Nyhed, 01.juni 2023

DRYK ser potentialer i andelsbevægelsen

Fællesskab, folkelighed og en styrket forbindelse til naturen.

Det er drivkræfterne hos plantedrikvirksomheden DRYK, der med klimaet i fokus producerer højkvalitetsprodukter, som binder os sammen om den grønne dagsorden, vi alle har en fælles aktie i.

Havredrik er din kaffes gode ven, det vil idémand, stifter og direktør i plantedrikkevirksomheden DRYK, Christian Christensen i hvert fald mene. Stolt kunne han fremvise deres nye økologiske Oat Barista drik, da vi mødte ham til en snak om muligheder og udfordringer, når man som iværksætter vil producere fødevarer, der fører os alle tættere på naturen.

Kort afstand fra tanke til handling

DRYK er funderet på en klassisk iværksætterhistorie. Virksomheden tog sit første spadestik tilbage i januar 2020. Christian Christensens tidligere virke i detailhandlen gjorde ham bevidst om plantedrikkenes potentialer. Han fik øje på et hul i markedet, hvilket straks fik ham til at tænke i innovative produktløsninger med god opbakning fra sin nu afdøde hustru, Marina. Drivkraften har fra dag ét været at fremstille produkter af høj kvalitet, som bidrager til den grønne omstilling og værner om naturen. I dag leverer virksomheden ærte- og havredrikke til caféer, kaffebarer og restauranter, som inkluderer Michelinrestauranten Geranium, Lagkagehuset, Coffee Collective, Original Coffee blandt flere. Derudover eksporterer de til omtrent 30 lande og ønsket er, at oprette flere salgskontorer ude i verden.

DRYKs plantedrikke står ikke i kølemontren i supermarkedet, men gennem virksomhedens webshop kan du få leveret havredrik lige til døren endda på abonnement. Strategien har fra begyndelsen været at deviere uden om detailhandlen for at undgå konkurrencemæssige udfordringer ift. pris. Ifølge Christian Christensen er det forbrugeren, der viser vejen. De skal købe plantedrikke fordi de elsker produkterne, fordi de leverer på smag og kvalitet og fordi de appellerer til klimahandling.

Et dansk havreeventyr

På bordet ved siden af Christian Christensen ligger visionerne for virksomhedens forretningsplan i skitseret form. Ifølge direktøren selv, er forbrugerne på vej i en anden retning, der går imod discountbølgen. Christian Christensen har taget bestik af markedets strømning, og med missionen om at bringe forbrugerne tættere på naturen, er et samarbejde med Gjorslev Gods på Stevns blevet etableret. Godsets stalde, som tidligere husede 370 Holsteinkøer, skal inden for den nærmeste fremtid forvandles til en moderne produktionshal, hvor havre fra de omkringliggende marker høstes og forarbejdes til havredrik, som du kan hælde i kaffen, nyde i en smoothie eller bruge i madlavning. I dag produceres DRYKs plantedrikke hos en svensk samarbejdspartner, men visionen er på sigt at flytte produktionen til hjemlige omgivelser, hvor Christian Christensen har sin daglige gang. Han er nemlig selv bosiddende i et af godsets ejendomme og ser derfor synergi i at styrke sammenhængskraften og samarbejdet i lokalmiljøet.

Gjorslev Gods har altid været en pioner indenfor landbrugsdrift, eksempelvis da de tidligere gik fra bindestalde til løsdrift og senere hen til malkekarruseller. Den nye kursændring for godset er endnu et eksempel på deres gåpåmod og risikovillighed.

Andelstankerne lyser i øjnene hos Christian Christensen. Han vil bringe fællesskab og folkelighed til bordet. Danmark skal være land og centrum for udviklingen af plantebaserede produkter. Planteavlere og landbrugsvirksomheder skal bringes sammen, inspirere hinanden og virke i fællesskab om den grønne dagsorden, vi alle har en aktie i. Vejen dertil er allerede ved at blive anlagt idet øvrige landbrugsbedrifter foruden Gjorslev Gods, er gået med i projektet. Heriblandt Rosenfeldt Gods ved Vordingborg, Adamshøj Gods ved Ringsted samt en række lokale landmænd ved Stevns.
Et samarbejde med Den danske naturfond bidrager desuden til frisættelsen af vild natur til evig tid. For hver solgte plantedrik i Skandinavien, donerer DRYK et beløb, der frisætter vild natur svarende til kartonens bundareal.

Kigger vi udenfor den hjemlige andedam er det plantebaserede marked i hastig udvikling og ifølge direktøren halter Danmark langt bagud, hvis vi sammenligner med andre lande. Udviklingspotentialet er derfor til at føle på. Men at telefonen ikke kimer med de store danske andelsselskaber i røret, er til stor forundring for Christian Christensen. Det undrer ham at de ikke rækker ud, spotter samarbejdspotentialer og drager nytte af den innovation, de har udviklet på og lykkes med. For ham står fremtidsscenariet lysende klart. 

Bureaukratiske benspænd og en kamp om kapital

Udefra set er fortællingen om DRYK en succeshistorie. Men vejen dertil har ikke været uden benspænd og der er fortsat bump på vejen. Særligt de regulatoriske rammevilkår for økologi og ingredienser har givet anledning til søvnløse nætter for Christian Christensen. Med ernæringsmæssige briller er den økologiske havredrik ikke sammenlignelig med DRYKS ikke-økologiske variant. Dette skyldes at fødevarer tilsat vitaminer og mineraler ikke må kaldes økologiske, da ingredienserne ikke kan varedeklareres rigtigt. Hvad angår smag placerer den sig dog i en helt anden liga ifølge direktøren.
Bureaukratiske hindringer og manglende risikovillighed i Danmark har ligeledes været en bremseklods for DRYKs udvikling og vækst, fortæller Christian Christensen. Det hele kommer hurtigt til at handle om kapitalrejsning og finansiel overlevelse, der flytter fokus fra værdiskabelse og udvikling. Ifølge direktøren skal løsningerne findes i andelsbevægelsens grundsten, hvor samarbejde og fælles risikovillighed er de bærende elementer. 

Plantedrikke er hjælp til selvhjælp

Med vokseværk og visioner, der rækker ud over virksomhedens grænseflader, er der gode argumenter for at blive i Danmark og arbejde for den større dagsorden, de tapper ind i. Nemlig at bringe forbrugerne tættere på naturen og være frontløber indenfor plantebaserede drikke.

Hvis DRYK overlever, og bemærk hvis’et, så er målet at lave et globalt brand, der er kendt for sin høje kvalitet som forbrugerne efterspørger eller endda kræver.” Lyder det fra Christian Christensen.

Hvordan ser markedet ud om 10 år? Det spørgsmål stiller Christian Christensen sig selv i løbet af interviewet. Det kan være svært at spå om fremtiden, men Christian Christensen har set i krystalkuglen og her er det forbrugerne, der viser vejen. Udviklingen drives af den yngre generation, af influencere, kokke og restauranter, der søger mod grønne alternativer. Fra et helikopterperspektiv er de store linjer til at få øje på: Fællesskab, folkelighed og en styrket forbindelse til naturen.

Det er en stor succes at nå i mål med langstrakte og seje kampe. Christian Christensens lykkerus er ikke at tage fejl af, da vi taler med ham en solfyldt fredag formiddag. Deres nye økologiske Oat Barista havredrik er netop landet på markedet og så snart interviewet er forbi, skal han videre til restauranter og kaffebarer for at introducere dem til den nye lillebror, der er føjet til produktporteføljen.

Kontakt