudsætninger for at implementere innovative og produktionseffektive tiltag. Jesper Vibe-Hansen medvirker derfor i det regionale samarbejdsprojekt mellem Japan, Sydkorea og Danmark, der skal promovere lokal landbrugsproduktion og synliggøre samarbejdspotentialer landene imellem.
Det er ikke første gang, at danske styrkepositioner finder deres vej til øriget mod øst. I 2023 markeres 100 året for de første danske mælkebønders ankomst i Hokkaido i 1923. Synergier mellem Danmark og Japan er derfor ikke et nyt fænomen.

Fødevareklyngen har en vigtig stemme udadtil

Udover fantastiske indsigter i et spændende samarbejde mellem Japan og Danmark, har min rejse til øriget budt på fantastiske oplevelser. Det er svært ikke at lade sig fascinere af japansk æstetik, der kommer til udtryk i alt fra madkultur til design og arkitektur. Jeg er blevet mødt af høflighed og gæstfrihed, der kun har givet mig lyst til at opleve mere af det imponerende land. 
Mit besøg på ambassaden i Tokyo, hvor statskonsulent Jesper Vibe-Hansen bistår dansk interessevaretagelse i Japan, har givet mig indblik i de vigtige arbejdsindsatser, der ydes for at sikre gode rammevilkår for fødevareklyngens eksport. 
Stormvejr og disharmoni kalder på handlekraft og balance. Et japansk ordsprog lyder: En rejse på tusinde mil starter med det første skridt (Lao Tzu). Mulighederne er mange, og danske løsninger kan være en økonomisk håndsrækning og det første skridt, der baner vejen for stabilitet, samhandel og synergi. 

Kontakt