I Landbrug & Fødevarer arbejder vi kontinuerligt og langsigtet med vigtige dagsordner såsom klima, CAP og kvælstof. Nedenfor kan du læse et udpluk af konkrete politiske resultater for det samlede erhverv samt nogle af de resultater, der specifikt berør ingredienssektoren.

Resultater af betydning for det samlede erhverv

Det første resultat, der kan fremhæves, er udvidelsen af fast track-ordningen, der gør det hurtigere og mere fleksibelt for virksomheder at rekruttere udenlandske medarbejdere. Noget der har stor gavn i lyset af den seneste tid, hvor rekruttering af medarbejdere har været delvist udfordret blandt danske fødevarevirksomheder.

Landbrug & Fødevarer har længe arbejdet for, at erhvervsuddannelserne skulle styrkes, og det er derfor glædeligt, at regeringen i sit finansforslag for 2024 har foreslået at afsætte 900 mio. kr. til at løfte erhvervsuddannelserne. Derudover peger foreløbige optagetal på, at der for tredje år i træk er en stigning i antallet af unge, der starter på landbrugsskole.

Vores organisation har desuden spillet en nøglerolle i at sikre en forskningsbevilling på 2,6 mia. kr. til grøn forskning i 2024. Der er afsat midler til fødevareklyngen, strategisk forskning, grønne missioner og fortsat støtte til landbrugsrelateret forskning. Alle Landbrug & Fødevarers medlemmer nyder godt af forskningen i grøn omstilling – også ingrediensbranchen. Konkret har Landbrug & Fødevarer bidraget ved at indgå i dialog med forskningsordførere, publiceret analyser og deltaget aktivt i mediedebatten.

En fjerde ting, som Landbrug & Fødevarer bl.a. har bidraget med, og som har betydning for det samlede erhverv, er at forbedre tilskudsvilkår i Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Vores organisation har løbende været i dialog med Landbrugsstyrelsen om muligheden for de minimis-støtte i Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Der har været afholdt møder og fremsendt høringssvar angående tilskudsmuligheder, hvilket har resulteret i, at der i 2024 træder forbedrede tilskudsvilkår i kraft. Fonden kan fremadrettet yde de minimis-støtte inden for de samme kategorier, som fonden i øvrigt yder støtte efter. Derved understøttes danske virksomheder, vidensinstitutioner m.fl. i højere grad i at udvikle plantefødevaresektoren.

Resultater af betydning for virksomheder

Flere af Landbrug & Fødevarer politiske resultater relaterer sig også direkte til virksomheder, heriblandt ingrediensvirksomheder. Vores organisation har bl.a. fulgt udviklingen af vedtagelsen af de europæiske bæredygtighedsstandarder (European Sustainability Reporting Standards (ESRS)). Landbrug & Fødevarer har sendt brev til kommissionen med mange og meget faglige, konkrete kommentarer til især miljøstandarderne, herunder fagligt forkerte begreber, manglende overensstemmelse til EU’s miljølovgivning og krav til urealistiske målepunkter.

Kigger man på området for spiselige slagtebiprodukter og animalske biprodukter, har Landbrug & Fødevarer bl.a. opnået følgende to politiske resultater. Vores organisation har drevet processen med at etablere markedsadgang for eksport af oksekød og spiselige slagtebiprodukter til Thailand, som har været flere år undervejs. Derudover har Landbrug & Fødevarer repræsenteret de danske slagterier via den europæiske kødforarbejdningsorganisation CLITRAVI i arbejdet med de nye juridisk bindende Best Available Technology-konklusioner (BAT) for slagterier og animalske biprodukter.

Desuden har Landbrug & Fødevarer huset sekretariatet for Alliancen mod Underernæring og har været projektleder og pennefører ift. de nye anbefalinger fra alliancen. Alliancen mod Underernæring har lanceret seks nye anbefalinger, der skal forebygge og behandle underernæring. L&F var med til at etablere alliancen i 2014, som består af 16 toneangivende organisationer og virksomheder, herunder Arla Foods. Med de nye anbefalinger sender alliancen en kraftig opfordring til både politikere og embedsværk i stat, regioner og kommuner om at sætte ernæringen til ældre borgere og patienter højt på den politiske dagsorden og indtænke anbefalingerne i eksisterende og kommende forebyggelses- og behandlingsindsatser.

En anden ting, som Landbrug & Fødevarer bl.a. har bidraget med, og som har betydning for virksomhedsmedlemmerne, er at gøre kommissionen og myndighederne opmærksom på, at sletning af fodnote 1 under bilag I til forordningen for pesticidrester kunne medføre store omkostninger for eksportørlande af foder. Nu bevares fodnoten, og der iværksættes et arbejde med at etablere de relevante specifikke MRL-værdier (maksimal restkoncentration).

Kontakt