
Den brusende drik er kombucha, som er blevet et populært alternativ til traditionelle læskedrikke. Den danske kombuchaproducent Læsk udmærker sig med sine fermenterede og smagfulde drikkevarer, der tapper ind i tidens tendenser med det formål at behage alle.
En sagnomspunden læskedrik
Kombucha er en sagnomspunden læskedrik, der efter sigende kan dateres flere årtusinder tilbage til det nordøstlige Kina, hvor den perlende drik blev drukket som kejserens livseliksir. Kombucha anses for at være den traditionelle måde at producere karboniserede læskedrikke på. Op gennem tiden har kombucha fundet vej til de danske varehylder. Her pryder kombuchaproducenten Læsk hylderne med dåser påtrykt farvestrålende produkttitler som Lemon, Pink Yuzu, Ginger, Elderflower og Raspberries. Læsk er et af Danmarks førende brands inden for Kombucha, som tog hul på fermenteringseventyret tilbage i 2016 med Line Hoff og Eric Sponseller bag roret. For to år siden overtog Line Hoff bryggeriet. Startskuddet på 2024 var dog tynget af modgang og resulterede i en konkursbegæring af virksomheden. Brusende som læskedrikken, kom Læsk også brusende tilbage, da drikkevareproducenten Nørrebrew allerede få uger efter udmeldingen, overtog virksomheden. Nørrebrew blev stiftet i 2013 og har det danske agentur for Fritz-Kola og står bag brandet Maté Maté. Drikkevareproducenten fremstiller og distribuerer økologiske og kontraktbryggede læskedrikke. Læsk Nørrebrew udgør sammenlagt 15 medarbejdere, spredt over flere vinde.

Fermenteret te
I dag tages traditionelle fermenteringsteknikker i brug for at producere trendsættende læskedrikke. Med fermentering adskiller kombucha sig fra traditionel sodavand, der typisk fremstilles ved at blande sukker, smagstilsætninger og kulsyreholdigt vand.
Fremstillingsprocessen for kombucha er i og for sig simpel – men der skal craft til for at styre fermenteringen. En stor mængde te brygges og iblandes sukker. Dernæst tilsættes en huskultur (en såkaldt Scoby) bestående af gær, mælkesyrebakterier og eddikesyrebakterier. Teen henstilles derefter til fermentering i ca. to uger. Her er det mikroorganismerne, der gør arbejdet. Sukkeret fungerer som næring til mikroorganismerne, som i symbiose producerer smagskomponenter i form af bl.a. organiske syrer, alkoholer, kulsyre og øvrige næringsstoffer. Temperatur og tid er afgørende faktorer, som kan variere afhængig af årstid. Bryggerier udvikler med tiden deres egen mikrobielle huskultur og sammensætningen heraf varierer fra byggeri til bryggeri, hvilket er med til at give kombucha forskelligartede og komplekse smagsprofiler. Når teen er færdigfermenteret, kan den tilsættes frugtjuice afhængig af ønsket smagsprofil, hvorefter den karboniseres og pasteuriseres. Med pasteuriseringssteppet afskiller Læsk sig fra øvrige kombuchaproducenter. En mild varmebehandling muliggør forretningsmæssige gevinster både for forhandler og forbrugere. Pasteuriseringen stopper gæringen, hvilket begrænser risikoen for viderefermentering og smagsforandring i produkterne og dermed sikrer et stabilt og mere ensartet produkt i høj kvalitet. Der er også en nævneværdig energibesparende gevinst ved ikke at skulle opbevare produktet koldt, hvilket ser godt ud på CO2 regnskabet.
Læsk benytter kun økologiske ingredienser, der er autentiske i sin smagen og tro mod deres oprindelse. Formålet er at fremstille læskedrikke, der smager i længden og i lag. Læsk modtager frugtjuicerne koldpressede for at bibeholde smag og høj kvalitet. Siden tidernes morgen har de samarbejdet med samme ingefærleverandør, fordi den smager kras, friskt og lækkert som den skal. De holder sig løbende opdateret og studerer ny råvarerne nøje for at sikre optimal kvalitet.

Vil være for alle
Ifølge Caroline Twile, der er produkt- og projektansvarlig i Læsk, er fremtidspotentialet for kombucha enormt. I nutidens samfund stiller forbrugere større krav til, hvad de spiser og drikker. Sideløbende er en selvoptimeringsbølge i gang, der sætter øget fokus på vores forbrugsvaner, der skal styrke vores indre og ydre fysik.
USA betragtes som en af de største spillere inden for kombucha. Læsk møder ofte amerikanske forbrugere, der bliver blæst bagover af deres drikkevarer. Det er et stort kompliment, at vi kan konkurrere med ’komubuchalandet’ lyder det fra Caroline Twile. Det har noget med deres produkter at gøre og den måde, de producerer på, mener Caroline Twile. Med Læsks produktportefølje vil de behage mange. Dette tydeliggøres også i deres målgruppe, som rangerer fra ung til gammel, men fælles for alle er at de søger ”en bedre og mere kompleks sodavand”. Kombucha skal nemlig være for alle. Alle skal have adgang til alternative og funktionelle læskedrikke, som behager i smag med en afstemt balance mellem syre og sukker.
Tidens tendenser
Ny Nordisk-bølgen, der nyfortolker nordisk madkultur og sætter fokus på lokale råvarer, autentisitet og et øget samspil med natur har sat forbrugerne på jagt efter sanseoplevelser, der tager enkelthed og naturlighed til nye højder. Sanseoplevelser som Læsk omfavner gennem fermentering. Fermenteringen er med til at åbne op for nye smage, som er mere komplekse og sværere at sætte en finger på. Ifølge Caroline Twile har Læsk lagt sig i smørhullet og leverer på flere af disse parametre. Mindful drinking er en af tidens tendenser, som er under opblomstring i både ind- og udland. Forbrugere har sat sig for at finde alkoholfrie eller lavalkoholiske alternativer til alkoholiske drikke, der gør at vi løber længere på literen – både i bogstaveligt og overført betydning. Her er bevidsthed, balance og ansvarlighed vigtige elementer til at fremme sunde forbrugsvaner.
’Hvis man kan slukke tørsten samtidig med at gøre noget godt for sin krop – så why not?’ Lyder det fra Caroline Twile.
I dag er en større portefølje af drikkevarer rykket ind på varehylderne i supermarkedet, som henvender sig til et bredere publikum og ifølge Læsk er det en bølge, som fortsætter. Med alkoholfrie alternativer, kan gravide eller unge, som ønsker at begrænse deres alkoholindtag være med på vognen. Kombucha gør det muligt at være en del af fællesskabet uden at det er alt for afslørende. En kombucha kan hældes op i et glas med stilk, og med sit brusende udtryk og interessante dufte lokke nye forbrugere til. Med prydende varianter på varehylderne, vil Læsk gøre det lettere for forbrugeren at opretholde gode forbrugsvaner med bevidsthed, balance og ansvarlighed i højsædet.

Et frugtfuldt samarbejde
Ifølge Caroline Twile, er sammenlægningen med Nørrebrew et godt match. De to drikkevareproducenter deler samme ideologi. De vil udfordre status quo på sodavandsmarkedet og give forbrugerne øget adgang til økologiske kvalitetsdrikkevarer. Når man deler denne filosofi, er kimen lagt for et frugtfuldt samarbejde. Begge drikkevareproducenter sætter ind på umage og ser produkter og forbrugere i et ensartet lys, som er med til at styrke deres fælles mission og samarbejde.
Nu står sommeren for døren og Læsk er ved at sætte sejl til en festivalsæson. Med musik, mad, kultur og kulturel mangfoldighed vil de levere forfriskende kombucha, der skal behage alle.