
Med hjælp fra Danmark vil Polen producere mere med mindre
Polen har rettet blikket mod Danmark og anerkendt de danske styrker inden for landbrug og fødevareproduktion.
I takt med udrulningen af den globale klimadagsorden, der sigter mod øget ressourceeffektivitet og bæredygtighed, er danske løsninger et vigtigt skridt i retning af at skabe synergier, som Polen og Danmark i fællesskab kan høste fordelene af.
Polen er et vigtigt eksportmarked for Danmark
Polen udgør en af de største økonomier i Central- og Østeuropa. Med en befolkning på knap 40 millioner, og en vigtig geografisk placering, er landet et strategisk knudepunkt for samhandel i hele Europa. Polen er Danmarks niende største eksportmarked og spiller en central rolle inden for landbrugs- og fødevaresektoren, set fra et kommercielt perspektiv. Fra ambassaden i Warszawa, samler regional teamleder for Central- og Østeuropa Jeppe Juul Petersen de fælles interesser for at fremme danske styrkepositioner. ”Diplomatisk tilstedeværelse i Polen giver dansk fødevare- og landbrugsproduktion en helt særlig vægt, idet konkret myndighedsarbejde understøtter danske kommercielle aktiviteter. Det er nødvendigt at arbejde mere strategisk og langsigtet, før virksomhederne kan høste de enorme kommercielle muligheder, som Polen tilbyder”, fortæller han.
Polen har en anden forvaltningskultur og tradition, end vi kender i Danmark. Synlighed og proaktivitet er derfor vigtige parametre, der skal skabe grobund for, at danske interesser fødes ind i forvaltningssystemet og sikrer et stærkere samarbejdsklima mellem Polen og Danmark. Et samarbejdsklima, der snart skal stå sin prøve, når Danmark og Polen indgår i et snart kommende EU trio-formandskab.

Tillid er tungen på vægtskålen
Polen er et relationssamfund. Ifølge Jeppe Juul Petersen er det noget, danske virksomheder undervurderer og let bliver overrasket over. ”Sagt firkantet: Dansk forretningskultur tilsigter, at relevante parter mødes, udarbejder en bindende aftale og underskriver den. Tillid og tålmodighed er derimod vigtige dyder, der er rodfæstet i den polske forretningskultur og skal følges, før frugterne kan høstes.”
En opkvalificeret diplomatisk tilstedeværelse i Polen har skabt gunstige forudsætninger for samhandel og kommercielle aktiviteter mellem Danmark og Polen. Den kommercielle indsats er udmøntet i tre alliancer med fokus på danske styrkepositioner inden for mejeribrug, griseproduktion og biogas. Tanken har været konkrete handleplaner med repræsentation fra både virksomheder og myndigheder. Og de deltagende virksomheder melder om stigende ordrebøger som følge af deres deltagelse i alliancesamarbejdet. Frank Wennerberg, CEO i GreenFarm: ”Vi har i samarbejde med ambassaden fået etableret en genkendelig biogas-fortælling om – små, mellemstor og store – baseret på landbrugs- og fødevareproduktion, og de deltagende virksomheder supplerer således hinanden i markedet. Og vi er i øjeblikket virkelig ved at få fodfæste i flere af Polens Voivodeskaber.”
Strategiske alliancer
Den polske mejerisektor har været under hastig udvikling. Særligt i forlængelse af det polske EU-medlemskab i 2004, som resulterede i en kapitalindsprøjtning og lagde grunden til en opkvalificering af sektoren. Nu står den på tærsklen til endnu et løft. Særligt inden for ressourceoptimering, for at fremme bæredygtighed og grøn omstilling. Og her skal danske løsninger være en del af den strategiske indsats.
Den danske fodervirksomhed Vilofoss er en del af alliancen og en vigtig medspiller, der vil levere input til at fremme dyrevelfærd og sikre højere ydelse og mælkekvalitet. Teknologiske løsninger inden for proces- og analyseudstyr er ligeledes på agendaen, og her ser FOSS gode markedspotentialer.
Den polske landbrugssektor har for længst indset vigtigheden af bæredygtighed og produktionseffektivitet. Fodervirksomheden Danvit er derfor også blevet mere aktiv på det polske marked, fordi der inden for polsk griseproduktion er et stort markedspotentiale.
I takt med, at madspildsdagsordenen tager fart, er funktionelle ingredienser blevet et afgørende redskab til at sikre forlænget holdbarhed af fødevarer. Biotekvirksomheden Chr. Hansen, der udvikler starterkulturer til fødevareindustrien, har leveret konkrete løsninger til denne udvikling og er repræsenteret på det polske marked.
Nye politiske vinde
Ændringer i de geopolitiske forhold har desuden åbnet synet for Østeuropas handelspotentiale og øget virksomhedernes interesse i at etablere markedsadgang i regionen. I takt med radikale ændringer på den udenrigspolitiske scene, er den polske selvbevidsthed blevet styrket. I dag ser de sig selv som en vigtig magtfaktor i europæisk politik. Jeppe Juul Petersen beskriver forholdet på følgende måde ”Siden det polske EU-medlemskab i 2004 har landet haft en udvikling og vækstrater, der har bragt dem op i en helt anden liga, end hvad omverdenen tillader.”
Med parlamentsvalget i oktober 2023, og det mulige regeringsskifte med Donald Tusk i spidsen, forventes en grønnere tilgang til klimapolitikken end hidtil og generelt en proaktiv og mere imødekommende holdning til EU-samarbejdet.
Polen oplever et væksteventyr, og med større købekraft og stigende kvalitetsbevidsthed blandt den polske befolkning, er der gunstige betingelser for dansk markedsadgang. Stemmeafgivningen ved det seneste parlamentsvalg har gjort det klart, at især den yngre befolkning er progres i forhold til den grønne dagsorden. Denne udvikling hilser ambassaden i Warszawa velkommen.
Det udenrigspolitiske stormforårsaget af Ruslands invasion af Ukraine har ændret Polens afhængighed af Rusland. Høje energipriser og inflation har cementeret Polens fokus mod grønnere og vedvarende energikilder, hvilket har resulteret i landets dekarboniseringsstrategi frem mod 2050. Med Danmark i spidsen for denne dagsorden, er der et stort potentiale for samarbejde. Netop dette sætter det kommende erhvervsfremstød i fokus, som løber af stablen i februar 2024. Det er netop fokus for det kommende erhvervsfremstød, som finder sted i februar 2024. På dagsordenen vil der være fokus på biogasproduktion fra landbrugsproduktion, men også sidestrømme fra fødevareindustrien. Fremstødet er arrangeret af Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMV Danmark, Danish Shipping og Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Warszawa.
Den polske landbrugs- og fødevaresektor er på udkig efter nye teknologier og løsninger, til at håndtere de aktuelle udfordringer i sektoren, herunder manglende arbejdskraft, strukturændringer og ressourceeffektivitet. Håndtering af biprodukter samt videreforarbejdning ved hjælp af nye teknologier, er et særligt fokuspunkt. Med udgangspunkt i den danske andelsbevægelse skal dette også give inspiration og være med til at skabe gode rammevilkår for de polske landmænd. Med de nye politiske vinde kan danske løsninger på områder som foder- og fødevareingredienser blive en del af denne dagsorden. Det danske andelsselskab Vestjyllands Andel er en vigtig samarbejdspartner på dette område og bidrager med foderingredienser og mineraler til den polske landbrugssektor.
Mere med mindre
At producere mere med mindre er en vigtig prioritet og businesscase for Danmark, som giver genlyd i Polen. Bæredygtighed og ressourceeffektivitet er blevet nøglebegreber i polsk landbrugs- og fødevareproduktion. Med fokus på at øge effektiviseringen i den primære sektor i Polen, er husdyrproduktion og i særdeleshed griseproduktion blevet et strategisk fokusområde. Polen importerer 90% af deres smågrise fra Danmark. Lokalt ønsker de udvide deres egenproduktion ved hjælp af dansk fagekspertise inden for genetik, staldudstyr og foderingredienser, for at sikre optimal vækst, sundhed og samtidig begrænse brugen af antibiotika. Dette er derfor også et vigtigt punkt på agendaen, når erhvervsdelegationen løber af stablen i det begyndelsen af det nye år. Blandt deltagerne er er størstedelen af flagskibene inden for den danske fødevareklynge. Målet er at åbne døre for danske virksomheder og skabe gunstige betingelser for samhandel på tværs af EU.
Kontakt
Landbrug & Fødevarer arbejder tæt sammen med den danske ambassade i Polen og yder gerne rådgivning til virksomheder, der ønsker at komme ind på det polske marked. Landbrug & Fødevarer arrangerer årligt delegationer til Central- og Østeuropa med ønsket om at udbrede samhandel og kommercielle aktiviteter. Kontakt Michael Stahlschmidt med henblik på at høre mere om markedsmulighederne i regionen.