
Dette var omdrejningspunktet for en konference afholdt af Landbrug & Fødevarer sammen med DAKOFO på Christiansborg.
Den danske ingredienssektor omsætter for over 55 mia. kr. årligt, med en betydelig eksport til markeder globalt. Potentialet er endnu større, men der er dog barrierer, som skal overvindes for at udnytte dette potentiale fuldt ud. Konferencen, der blev afholdt den 20. september 2024, satte fokus på netop dette gennem en række oplæg og en rundbordsdiskussion med indbudte politikere. Deltagerne inkluderede både landmænd, ingrediensvirksomheder, politikker og branchefolk. Dagen blev professionelt styret af Lise Walbom (Food Nation).

Flemming Nør-Pedersen (Landbrug & Fødevarer) begyndte dagens program ved at byde velkommen og introducerede branchens betydning og potentialer. Yderligere pointere direktør Flemming Nør-Pedersen, Danmarks store styrkeposition inden for fødevarer og fødevareproduktion, og at dette ikke mindst skyldes mange dygtige landmænd, mange store virksomheder, en stærk organisering samt politiske opbakning til erhvervet.
Herefter gav Fødevareminister Jacob Jensen sin tale, som præsenterede regeringens fokus på og prioritering af at fremme udviklingen inden for plantebaserede fødevareingredienser. Ministeren blev efterfulgt af oplægsholdere som bestod af ingrediens- og fødevarevirksomheder samt politikere. Herigennem fremlagde virksomheder en lang række af produkter, potentialer samt konkrete udfordringer, de oplever i forbindelse med produktion og eksport af plantebaserede fødevareingredienser. Første oplægsholder var Asbjørn Børsting (DAKOFO), der fortalte om plantebaserede fødevareingredienser og cirkularitet. Dette blev efterfulgt af Jakob Lave (DLG-Group), som talte om landbruget som leverandør til plantebaserede fødevareingredienser, Michael Stevns (DLA Agro), der fokuserede på, hvordan planter kan blive en endnu vigtigere kilde til protein i fødevarer, og Jens Legarth (FERM FOOD), der talte om den 'skjulte sundhedsrevolution', nemlig raps.

Herefter talte Fredrik Ahlsén Berg (ADM) om plantebaserede fødevareingredienser i et internationalt perspektiv, Jacob Bagge Hansen (KMC) om kartoflens mange muligheder, de forarbejdede fødevarer, som indeholder kartoffelstivelse, samt vigtigheden af kartoffelprotein og smagen heraf. Sidste oplæg blev holdt af Christian Høegh-Andersen (DLF og L&F Viceformand), som fokuserede på EU-Kommissionens aktuelle fokus og mulige påvirkning af de danske styrkepositioner i fødevareklyngen.
Konferencen blev rundet af med en spændende debat, hvor indbudte politikere, herunder fødevareordførerne Ida Auken (Socialdemokratiet) og Erling Bonnesen (Venstre) samt Europa-parlamentariker Rasmus Nordqvist (SF) diskuterede fremtiden for en plantebaseret udvikling. Her var der bred enighed om at anerkende den igangværende innovation i fødevareklyngen samt fuld opbakning til udbredelsen af plantebaserede fødevarer og ingredienser.
Konferencens vigtigste pointe var, at der er bred opbakning til og optimisme omkring branchen for plantebaserede ingredienser. Dog er der behov for yderligere politisk assistance til udvikling, skalering og til at fjerne bureaukrati og regulatoriske forhindringer, som risikerer at hæmme udviklingen af danske fødevareingredienser.