
Bryggeriforeningen arbejder for en sundere drikkekultur
Med øl og læskedrikke som en vigtig del af den danske nationalitetsfølelse, er Bryggeriforeningen med til at sikre gode rammevilkår.
Et talerør for de danske bryggerier og tapperier
Bryggeriforeningen er en brancheorganisation for danske bryggerier og tapperier og omfatter knap 70 danske medlemmer, hvis sortiment inkluderer øl, læskedrikke og kildevand. Velkendte virksomheder som Carlsberg, Royal Unibrew, Coca-Cola og Aqua d’Or er medlem hos Bryggeriforeningen. Dog er det mikrobryggerierne, der udgør størstedelen af brancheorganisationens medlemsskare.
Bryggeriforeningen har til formål at varetage medlemmernes politiske interesser både nationalt over for myndigheder og medier, samt på internationalt plan. Desuden rådgiver Bryggeriforeningen deres medlemmer om lovgivning relevant for branchen.

Partnerskaber samler ressourcer
Udover foreningens nationale forankring, er de medlem af en række europæiske foreninger, heriblandt Brewers of Europe, UNESDA – Soft Drinks Europe, Natural Mineral Waters Europe og European Cider and Fruit Wine Association. Med jævne mellemrum mødes Bryggeriforeningen og de øvrige landes nationale organisationer, og drøfter rammevilkår og lovmæssige udfordringer for bryggerier og tapperierne.
Bryggeriforeningen er også en del af vigtige nationale partnerskaber herunder Rådet for sund mad, Fødevarepartnerskabet og ”Ja tak, lidt mindre”, hvor sidstnævnte sætter fokus på de mængder vi drikker og spiser. Et øget engagement for sundhed ses ikke blot blandt forbrugere og myndigheder. Også danske bryggerier og tapperier har en ambition om at producere flere alkoholfrie øl samt sukkerreducerede eller helt sukkerfrie læskedrikke. Den største udfordring for producenterne er, ifølge Bryggeriforeningen, at bevare den kendte velsmag i disse alkoholfrie og sukkerreducerede nydelsesprodukter.
”Partnerskabsvejen er en oplagt vej til at løse udfordringerne med at udvikle og få solgt sundere og stadig velsmagende drikkevarer. Producenter, detailhandlen, myndigheder og sundhedsorganisationer har hver især mulighed for at rykke nærmere målet, men ved at samarbejde kan vi trække på hinandens ressourcer og hurtigere gøre meget mere,” fortæller fødevarechef i Bryggeriforeningen Caroline Nordentoft.
I forlængelse heraf er de danske bryggerier og tapperier interesserede i at finde ingredienser, der kan bidrage til udvikling af mere kalorielette drikkevarer uden at gå på kompromis med den gode smag.
Også i produktionen af økologiske drikkevarer identificerer Bryggerforeningen udfordringer. Mange af foreningens medlemmer producerer økologiske drikkevarer, hvilket giver flere lovmæssige benspænd set i forhold til konventionel produktion. Især de nye krav til aromastoffer i økologiske drikkevarer skaber udfordringer. Foreningen vurderer, at medlemmerne efterspørger økologiske ingredienser, der kan bidrage til et ”clean label” med en så enkel ingrediensliste som muligt – det gælder i øvrigt også ingredienser til konventionelle drikkevarer.

Fokus på sundhed
Ifølge tal fra Bryggeriforeningen har øl i dag overhalet vin i popularitet blandt forbrugerne. Øllets naturlige ingredienser og bryggeriernes fokuserede arbejde med innovation og produktudvikling, er i høj grad det, der er med til at gøre øllet til en vigtig del af den danske stolthed og nationalitetsfølelse. Ifølge tal fra Bryggeriforeningens medlemmer er salget af alkoholfri øl med en alkoholprocent på maksimalt 0,5 % steget med 11 % i 2021. Det større salg af alkoholfri øl skal ses i lyset af den aktuelle sundhedsbølge, der præger forbrugsmønstrene herhjemme. Her har forbrugerne fået øjnene op for det alkoholfrie øl, som en nydelsesdrik, der smagsmæssigt lægger sig tæt op af en traditionel øl.
Samme tendens er gældende indenfor læskedrikke, hvor andelen af sukkerholdige læskedrikke er faldet, mens andelen af sukkerfrie læskedrikke er steget. I forlængelse af Fødevarestyrelsens etablering af Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima, er der desuden rejst mål om at 45 % af læskedrikkene i Danmark skal være uden tilsat sukker i 2030. Denne udvikling støtter Bryggeriforeningen op om.
Bryggeriernes øgede fokus på produktion af alkoholfrie øl og øl med lavere alkoholprocent samt tapperiernes produktion af sukkerfrie eller sukkerreducerede læskedrikke bekræfter Bryggeriforeningens støtteindsats overfor en sund livsstil med en ansvarlig alkohol- og læskedrikkultur. Flere aktører rider med på sundhedsbølgen og med danskernes smag for alkohol- og sukkerfrie drikkevarer, må det forventes at vi fremadrettet finder flere varianter på markedet, hvor den gode smag, sundhed og kvalitet går hånd i hånd.
Kontakt
Har du spørgsmål til Bryggeriforeningen bedes du kontakte kommunikationschef Louis Illum Honoré på mail: lih@bryggeriforeningen.dk