Så længe vi spiser dyr, ser Sera Scandia en moralsk forpligtigelse til at gøre en positiv forskel i verden. Virksomheden forædler animalske biprodukter til brug i forskning, sygdomsbekæmpelse og alternativer til dyreforsøg.

Biotekvirksomheden Sera Scandia har skabt en bæredygtig model, der har stor økonomisk fordel for slagterierne i bytte for en lille indsats, som spiller en afgørende rolle i medicinsk forskning, toksikologiske studier og global udvikling inden for alternativer til dyreforsøg. Sera Scandia er en del af BioNordic-gruppen, der omfatter virksomheder i 28 lande herunder i Europa, Afrika og Latinamerika, som alle arbejder med produktion og distribution af produkter inden for bioteknologi og ernæring.

En familieejet virksomhed, der bekæmper anæmi

Sera Scandia er en familieejet virksomhed med rødder, der går tilbage til 1971 i Venezuela, hvor grundlægger Ole Bødtker Nielsen så potentiale i eksport af animalske biprodukter til Danmark. Senere blev blodprodukter, her især serum, et centralt element i virksomhedens produktportefølje. I dag er det Stefan Bødtker Michelsen, søn af Ole Bødtker Nielsen, der står i spidsen som direktør for både Sera Scandia og BioNordic-gruppen. Med en stærk kommerciel baggrund og et dedikeret team, herunder Anders Grønlund, der har en kandidatgrad i Food Science and Technology ved Københavns Universitet, har Sera Scandia udviklet sig til en global aktør med op imod 600 medarbejdere.

Fra hovedkontoret i Søborg koordinerer Sera Scandia desuden CSR-projektet ’Global Initiative for a World Without Anemia’.  Projektet er virksomhedens eget initiativ, hvor de samarbejder med lokale NGO’er herunder Danida (Danmarks udviklingssamarbejde under Udenrigsministeriet) samt Bill & Melinda Gates Foundation. Ved at berige fødevarer med hæmoglobin bidrager virksomheden med at bekæmpe anæmi (blodmangel). Anæmi er et af de mest almindelige sygdomssymptomer på verdensplan, og kan påvirke menneskets fysiske og kognitive udvikling negativt. Projektets målgruppe er måske snæver, men for dem som projektet rammer, har det en enorm betydning.

Fra animalsk biprodukt til højkvalitetsserum

Virksomhedens cirkulære forretningsmodel fokuserer på at anvende biprodukter fra slagterier så højt oppe i fødekæden som muligt. Virksomhedens produktportefølje består, i grove træk, af to produkter: Blodproteiner som anvendes i fødevarer, foder og gødning, samt produkter til brug i laboratorier mv. der arbejder med cellekulturer i in-vitro studier, f.eks. indenfor forskning og udvikling i medicinalindustrien, hvor forsøgene i stigende grad erstatter dyreforsøg.

Blodproteinerne fremstilles af blod fra slagtede dyr og som en af kun få virksomheder fokuserer Sera Scandias datterselskaber i Latinamerika på opsamling og forædling af blod fra kreaturer til brug i fødevarer, typisk pølser og lignende, men også som erstatning for æg i brød og kager. Blodet udgør 5-7% af den samlede mængde protein, der kan udnyttes fra en ko og derfor anser virksomheden det for et unødvendigt spild blot at bortskaffe det. Målet er derimod at bruge det så højt i værdikæden som muligt. Efter opsamling separeres blodet i plasma og røde blodceller, som herefter sælges tørret eller flydende.

Ud over at sikre en bedre anvendelse af en værdifuld råvare, skaber virksomheden arbejdspladser i udviklingslande. Med fabrikker og joint ventures i næsten alle lande i Latinamerika, har Sera Scandia udvidet sin indflydelse og skabt et marked for blodproteiner i hele regionen.

Produkterne til brug i cellekulturer udvindes ligeledes af blod, men ved en anden proces. Prisen på færdige serumprodukter er høj og en væsentlig del af prisen kommer fra råvaren. Den første del af forarbejdning foregår allerede på slagterierne eller på en af Sera Scandias mange laboratorier. Herfra bliver det rå serum sendt til fabrikkerne i enten USA, Latinamerika eller Frankrig hvor det bliver analyseret inden produkterne sterilfiltreres, pakkes og distribueres ud til virksomhedens mange kunder i hele verden.

Etisk råvareudnyttelse og samarbejde med slagterier

Så længe der slagtes dyr, er det en moralsk forpligtelse at udnytte blodet bedst muligt, mener de hos Sera Scandia. Virksomheden mener faktisk, at det ville være uetisk ikke at opsamle dette serum fra dyr, der er blevet slagtet, da det kan erstatte brugen af forsøgsdyr inden for f.eks. kræftforskning.

Sera Scandia arbejder tæt sammen med slagterier, hvor kvalitetskontrol og fødevaresikkerhed er afgørende. Det er særligt vigtigt at overholde bestemte tider og temperaturer i håndteringen af blodet, da de færdige produkter er afhængige af, at en række biologiske processer forløber på en kontrolleret måde.

Internationale samarbejder og regulatoriske udfordringer

Sera Scandia er medlem af the European Serum Products Association (ESPA), der har hjulpet virksomheden med smidig markedsadgang til forskellige regioner, selvom regulatoriske udfordringer, som eksportbegrænsninger til USA, fortsat er til stede. Derudover er en del af virksomhedens produktion miljøcertificeret (ISO14001) og de deltager i UN Global Compact.

Sera Scandias råvaregrundlag omfatter alle steder, hvor der slagtes dyr, og Sera Scandia ser også gode samarbejdspotentialer på de latinamerikanske markeder, men i særdeleshed også i EU på grund af den høje fødevaresikkerhed og dyresundhed.

Regulatorisk set, er Sera Scandia underlagt lovgivning om animalske biprodukter og indirekte dyrevelfærd, dyresundhed samt transport af levende dyr. Stefan Michelsen og Anders Grønlund følger de omfattende regelsæt, men oplever også regulatoriske benspænd. Blandt andet den de facto embargo på eksport fra EU til USA samt manglende viden om deres nicheproduktion hos myndigheder.

Sera Scandia arbejder tæt sammen med WOAH, Verdenssundhedsorganisationen for Dyr, der blandt andet involverer sig i lokalt dyrebeskyttelsesarbejde i 50 lande, og gennem FN rådgiver verdens regeringer i dyrevelfærd. Da serumbranchen er meget lille i EU, er WOAH’s udtalelser af betydning ift. EU Kommissionen, hvor eksport af serum ikke ligger øverst på dagsordenen. Sera Scandia beskriver, at én af virksomhedens største udfordringer er de begrænsede eksportmuligheder til USA. USA har som frontløber inden for produktion af serum defineret, hvordan serumprodukter vurderes, kvalificeres og prissættes. USA kan frit eksportere produkter til Europa, hvorimod Europa er underlagt strenge regler ved import til USA.

Sera Scandia vil gøre en positiv forskel i verden

Virksomheden har visioner om at udvide sit marked i Europa og Afrika og optimere anvendelsen af blandt andet blod på slagterierne. Deres mission er at følge udviklingen inden for alternative metoder og sikre bæredygtig vækst indenfor branchen. Sera Scandia er ikke blinde overfor, at det fremtidige råvaregrundlag kan ændre sig. Virksomheden påpeger dog, at behovet for serumprodukter sandsynligvis aldrig vil forsvinde. Vi skal stadig forske i kræftdiagnostik og ny medicin. De ønsker derfor at følge udviklingen og de alternativer, som måtte dukke op. Stefan Michelsen, direktør i Sera Scandia, udtaler: ”Serum har været brugt til forskning i 50-60 år, og derfor ved man meget specifikt, hvordan serummet opfører sig i forskellige situationer. Hvis man skal implementere nye metoder, betyder det, at vi forskningsmæssigt må starte helt forfra”.

Målet for Sera Scandia er at opnå samme succes inden for blodproteiner, som de har opnået med serumprodukter. Virksomheden ønsker at optimere det maksimale proteinudbytte fra animalske biprodukter (herunder blod), og fortsætte arbejdet med at bekæmpe anæmi ved at berige fødevarer med hæmoglobin. Sera Scandia ønsker at bidrage til et sundere samfund globalt og forblive en innovativ drivkraft inden for bedre anvendelse af animalske biprodukter, blodprodukter og serumproduktion.

Kontakt