
Nye regler for hjerteordning for kvæg
Fra 1. juli 2024 gælder nye regler for kvæg i statens dyrevelfærdsmærkningsordning.
Alle kvægbesætninger, der leverer mælk eller kød, vil i fremtiden skulle opfylde de samme krav i statens frivillige dyrevelfærdsmærkningsordning, ’Hjerteordningen’. Nedenfor er de nye regler ridset op - nye grundkrav for alle niveauer, grænseværdier for dødelighed og supplerende krav på niveau 3.
Nye grundkrav, som gælder for alle niveauer
Aflivning af kalve må kun ske ved sygdoms- eller dyrevelfærdsproblemer. Som udgangspunkt omfatter det ikke besætninger med Salmonella Dublin. Der forventes mulighed for dispensation til aflivning ved nysmitte i 12 måneder.
Adgang til grovfoder i mindst 20 timer i døgnet skal omfatte kvæg, som er ældre end to uger. Grovfoder skal være af god kvalitet, og strøelse betragtes ikke som grovfoder.
Anvendelse af smertelindring skal ske ved relevante behandlinger. Længerevarende smertelindring skal anvendes ved afhorning.
Besætningsejeren udarbejder en handlingsplan for dødelighed, for at sikre en lav dødelighed, der skal opdateres hvert halve år. Handlingsplanen skal indgå som en del af egenkontrolprogrammet. Her skal der registreres livslængde for køerne, ligesom årsagen til deres død skal angives.
Grænseværdier for dødelighed
I Dyrevelfærdsmærket må besætningsejeren højst have en dødelighed på 8 pct. for køer og 10 pct. for kalve over de seneste 24 måneder. Dødeligheden beregnes ud fra registreringer i CHR - registreret. Dødelighedskravene bliver først gældende og kontrolleret fra 1. januar 2028 med baggrund i bedriftens dødelighedstal fra 2026 til 2028. Bekendtgørelsens beregningsmetoder har givet anledning til usikkerheder for opgørelserne hos besætninger, der sælger mange unge kalve. Men vi forventer en løsning til dette via en kommende vejledningstekst.
Supplerende krav for at opnå 3 hjerter
Ko og kalv sammen i 24 timer: Nye krav på niveau 3 indbefatter, at ko og kalv skal gå sammen de første 24 timer efter kælvning. Herefter skal kalvene i de første 12 uger have mælk eller mælkeerstatning fra suttespand eller yver, mindst to gange dagligt.
Pladskrav: Totalarealet for staldområdet, hvor køerne opholder sig mellem malkning, skal være mindst 6,6 m2 for små racer og 8,0 m2 for store racer, for at komme ind under niveau 3 i hjerteordningen. Dog er der mulighed for, at 2,0 m2 af arealet kan udgøres af udeareal, der er til rådighed for motion. Her er det værd at bemærke, at mælk mærket med ’Anbefalet af Dyrenes beskyttelse’, kun kan medregne de 2,0 m2 udeareal i en overgangsperiode frem til 1. januar 2025.
Forskel på krav i Hjerteordning og økologiregler
Vær opmærksom på, at kravene for Hjerteordningen og økologireglerne adskiller sig på enkelte områder. Ved adgang til ude- og græsarealer gælder det i økologireglerne, at kvæg skal havde adgang til græs i perioden fra 15. april til 1. november. I Hjerteordningen gælder krav om adgang til græs fra 1. maj.
I Hjerteordningen er slutfedning i 3 mdr. på stald hen over sommerperioden tilladt, hvilket det ikke er i økologireglerne.
Den nye bekendtgørelse findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside og vejledningen hertil med uddybende forklaringer vil også på sigt kunne findes på hjemmesiden.
Overgang til ny ordning
Hvis du indtil nu har været tilmeldt hjerteordningen med tre hjerter for mælk eller to hjerter for kød, vil du automatisk indgå som producent med tre hjerter efter ikrafttræden af den ny bekendtgørelse 1. juli 2024. Du behøver derfor kun rette henvendelse til Fødevarestyrelsen hvis du ikke ønsker at producere og opfylde kravene til tre hjerter.