
Viking Malt producerer malt der hvor byggen gror
Maltproducenten Viking Malt er blandt de top-10 største producenter af malt til ølproduktion i verden.
Virksomheden har bæredygtighed på dagsordenen, når de sætter krav til deres leverandører om kortlægning af deres CO2-udledninger.
Maltproducenten Viking Malt producerer en af de vigtigste råvarer i produktionen af øl – nemlig malt! Viking Malt blev grundlagt i 1996 som et joint venture mellem Carlsberg og et australsk malteri, hvorefter Carlsberg kort tid efter købte dette joint venture. I 2016 opkøbte Viking Malt Carlsbergs datterselskab, Danish Malting Group (DMG), for at styrke Viking Malts position som det førende malteri i Nordeuropa. Med købet af DMG placerer Viking Malt sig som det 5. største malteri i Europa og 9. største på verdensplan. Viking Malt rummer 250 medarbejdere, hvoraf 35 af disse er bosiddende i Danmark. I spidsen af Viking Malt er den danske CEO Kasper Madsen, der tidligere har arbejdet ved Carlsberg.
Nordeuropa udgør det optimale klima for dyrkelsen af byg til maltproduktion, og for at minimere transporten, placerer Viking Malt sig der, hvor byggen dyrkes med produktionsanlæg i Danmark, Sverige, Finland, Litauen og Polen. Danmark er især et land, der dyrker og eksporterer store mængder byg, og Viking Malt i Danmark er derfor selvforsynende med byg til maltproduktionen.

Hvordan produceres malt?
Fremstillingen af malt består af tre overordnede trin: Støbning, spiring og kølning.
Malt kan fremstilles af råvarerne byg, rug eller hvede, hvor den danske malt er baseret på byg. Hos Viking Malt kvalitetssikres byggen med et krav til proteinniveauet, da et vis proteinindhold er en forudsætning for den senere brygning. Lever byggen ikke op til kravene, anvendes det som foderbyg. Under den indledende del, støbningen, tilføres vand hvorved byggens vandindhold stiger fra 14 til 40 %. Byggen overføres til såkaldte spirekasser, hvor spiringen starter som et resultat af vandtilførslen. I spirekasserne henligger byggen i fem dage, hvor temperaturen styres og byggen jævnligt vendes for at opnå en homogen spiring. Under spiringen bliver essentielle enzymer og næringsstoffer tilgængelige for den senere fermentering, der finder sted hos bryggerierne.
Det afsluttende trin er kølningen, hvor vandprocenten sænkes fra 40 % til et lagerstabilt vandindhold på 5 %. Dette foregår på ’køllen’, hvor varm luft blæses gennem de spirende bygkorn således at spiringen ophører og spirene kan separeres fra kornet. Opvarmningen bidrager ydermere til dannelsen af de velkendte smagsstoffer fra øllen samt farven på malten. Til slut blandes malten efter ønske fra kunden og transporteres ud til Viking Malts mange kunder.

I Danmark producerer Viking Malt konventionel og økologisk pilsnermalt samt Münchnermalt. Virksomheden leverer til både store bryggerier og til mikrobryggerier, og eksporterer cirka halvdelen af deres malt. Et af de to polske malterier er et specialmalteri, der producerer malt til specialøl. Specialmalten er modificeret således, at den besidder karamelaroma grundet en hårdere ristningsproces. Jo hårdere en ristning, desto mørkere bliver malten, hvilket bidrager med en højere farve, mere sødligt og brændt smag i den færdige øl. Specialmalteriet gør Viking Malt til en af de førende producenter af specialmalt på globalt plan.
Bæredygtighed på dagsordenen
Bæredygtighed er også på dagsordenen hos Viking Malt. Virksomheden samarbejder med bygleverandørerne om at kortlægge deres CO2-udledninger, og hvordan leverandørerne kan nedbringe disse mest muligt, særligt i forbindelse med transport af byggen. På global plan kan man benytte et værktøj kaldet Cool Farm Tool, hvor i Danmark er der udviklet et klimaværktøj til landmændene, kaldet ESGreen Tool , der kan beregne en landbrugsproduktions klimabelastning.
Det er en ambition for Viking Malt, at de i høj grad påvirker deres leverandører til at reducere CO2-udledninger. Derfor har Viking Malt i deres nye strategi allerede nu igangsat initiativer, der på sigt skal lede til en reduktion af CO2-udledningen fra dyrkning af maltbyg. Viking Malt er, som en del af strategien, medlem af Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI Platform). SAI Platform er et non-profit netværk med 170 medlemmer verden over. Medlemmerne består af virksomheder inden for fødevare- og drikkevareindustrien, herunder landboforeninger, producenter og detailkæden. SAI Platforms formål er at motivere deres medlemmer til at fremskynde indførelsen af bæredygtig landbrugspraksis og transformationen til bæredygtige fødevaresystemer.
Stigende trend i ølbranchen
Mens salget af øl i Danmark har ligget forholdsvist stabilt de sidste 10 år, er salget af alkoholfri øl i Danmark mere end tredoblet i samme årrække (Bryggeriforeningen). De danske bryggeriers totale omsætning er 77,7 mia. DKK, og det forventes, at inden for en kort årrække vil forbruget af alkoholfri øl udgøre ca. 20 % af det samlede danske ølforbrug. Trenden mod en større diversitet i øl og ikke-alkoholiske øl bekræfter det store markedspotentiale og nødvendige produktudvikling i drikkevarebranchen. Disse specialiserede produkter åbner flere døre for virksomheder som Viking Malt, der producerer en så essentiel råvare som malt.