
Hos Kohberg er danske værdier en del af ingredienslisten
Danmarks største danskejede bageri, Kohberg, er ikke bleg for at tænke i innovative baner, når de udvikler nye produkter til ind- og udland.
En idérig virksomhed med innovative produktløsninger
Landbrug & Fødevarer er glade og stolte over at kunne byde Kohberg velkommen som medlem. I den forbindelse har vi talt med Lone Andersen, innovationschef i Kohberg, om virksomhedens opfindsomme og innovative tilgang til produktudvikling. Kohberg har en idérig og nysgerrig tilgang, når de udvikler nye produkter. Et godt eksempel er deres nye Gyldenmask rugbrød og -boller bagt med upcyclet maskmel fra Agrain ®.
”Det mel, som vi normalt anvender, er fremstillet af korn, der gror på marken. Her bliver korn til mel. Med maskmelet er det stadig korn, der gror på en mark, men inden det bliver til mel, er kornet brugt til ølbrygning. På den måde bliver det korn, som gror på marken til både øl og mel” fortæller Lone Andersen.
Udover et højt fiberindhold, giver maskmelet også brødet en anderledes smagsnuance og karakter. Ved at bruge maskmel i rugbrød og boller, upcycles værdifulde ressourcer og Kohberg har intentioner om at bruge maskmelet i flere af deres produkter.

En dansk- og familieejet virksomhed med historiske rødder
Det er mere end 60 år siden, at rugbrødsmesteren Alfred Kohberg overtog sin fars bageri i den lille sønderjyske by med det bagerklingende navn, Bolderslev. Det udviklede sig med tiden til det Kohberg vi kender i dag, og bageriet, der fortsat ligger i Bolderslev, har siden fået følgeskab af yderligere to bagerier i hhv. Haderslev og Taastrup. I 1989 solgte Alfred Kohberg bageriet til familien Fogtmann, der stadig i dag ejer bagervirksomheden.
Selvom forbrugeren måske primært kender Kohberg fra brødhylderne i supermarkedet, udgør salg til professionelle kunder og eksportmarkedet også en meget vigtig del af virksomhedens forretningsstrategi.
Kohberg samarbejder med offentlige kantiner, institutioner og sygehuse, der ofte har fokus på sund og økologisk mad. Her kan det være udfordrende at være producent af de udskældte kulhydrater, for hvad er sundt? Lone Andersen fortæller:
”Brød har været en del af vores måltider i tusinder af år, så det bliver nok hængende lidt endnu. Brød skal først og fremmest smage godt, og så skal det være sundt og mættende, når det er en del af vores hovedmåltider – men brød er også hygge og tryghed, som en skøn lun bolle med smør til en eftermiddagssnack. Så brød spiller mange roller og dækker mange forskellige behov.”
På eksportmarkedet har Kohberg vundet indpas på markederne i USA og det øvrige Europa. Når vi spørger innovationschef Lone Andersen, hvorfor det lige er Kohberg, der finder sig til rette på disse markeder, svarer hun, at der ligger en stor værdi i at wienerbrødet, der ofte kaldes en ’Danish’ i udlandet, produceres i Danmark af danske råvarer. Hele narrativet omkring Kohberg og den danske værdikæde er i høj kurs, og wienerbrød er for mange per definition dansk.
Dansk brød af danske ingredienser bagt i Danmark
At bruge danske råvarer er en del af Kohbergs DNA og virksomheden prioriterer altid at bruge danske råvarer fra danske leverandører.
”Med danske råvarer er vi sikret en meget høj kvalitet, og vi oplever, at det er en vigtig konkurrenceparameter, både på det nationale og det internationale marked”, fortæller Lone Andersen.
Kohberg har for nyligt lanceret et økologisk gourmetrugbrød til virksomhedens professionelle kunder. Rugbrødet er med løvstikke og hele stykker af danske kartofler. I udviklingsprocessen har bagerne nemlig brugt det gode gamle kokketrick, hvor man tilsætter løvstikke til kartoffelvandet.
”Løvstikke fremhæver kartoffelsmagen, og i vores gourmetrugbrød komplimenterer de to ingredienser hinanden og giver en ny og spændende smagsoplevelse”, fortæller Lone Andersen.
Kohberg har fingeren på pulsen og er samarbejdsvillig på tværs af værdikæden, når de arbejder med andre aktører om at udvikle fødevareprodukter, der taler ind i en klimavenlig dagsorden. Derfor er Kohberg også en ud af 10 aktører i det GUDP-støttede ZERO-projekt, der har til formål at producere verdens første klimaneutrale rugbrød. Projektet ledes af SEGES Innovation, som samler stærke aktører inden for fødevarer, energi, landbrug og teknologi. Med et budget på 10,7 mio. kr. er målet at give forbrugeren en helt klimaneutral fødevare, hvilket aldrig er gjort på denne måde på tværs af hele værdikæden. Med biokul, nitrifikationshæmmere og grøn ammoniak som klimavirkemidler, vil en livscyklusanalyse forhåbentlig vise, at det er muligt at producere grønne fødevarer, der ikke bare er klimakompenserede, men faktisk klimaneutraliserede.
Hvordan er man bæredygtig, når alle ens produkter er pakket ind i plast?
Selvom plastik er et udskældt materiale, er det stadig den bedste løsning, når man vil minimere madspild hos forbrugeren, fortæller Lone Andersen. Dels fordi plastikemballage holder brød og boller friskere i længere tid, men også fordi plastik vejer meget lidt og dermed nedsætter transportomkostninger. I 2022 gennemgik Kohberg alle deres posedesigns og blot ved at ændre på posernes hjørner, var det muligt at reducere det årlige plastforbrug til emballager med 28 ton.
På brødhylden i supermarkederne leveres brødet i Kohbergs egne plastkasser, der i mere end 20 år har været fremstillet af genanvendt plastik. Kasserne indgår i et større retursystem, hvor de bruges igen og igen og smeltes om til nye kasser, når de bliver for slidte.
Når man driver tre store bagerier, er det uundgåeligt med spild, f.eks. ved opstart af en linje inden produktionen er rettet til. Både processpild og kasseringer bliver afsat til lokale landmænd, der anvender det som foder til deres besætninger eller til biogas.
”Vi har hele tiden fokus på at forhindre madspild både i supermarkedet og hjemme hos forbrugeren. Og nogle gange kan selv helt små tiltag gøre en forskel, f.eks. ved vi, at forbrugerne ofte ender med at smide rugbrødets endeskive ud. Derfor bager vi meterlange rugbrød, så der ikke er endeskiver på de Kohberg rugbrød, du kan købe i butikkerne”, fortæller Lone Andersen.

På de tre bagerier bages der mange brød i store ovne i mange timer hver dag. Derfor har virksomheden også et stort miljømæssigt ansvar at leve op til. I de seneste år har Kohberg omlagt dele af deres gasforbrug til grøn el, og i fremtiden er visionen at få egne solceller og vindmøller, der skal bidrage til løsningen om mere vedvarende energiforbrug.
”Brød er en af de fødevarer, der har det mindste klimaaftryk. Men det betyder på ingen måde, at vi har tænkt os at læne os tilbage og lade stå til. I 2022 har vi iværksat en lang række energibesparende løsninger, der samlet set vil reducere vores CO2-udledning med mere end 1.200 ton om året”, afslutter Lone Andersen.