
Naturfrisk bruger CO2 fra ølproduktion som brus i sodavand
De vil være mere fleksible end de store, mere innovative end de mellemstore og mere professionelle end de små konkurrenter.
Sådan siger Tørk Eskild Furhauge, der er direktør i Naturfrisk Group. Vi har talt med direktøren om iværksættervirksomhedens tiltag inden for økologi og natur, samt deres innovative produkter fremstillet på økologiske råvarer.
Naturfrisk Group er en betydelig aktør inden for den økologiske drikkevareindustri og er anerkendt for deres engagement i økologisk produktion af læskedrikke, øl og spiritus. Naturfrisk blev grundlagt i 1997, da Niels Rømer og hans søn Nicolai Rømer købte Ørbæk Bryggeri på Fyn og påbegyndte produktionen af verdens første økologiske sodavand. Inden da havde bryggeriet haft skiftende ejere på grund af den stigende konkurrence inden for produktionen af øl og sodavand. Lige fra begyndelsen oplevede far og søn stor entusiasme, når de præsenterede deres økologiske sodavand rundt om i verden og på messer, og de fik hurtigt en stor ordre til udlandet.
Da trenden med mikrobryggerier ramte Danmark, renoverede far og søn Ørbæk Bryggeris lokaler og udvidede sodavandsproduktionen til også at omfatte øl. Ørbæk øl vandt flere priser inden for ølsmagning, og i takt med at efterspørgslen steg, udvidede de produktionen til nye lokaler. I 2009 blev produktionen udvidet til også at omfatte whisky, gin og rom, der produceres på Nyborg Destilleri.

Landbrug & Fødevarer har talt med Tørk Eskild Furhauge, direktør i Naturfrisk Group siden september 2019, der fortæller om virksomhedens arbejde med bæredygtighed, økologi og værdien i at bruge naturlige og så vidt muligt lokale råvarer. Tørk har tidligere været direktør i både Løgismose Meyers og Pågen, og det er derfor ikke uvant for ham at træffe strategiske beslutninger på ledelsesniveau. Naturfrisk Group er en lille virksomhed med 25 fastansatte, hvor alle har mange kasketter på. Tørk selv arbejder med alt fra marketing og sociale medier til dialogen med eksportkunder, grossister og privatlabel kunder og er i det hele taget meget involveret i den daglige drift.
En del af Børsen Bæredygtig 2023
Naturfrisk Group er blandt de 50 virksomheder med projekter udtaget som en grøn og innovativ case i Børsen Bæredygtig 2023. Det er de grundet deres cirkulære arbejde, hvor der gøres en dyd ud af at udnytte alle ressourcer gennem produktionskæden. Siden marts 2020 har Naturfrisk Group opsamlet overskydende CO2 fra deres ølproduktion og genbrugt den som bobler i deres økologiske sodavand. En ressourceudnyttelse, der er muliggjort af Kim Dalums CO2 Recovery Unit hvorved CO2, der er et restprodukt fra ølproduktionen, renses, komprimeres og bruges på ny i Naturfrisk Groups sodavand og mixers. Tidligere har man blot ladet den overskydende CO2 sive ud i omgivelserne, hvilket dels er uhensigtsmæssigt for miljø, medarbejdere og desuden spild af ressourcer. At genanvende CO2’en på denne måde er der flere fordele ved, fortæller Tørk Eskild Furhauge, direktør i Naturfrisk Group:
”Der er mange fordele ved denne teknologi. 1) vi reducerer vores udslip af CO2, 2) vi får et bedre arbejdsmiljø for vores medarbejdere, 3) vi har hjulpet en ny virksomhed godt i gang med en innovativ opfindelse, 4) vi har sparet penge på ikke at skulle indkøbe CO2, og 5) vi har økologisk CO2 i vores produkter og det er der ikke mange, der kan sige”.
Det var Naturfrisk Group, der lagde virksomhed til udviklingen af prototypen af Kim Dalums CO2 Recovery Unit. Senere er yderligere 16 bryggerier hoppet med på vognen. Selvom opfindelsen som sådan ikke er ny, har Dalum Beverage Equipment formået at nedskalere opfindelsen, så mindre bryggerier også kan rense og genbruge den overskydende CO2.
Udover udnyttelsen af overskydende CO2, sendes skalresterne fra masken tilbage til landmanden, der udvinder den resterende energi til biogas. Asken, der stadig indeholder næring, strøs sidenhen ud på markerne. På denne måde udnyttes alle biprodukter i Naturfrisk Groups produktion af drikkevarer, og med alle disse tiltag, har virksomheden reduceret Ørbæk Bryggeris CO2 udslip med 20-40 ton om året!

Kernen i Naturfrisk Groups filosofi er dedikationen til naturen, miljøet og mennesker. Dette afspejles ved deres brug af økologiske ingredienser, hvilket både gavner forbrugere og miljøet.
Ud over Naturfrisk Groups bæredygtighedsindsats er virksomheden også dedikeret til at producere drikkevarer af højeste kvalitet. Virksomheden udvælger omhyggeligt økologiske ingredienser, og anvender traditionelle produktionsmetoder for at sikre den bedste smag i deres produkter. Fra forfriskende sodavand til karakterfuld spiritus tilbyder Naturfrisk Group en bred vifte af drikkevarer, der imødekommer forskellige forbrugerpræferencer.
Når du køber en sodavand, gør du naturen glad
På Naturfrisks sodavandsflasker er fredede dyrearter illustreret, og dette er ikke tilfældigt. For hver 100 flasker sodavand, der sælges i Danmark, donerer Naturfrisk Group penge til Den Danske Naturfond, som frikøber og genopretter 1 m2 dansk jord til vild natur. I 2021 var Naturfrisk på den måde med til at frikøbe 4167 m2 i Hesbjerg Skov syd for Odense, og i 2022 var de med til at frikøbe 8903 m2 natur omkring Engene ved Villestrup Å i Nordjylland. Når naturen først er købt fri, bliver den fredet og kan aldrig anvendes til andet end vild og fri natur. En del af det sammensparede beløb er også blevet anvendt til at gøre Naturfrisk’s egne grønne områder mere vilde.
Denne form for initiativer udgør en integreret del af Naturfrisk Groups bæredygtighedsprincipper. Grundlaget for at starte virksomheden var at være i harmoni med naturen og kun anvende økologiske råvarer. Tørk udtaler:
"Vi har to dogmer i Naturfrisk Group: Produkterne skal smage godt, og de skal være økologiske. De to ting hænger i øvrigt godt sammen, fordi produkter lavet på økologiske råvarer og principper bare smager bedre".
Kaffelikør med orange feeling
Naturfrisk Group lancerer produkter under fire forskellige brands:
- Naturfrisk, der består af et bredt sortiment af økologiske sodavand, smoothies, safter og shots.
- Macarn, som er Naturfrisk mixerbrand med sodavand og sirup velegnet til at mixe i cocktails og drinks.
- Ørbæk Bryggeri, der omfatter over 40 forskellige øl i alle kategorier
- Nyborg Destilleri, der dækker over økologisk spiritus med særlig vægt på whisky, gin, akvavit, rom og likør.

De fire brands udgør tilsammen omkring 140 økologiske produkter. Tørk Eskild Furhauge erkender dog, at de har ét enkelt produkt i deres portefølje, der ikke er økologisk - nemlig deres danskvand. Produkter, der bare består af vand, må simpelthen ikke klassificeres som økologiske, forklarer han.
Det største produkt inden for spiritus er deres kaffelikør. Nyborg Kaffelikør sælges igen i år på Roskilde Festival, hvor den er et stort hit i blandt andet cocktails og milkshakes.
En ny strategi
Under samtalen med Tørk Eskild Furhauge fortalte direktøren om Naturfrisk Groups nye strategi, hvor målet er at være mere fleksible end de store virksomheder, mere innovative end de mellemstore og mere professionelle end de små. Det er den måde de som en mellemstor spiller i markedet skal klare sig i konkurrencen. Med dette mener han, at de f.eks. har et fleksibelt produktionsapparat, der gør det muligt at tilføje kundens eget etiket, hvis man køber en palle af deres produkter eller med kort varsel kan tilpasse deres produktion til nye behov. Og med innovation refererer han til, at de med kompetencer indenfor både læskedrikke, øl og spiritus har et stort udvalg af ingredienser, kompetencer og produktionsanlæg der kan anvendes til udvikling og produktion af mange smagsretninger. At være mere professionelle end de små virksomheder betyder, at Naturfrisk Group ikke er lige så håndholdte som helt små bryggerier, men kan tilbyde kunderne professionel hjælp fra dedikerede medarbejdere i kundeservice, salg, bogholderi og så videre.
En af de store fordele ved at være små og producere mange forskellige produkter er, at Naturfrisk Group altid har en bred vifte af ingredienser og råvarer lige ved hånden. Det var sådan, at den velkendte øl Fynsk Forår blev til – nemlig ved at eksperimentere. Dette giver også mulighed for omstillingsparathed, hvilket kom til udtryk under Coronapandemien, hvor destilleriet byttede whiskyproduktionen ud med produktion af håndsprit. Med en bred vifte af ingredienser og råvarer lige ved hånden og et produktionsapparat, der kan tilpasses kundernes behov, er Naturfrisk Group klar til at fortsætte med at skabe spændende og unikke produkter.