Nyhed, 11.november 2022

Raffineringsanlæg bruger halm til bioenergi og kostfibre

I Kalundborg ser bioraffinaderiet Meliora Bio mangfoldige potentialer i halm, når de forarbejder råvaren til bioethanol, prebiotika og lignin.

I Kalundborg ser bioraffinaderiet Meliora Bio mangfoldige potentialer i halm, når de forarbejder råvaren til bioethanol, prebiotika og lignin. Med en beliggenhed ved siden af Asnæsværket, er virksomheden i fuld gang med opførelsen af verdens første produktionsanlæg til fremstilling af prebiotika i samarbejde med den canadiske ingrediensvirksomhed Comet.

Fra landbrugsråvare til fødevareingrediens

Administrerende direktør i Meliora Bio Henrik Maimann viste glædeligt rundt på fabriksanlægget i Kalundborg, da Landbrug & Fødevarer besøgte bioraffinaderiet tidligere på måneden. De sidste stålrør svejses færdige og teknikere gennemgår operationsenhederne før at virksomheden kan indlede de første prøvekørsler af deres nye anlæg til produktion af prebiotika. Anlægget bliver det første af sin slags, hvor højkvalitetsingredienser udvindes af halm – en ellers tidligere kendt landbrugsråvare, som nu har potentialer, der rækker langt ind i fødevareindustrien. 
Meliora Bio arbejder ud fra devisen ’Noget ud af ingenting’. Navnet Meliora understreger virksomhedens stræben efter at søge nye innovative løsninger og udvikling. Virksomheden opcirkulerer biomasse til nye og innovative produkter med halm som råvare. I april 2020 blev det tidligere Inbicon fabriksanlæg fra Ørsted solgt til erhvervsmanden Karsten Ree. Inbicon blev opført af DONG i overgangen mellem 2008 og 2009, som det første produktionsanlæg til anden generations bioethanol baseret på halm, og var i drift til 2014 hvor DONG nedlukkede produktionen. 
Som følge af Corona-krisen og manglen på sanitære værnemidler, blev raffinaderiets gærings- og destillationsenheder igangsat til fremstilling af ethanol til sanitære formål efter anmodning fra den Nationale Operative Stab i samarbejde med Carlsberg Fonden, Novo Fonden og Ørsted under ledelse af Rigspolitiet. Senere samme år indgik virksomheden en samarbejdsaftale med den canadiske ingrediensvirksomhed Comet om produktionen af prebiotiske fødevareingredienser, hvilket ledte til en rekonstruering af bioraffinaderiet med fokus på operationelle og produktionsmæssige optimeringer. Etableringen af de nye 1600 kvadratmeter produktionsfaciliteter til ingrediensfremstilling blev igangsat i slutningen af 2021 med en investering fra Karsten Ree Holding. I dag er anlægget næsten klargjort og forventes at stå færdig i november næste måned, hvor de første test vil blive gennemført. De nye produktionsfaciliteter, der bl.a. indbefatter membranfiltreringssystemer skal levere en årlig produktion på 4 mio. kg. prebiotika, som ingrediens i diverse fødevareapplikationer. Bioraffinaderiet i Kalundborg ledes af administrerende direktør Henrik Maimann, der har erfaring fra bl.a. DONG Energy og GEA samt bestyrelsesformand Christen Ree, søn af Karsten Ree.  

Kaskadeproduktion og synergieffekt 


Rundturen på bioraffinaderiet blev indledt i fabrikshallen, der huser virksomhedens råvarelager med halm leveret af sjællandske landmænd. I første del af anlægget processeres halmen til to forskellige sirupper, der opdeles i to produkter. Den grove del indgår i destilleringen af bioethanol, mens den fine del benyttes til fremstillingen af prebiotika. Bioaffaldet sendes til Kalundborg Bioenergi og omdannes til biogas. Den sidste rest halm presses og afbrændes, hvorefter det bliver til fjernvarme for lokalbefolkningen. Der er med andre ord tale om en kasadeproduktion, hvor produktet fra en proces sætter gang i en ny proces, der efterfølges af endnu en proces osv. 

Bioethanolproduktionen involverer et minimalt brug af energi og vand til gavn for transportsektoren. Ved at udnytte restprodukter fra landbrugssektoren i form af halm, reduceres CO2-aftrykket samtidigt med at råvarer egnet til fødevareproduktion ikke indgår i fremstillingsprocessen. Anden generations bioethanol fremstilles ved hjælp af en hydrolyse- og fermenteringsproces, hvor enzymer, gær og øvrige mikroorganismer indgår i nedbrydningsprocessen af cellulose og danner ethanol og CO2. Ethanolen destilleres efterfølgende og iblandes benzin til gavn for transportsektoren. På grund af et manglende marked for avanceret grønt biobrændstof i Danmark leverer Meliora Bio ethanol til markeder i Europa, eksempelvis Tyskland og England. Virksomheden håber dog at de nuværende regler og iblandingskrav for biobrændstoffer i Danmark skærpes, således at vi på sigt kan omlægge vejtransporten til at benytte lokalproducerede avancerede biobrændstoffer og fremme grøn omstilling. 
I et tæt samarbejde med den canadiske virksomhed Comet fremstiller Meliora Bio prebiotikaen Arrabina, der tilsættes som fødevareingrediens for at fremme en sund tarmflora hos forbrugeren. Fra halmen ekstraheres hemicellulose, der er et af de primære sukkermolekyler i alt plantemateriale, og oprenses efterfølgende til den prebiotiske fiber arabinoxylan. Ekstraheringen foregår ved hjælp af specialiserede membranfiltreringsteknologier, herunder nano- og ultrafiltrering, der separerer partiklerne på baggrund af partikelstørrelse og -ladning afhængig af trykforhold og membranens porestørrelse. Ved at kombinere membranfiltreringsprocesserne i serie muliggøres en høj opkoncentreringsgrad. Fibrene omdannes til et hvidt pulver med diverse anvendelsesmuligheder indenfor fødevareindustrien. 
Fiberen arabinoxyla udgør 70% af de naturligt forekommende fibre i korn og 3 gram af pulveret kan modsvare 5 portioner cornflakes. Ifølge Comet udviser Arrabina optimal opløselighed i klare væsker med høj stabilitet og ingen farve- eller smagsafgivning. De prebiotiske ingredienser sælges primært på det amerikanske marked, hvor prebiotika som kosttilskud er godkendt. Virksomheden håber dog på at kunne udvide til det europæiske marked.

Meliora Bios produktion af lignin ekstraheres i bioraffinaderiet og benyttes til fremstillingen af grøn energi til egenproduktion. Lignin er et naturligt indholdsstof i halm, der er svært biologisk nedbrydeligt. Derfor har det et stort potentiale for at erstatte polymere i diverse applikationer. Meliora Bio er involveret i en række projekter, der skal videreudvikle lignins fremtidige applikationsramme. 


Cirkulær forretningsstrategi


Meliora Bio er en del af partnerskabet Symbiosis, der består af 14 offentlige og private virksomheder i Kalundborg. Industrisymbiosen introducerer en cirkulær forretningsstrategi, hvor en sidestrøm hos en virksomhed indgår som en ressource hos en anden. For Meliora Bio bibringer partnerskabet gode samarbejdspotentialer mellem virksomhederne, hvor de i fællesskab udvikler løsninger til fælles udfordringer, skaber vækst i lokalområdet og understøtter den grønne omstilling. Som en del af partnerskabet modtager Meliora Bio vand og CO2-netural damp, der indgår i raffineringsprocessen. Samtidig leverer virksomheden organisk overskudsmateriale til lokale biogasanlæg, hvormed de bidrager til den cirkulære forretningsplan. 
Meliora Bio ser mangfoldige potentialer i halmen og formår at udnytte råvaren til dets maksimale. Dette skaber merværdi og ressourceeffektivitet. Sammenkoblingen af processerne styrker synergieffekten og sikrer både økonomiske og klimavenlige gevinster. I Landbrug & Fødevarer glæder vi os til at følge virksomheden og deres produktion af biobrændstoffer og ingrediensløsninger, som kan bidrage til den grønne dagsorden.   

 

Kontakt