Nyhed, 10.juni 2024

Halal-netværk med fokus på Indonesiens nye halalstandarder

Indonesien implementerer i oktober 2024 nye halalstandarder. Fokus i Landbrug & Fødevarers halal-netværk er på dette samt at yde support omkring disse.

Virksomheder eksporterer fødevarer og ingredienser til muslimske markeder under forudsætningen, at rammevilkårene og halalcertificeringen efterleves. For sådanne virksomheder er det derfor vigtigt at have styr på halal-reglerne. Dette er særligt gældende, når der eksporteres til en række destinationer, især i Asien og Mellemøsten, hvor halalprodukter kan være et myndigheds- og/eller kundekrav.

Modsætningsvis reguleres retningslinjerne for halalcertificering i stigende omfang på de pågældende markeder af de lokale myndigheder. Dermed implementeres både nye samt opdateringer af regler og standarder. Halalcertificeringsorganet har til opgave at certificere virksomheden og virksomhedens produkter. Dette sker ved inspektørbesøg og gennemgang af, hvorvidt virksomheden lever op til gældende standarder. Godkendes produktet, er dette halalcertificeret i et til to år, afhængig af risikoen ved produktet. Disse standarder er dog ikke unikke, men landespecifikke. Yderligere har nogle lande krav til, at certificeringsorganet har kontor i det land, virksomheden eksporterer fra.

Navigering i disse regler og standarder er omfattende. Omfanget øges yderligere, idet dette styres rent kommercielt i Danmark og Europa, hvorimod staten og myndighederne faciliterer dette på de muslimske markeder. Nye halalstandarder påvirker både eksporten af fødevarer såvel som ingredienser på tværs af forskellige sektorer med fælles tværgående halalproblematikker. Derfor tilbyder Landbrug & Fødevarer virksomheder et medlemskab i Halal-netværket. Igennem dette er det muligt at opnå sparringspartnere, viden om aktuelle tiltag, erfaringsudveksling omkring udfordringer, rådgivning og deltagelse i halalseminarer og træning, når dette efterspørges af netværkets medlemmer.

Halal-netværket har eksisteret i tre år og har på nuværende tidspunkt 18 medlemsvirksomheder. Gennem netværket kommunikeres opdatering af nye krav, ændringer samt forklaring heraf. Yderligere får man adgang til at deltage i diverse aktiviteter, som afholdes, herunder:

·         Kvartalsmøder (fysisk/virtuelt) – vidensdeling og sparring mellem deltagerne

·         Miniseminar med eksterne oplægsholdere

·         Vidensindsamling og videndeling

·         Politisk interessevaretagelse ved dialog med myndigheder i tredjelande og Danmark/EU om nye regler                og standarder samt implementering

·         Facilitere dialog med akkrediterede halalcertificeringsorganer i Danmark og udlandet

·        Generel halalvejledning/rådgivning (specifik rådgivning aftales individuelt)

Indonesien

Indbyggertal: 273.501.339 (2022).

Dansk eksport af varer (UHV): 1.321 mio. DKK (Udenrigsministeriet, 2024).

Halal-netværket har det seneste år haft særligt fokus på implementering af nye halalstandarder i Indonesien i oktober 2024. Herefter skal virksomheder nemlig være godkendt af et Indonesien-akkrediteret halalcertificeringsorgan i henhold til de nye standarder. Megen usikkerhed omkring detaljerne af de nye standarder er der dog stadigvæk, særligt vedrørende den logistiske del af værdikæden, idet der muligvis kommer ny halalstandard om lageropbevaring samt transport. På nuværende tidspunkt vides det blot, at der vil foregå en audit fra Indonesien i foråret 2024. Formålet er at certificere de to danske halalcertificeringsorganer, Halal Quality Control (HQC), Halal Food Council Europe (HFCE) og Islamisk Kulturcenter (ICC). Udfaldet af denne audit kan have signifikant betydning for eksporten til Indonesien, idet godkendelse af de to organer er påkrævet for, at eksporten fortsætter efter oktober 2024. 

Flere informationer på: Halal-netværket