Nyhed, 01.februar 2023

EvodiaBio bringer den gode smag frem i alkoholfrie øl

Aromavirksomheden EvodiaBio vil producere bæredygtige aromastoffer til en global fødevareindustri.

Med en stor kapitaludvidelse og deres kommende lancering af aromablandinger senere på året, har virksomheden til målsætning at bringe den gode smag yderligere frem i alkoholfrie øl.

Naturlig aromaproduktion

EvodiaBio er en dansk bio-industriel virksomhed udsprunget af et hold forskere fra Københavns Universitet fra 2021. De har opfundet en ny og bæredygtig metode til at fremstille naturlige aromamolekyler kaldet monoterpener, som blandt andet er dem der giver planterne deres karakteristiske duft og smag. Gennem en patenteret fermenteringsteknologi kan virksomheden producere aromastoffer i stor skala, der kan indgå i en bred applikationsramme. I første omgang har EvodiaBio rettet fokus mod de alkoholfrie øl, hvor aromaer efterspørges for at sikre en god smag i slutproduktet. Selve produktionsprocessen er mere teknisk, når alkoholfri øl skal produceres og vigtige aromastoffer kan let gå tabt og resultere i en mere vandet og flad øl med uønskede bismage. Ved hjælp af EvodiaBios naturlige aromablandinger er det muligt at tilbageføre den gode smag, som blandt andet kommer fra aromahumlen.

Virksomheden ledes til dagligt af administrerende direktør Camilla Kloss Fenneberg med tidligere erfaring fra Go2Green Energy og Coloplast. Virksomhedens bestyrelse udgøres desuden af tidligere formand for Carlsberg og Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, forhenværende formand og CEO i virksomheden IFF (International Flavours & Fragrances), Andreas Fibig, medstifter og bestyrelsesformand Jarne Elleholm samt investor i EvodiaBio og senior vice president Anne Cabotin.

Fremstillingen af aromaerne er baseret på gærceller, der gennem en præcisionsfermentering producerer ønskede aromamolekyler, som er tilsvarende de molekyler, der findes i forskellige humle. Gærcellerne, der benyttes i processen, er desuden identiske med gærtypen bagegær (Saccharomyces cerevisiae), som indgår i traditionel ølproduktion. Aromaerne indgår i virksomhedens produktserie YopsTM, som er aromablandinger, der kan tilsættes i forskellige stadier af ølproduktionen og bidrage med forskellige humle smagsprofiler.

EvodiaBio vil sikre en bæredygtig aromaindustri

EvodiaBio taler ind i bæredygtighedsagendaen. I dag produceres aromahumle typisk på vestkysten i USA og kræver store vandmængder i fremstillingsprocessen.
For at producere 1 kg aromahumle på traditionel vis skal der benyttes 2700 liter vand. Samme aromapotentiale kan EvodiaBio opnå ved at bruge mindre end 1 liter vand. Afstande mindskes desuden idet planterne ikke skal transporteres over Atlanten.” fortæller administrerende direktør i EvodiaBio, Camilla Kloss Fenneberg. 

Humleplanten tilsættes til ølbryggen, men det er kun en lille del af planten, der anvendes som aromadanner. I forlængelse heraf oplever bryggerierne øltab, idet planten suger en del øl til sig, som de mister i den færdige produktion. For at kompensere for dette tab, tilsætter de typisk mere aroma undervejs i brygningsprocessen. Ifølge Camilla Kloss Fenneberg, kan der være op mod 20 % øltab, når aromahumle benyttes i brygningen. En fordel ved at anvende aromablandingerne fra EvodiaBio er, at bryggerierne undgår tab, idet de tilsættes tilslut i processen. Denne fremstillingsmetode stiller desuden mindre krav til lagring sammenlignet med traditionel aromahumleproduktion.

I tæt samarbejde med bryggerierne udvikler EvodiaBio skræddersyede aromablandinger, der tilsvarer de enkelte bryggeriers behov. Hvis en højere smag af citrus eller humle ønskes, kan disse aromaer fremmes efter bryggeriernes individuelle behov.

Flere forbrugere har fået smag for alkoholfri øl

Alkoholfri ølproduktion er et hastigt voksende marked og det forventes, at det vil udgøre op mod 20% af totalmarkedet indenfor ølproduktion i 2026. Sundhedsbølgen, som skyller ind over fødevare- og drikkevareindustrien, gør at nye forbrugsmønstre udvikles og fører til en efterspørgsel efter nye fødevare- og drikkevareprodukter, der efterlever særlige sundhedskrav. På markeder som Japan og USA er humlevand blevet et populært produkt, og er i sin egentlige forstand blot vand tilsat humle. I produktet bidrager humlen med den gode smag, som vi kender fra øl og er derudover fri for kalorier, kulhydrater og gluten. ”På trods af produktets simple ingrediensliste, er drikken et spændende produkt, der kan lidt mere end et koldt glas vand” tilføjer Camilla Kloss Fenneberg.

Trenden indenfor alkoholfrie drikke spænder over et bredt forbrugersegment, og indbefatter både det yngre segment, der skifter til alkoholfrie øl senere på aften eller forbrugere, der vælger det som et alternativ til frokosten, hvis de skal køre bil efterfølgende. Derudover er der de forbrugere, som vælger den alkoholfrie øl som et sundere alternativ. Den stigende efterspørgsel på alkoholfrie øl påvirker også bryggerierne og har medført en hastig stigning i diverse produktvarianter inden for denne kategori, som giver forbrugerne mulighed for at vælge mellem forskellige smagsvarianter. En kategori som forventes at stige betydeligt fremadrettet. Med et voksende marked, er det afgørende at den gode smag følger trop og her kan EvodiaBio levere aromablandinger, der efterlever på smagsparametre og samtidigt efterlader et lille klimaaftryk.

En global førerposition indenfor aromaudvikling

Alkoholfrie øl er blot et af mange produktkategorier som EvodiaBio ønsker at levere løsninger til. Virksomheden har som målsætning at indtage en global førerposition indenfor produktionen af bæredygtige aromaer til fødevareindustrien. Med en kapitaludvidelse på 45 millioner kroner og store investorer, som blandt andet den tyske ingrediensvirksomhed Symrise, er de klar til at videreudvikle deres aromaløsninger, der på sigt kan række ud til øvrige produktsegmenter, begyndende med aromaer til alkoholfri ølproduktion. Dernæst lægger traditionel ølproduktion lige til højrebenet samt øvrige applikationssegmenter herunder fødevarer, husholdningsprodukter, parfume og kosmetik.

Kontakt