
Trade Council i Nordamerika bygger bro mellem USA og Danmark
Læs om Trade Councils initiativer for at støtte danske ingrediensvirksomheder i USA og om de muligheder og udfordringer man kan møde på det amerikanske marked.
I de senere år har den danske Trade Council i Nordamerika arbejdet ihærdigt på at støtte danske ingrediensvirksomheder i at navigere i kompleksiteten på det amerikanske marked. Seniorrådgiver inden for biosolutions og ingredienser ved det danske konsulat i New York, Marie Jørgensen, er en del af Trade Councils team for Food & Agriculture og belyser i denne artikel deres strategier og initiativer for at fremme samarbejde og markedsadgang til USA.
Udover Marie Jørgensen, består teamet af fire kollegaer med specialisering inden for forskellige sektorer. Deres fagekspertise spænder fra politisk orientering til dybdegående branchekendskab og teamet samarbejder tæt for at imødekomme danske virksomheders forskellige behov, når de skal indtræde på det amerikanske marked.
Teamet for Food & Agriculture i Nordamerika arbejder for det meste i to spor. Teamet udarbejder bilaterale aftaler med danske virksomheder og bistår med markedsadgang og -analyse samt regulatoriske udfordringer. Teamet arbejder desuden på udviklingen af strategiske projekter, særligtinden for mejeri, gris og biosolutions.
Sammen med resten af det danske Trade Council i Nordamerika dækker fødevare- og landbrugsteametet USA fra kyst til kyst, et marked med mange forskellige aspekter. Ud over de mange forskellige forbrugerprofiler og tendenser, der ses fra land til by, afspejler det amerikanske marked også mange forskellige lokale kulturer og handelsmuligheder/barrierer, fra lempeligere anprisninger til proposition 12, som kræver forbedret dyrevelfærd på delstatsniveau.
Det amerikanske marked inden for landbrug og fødevareproduktion er et af de største i verden med 328 millioner forbrugere. USA repræsenterer det niende største eksportmarked for den danske fødevareklynge. Dansk eksport til USA er hastigt voksende i kraft af Danmarks position som frontløber inden for disse sektorer. Her udgør enzymer, gris, akvakultur og maskinelt udstyr de største eksportkategorier. Med det amerikanske fokus på innovation og udbygningen af deres teknologiske sektor hilser de danske ingrediensløsninger velkommen. Særligt enzymer kan bidrage til øget funktionalitet og skabe grobund for nye markedspotentialer for danske fødevare- og fodervirksomheder. Enzymer udgør den største eksportvare til USA med en eksportandel på 1.184,2 mio. kr. i 2022.
Amerikanerne har fået øje på danske styrkepositioner inden for biosolutions, som er et vigtigt indsatsområde med henblik på at udbrede grønne og ressourceeffektive potentialer. Biosolutions er bioteknologiske løsninger, der skal sikre optimal ressourceudnyttelse inden for fødevareproduktion. Biosolutions indbefatter funktionelle ingredienser, enzymer, alternative proteiner, biologiske løsninger til forbedring af afgrødeudbytte samt ingredienser til forlængelse af holdbarhed, reducering af madspild m.fl. Med en stærk innovationskultur i USA og fokus på bioteknologiske løsninger, er der hermed gode handels- og samarbejdspotentialer for danske virksomheder.

Hvordan hjælper Trade Council i Nordamerika de danske virksomheder?
Alle danske virksomheder kan til hver en tid kontakte Trade Council i Nordamerika for rådgivning om det amerikanske marked. Faktisk er de første tre timers konsulentservice helt gratis. Trade Councils fysiske deltagelse i konferencer, studieture m.v. har styrket og udviklet deres tætte netværk til vigtige aktører i myndighedsorganerne, brancheorganisationer og andre amerikanske stakeholders. Denne tilgang er afgørende for at etablere forbindelser og identificere potentielle samarbejdspartnere for danske virksomheder.
Trade Council i Nordamerika har spillet en rolle i at lette samarbejdet og faciliteret netværk i USA for store danske virksomheder som Novozymes, Chr. Hansen og Novo Nordisk Fonden, især indenfor biosolutions-sektoren.
Trade Council i Nordamerika kan åbne dørene til det amerikanske marked og guide din virksomhed ind på det amerikanske marked. Trade Council kan hjælpe med alt fra importregler og godkendelser til at etablere din virksomhed i USA. Trade Councils dybe markedsforståelse og tilstedeværelse på det amerikanske marked er nøglen.
De amerikanske godkendelsesprocesser er anderledes end de danske
Teamet i Trade Council i Nordamerika samarbejder tæt med Food and Drug Administration (FDA) og United States Department of Agriculture (USDA), med henblik på at lette interaktionen mellem danske virksomheder og de amerikanske myndigheder. Godkendelsesprocedurerne af nye fødevarer er anderledes end i EU. F.eks. har USA været det første land foruden Singapore til at godkende både produktion og salg af celledyrkede fødevarer, der netop nu er begyndt at være tilgængelige på udvalgte restauranter i USA. Dette vidner om en stærk viljestyrke til at indtage en førende position inden for dette felt.
Samarbejde med Landbrug & Fødevarer
Trade Council i Nordamerika arbejder tæt sammen med Landbrug & Fødevarer om strategiske projekter, eksportfremme og kommercielle interesser for danske virksomheder. Samarbejdet skal supporteredanske virksomheder, der søger markedsadgang i USA.
Til marts 2024 løber et eksportfremstød af stablen til Californien, der sætter fokus på sideindustrien til den plantebaserede fødevaresektor, dvs. ingredienser, udstyr og andre eventuelle afledte løsninger til plantebaserede fødevarer. I samarbejde med Trade Council vil delegationen få konkret markedsindsigt samt faciliteret netværk mellem amerikanske og danske stakeholders. Du kan læse mere om delegationen samt tilmelde dig her.
Nyt forum skal realisere branchens potentialer
I 2023 lancerede Trade Council i Nordamerika et medlemsforum ved navn The Food & Bio Forum, der er etableret i samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Dansk Industri og virksomhedspartnerne Chr. Hansen, Novozymes og Novo Nordisk Fonden. Samarbejdet sigter mod at realisere det fulde potentiale af bioteknologien på begge sider af Atlanterhavet. Dette gøres ved at italesætte industriens udfordringer og videndele mellem USA og Danmark for i sidste ende at fremme markedsadgangen inden for biosolutions.
The Food & Bio Forum besøger desuden politiske organisationer, der arbejder for, og i nogle tilfælde imod, den bioteknologiske udvikling i USA. På denne måde får aktørerne i dette forum et billede af, hvordan man fra politisk hånd betragter den amerikanske bioteknologi. The Food & Bio Forum planlægger studieture, konferencer og rundbordsmøder – både i USA og i Danmark. Initiativer som The Food & Bio Forum skaber en konkret platform for politisk engagement og udforskning af bioteknologiperspektiver i USA.
Kontakt
Hvis du og din virksomhed ønsker at afsøge mulighederne på det amerikanske marked, opfordres du til at række ud til Kenneth Lindharth Madsen, afdelingschef for Handel & Marked i Landbrug & Fødevarer på enten mail: klm@lf.dk eller telefon: +45 2332 6741.