Nyhed, 25.juni 2024

Økologiens rolle i Grøn trepart

Økologi er fortsat et vigtigt virkemiddel i den grønne omstilling af landbruget

En kæmpe historisk aftale om ”Et grønt Danmark” er landet til gavn klima, vandmiljø, natur, biodiversitet, men også en aftale, der gør det muligt at producere økologiske fødevarer i fremtiden.

Den netop offentliggjorte aftale om Et Grønt Danmark anerkender helt overordnet økologisk produktion som et virkemiddel i den grønne omstilling af landbruget. Aftalen bekræfter målet om fordobling af det økologiske areal i 2030, da dette vil fremme en landbrugsproduktion med brug af færre sprøjtemidler til gavn for vores miljø, drikkevand og natur.

Det skal jo ikke være nogen hemmelig, at jeg har været bekymret for, hvordan den økologiske produktion ville blive stillet i fremtiden, når vi ikke har mulighed for at tage de samme teknologiske virkemidler i brug som vores konventionelle kollegaer. Jeg har også været bekymret for, at en afgift på kulstofholdige lavbundsjorde især ville ramme hårdt for de økologiske mælkeproducenter, som er afhængige af disse jorde til staldnær afgrænsning.

Derfor er jeg også rigtig glad for, at det i aftaleteksten bliver understreget, at regeringen vil tage stilling til, om basissatsen for økologisk arealtilskud skal justeres for at modvirke negative effekter på økologisk produktion af en CO2-afgift. De effekter skal kortlægges i en analyse frem mod genbesøget af landbrugsaftalen i løbet af efteråret. Aftalen sikrer også adgang til hurtig og nem godkendelse af klimatiltag og teknologier, der kan bruges på økologiske bedrifter.

Økologi som en del af løsningen

Jeg er lettet over, hvordan det hele er landet. Økologien bliver fortsat taget alvorlig som et virkemiddel i den grønne omstilling og de politiske målsætninger for økologien bliver fastholdt. Alt det vi leverer på, bliver anerkendt som en del af løsningen på fremtidens landbrug.   

Konkret er økologi faktisk fremhævet som en af de aktiviteter, Danmarks nye grønne arealfond også kan understøtte i bestræbelserne på at opnå kvælstofreduktioner, CO2-reduktioner samt mere natur og biodiversitet. 

I forhold til at beskyttelse de sårbare grundvandsdannende områder i den fremtidige regulering er det nævnt, at den skal samtænkes med økologi, vandmiljø, natur- og biodiversitetsformål, skovrejsning og klimamål samt vedvarende energi.

Flere virkemidler i spil

I forhold til at få flere virkemidler i spil lægger aftalen op til, at der i de kommende år vil være et særligt fokus på at prioritere udvikling og implementering af konkrete løsninger, der kan understøtte omstillingen i den økologiske produktion - for eksempel gennem forskning og innovation i fodermidler og afgrødetyper, der gennem naturlige processer kan reducere udledninger fra henholdsvis husdyrenes fordøjelse og af gødning udbragt på markerne. 

Det glæder mig at såvel græsningsdage, afsætning til bioforgasning og naturlige nitrifikationshæmmere nu står på listen over virkemidler, der enten er klar til brug eller skal fremmes i et kommende grønt forsknings- og innovationsudspil. Alt sammen noget vi har arbejdet for. 

Bedriftsregnskaber som basis for afgift

Det er også lykkedes at få skrevet ind, at der skal arbejdes for at man kan beregne sit afgiftsgrundlag via et bedriftsregnskabsværktøj som fx ESGreenTool. Det betyder bare så meget for os økologer, at vi kan få lov at regne på lige præcis det, vi gør på vores bedrifter, da det ofte slet ikke passer med de standardtal man har i tabellerne. Og så sidst men ikke mindst glæder det mig at man også vil sætte yderligere fokus på potentialet for oplagring af kulstof i jorden.

Treparten kom i mål

Jeg er glad for, at Landbrug & Fødevarer valgte at gå aktivt og konstruktivt ind i forhandlingerne om landbrugets fremtid for at få sat flest mulige fingeraftryk. For der var under alle omstændigheder kommer en del tiltag og reguleringer. Nu har vi fået én køreplan, de fleste af os kan se os selv i og der vil være ro på bagsmækken - det har vi brug for. 

Vi har i L&F Økologi og hele L&F arbejdet solidt for at sikre økologien en tydelig plads i fremtidens landbrug. Det er vigtigt, vi landmænd også i fremtiden har lyst til at drive landbrug, er konkurrencedygtige og kan få et fornuftig økonomisk afkom samtidig med der bliver leveret på klima, natur, biodiversitet og dyrevelfærd.

Jeg vil gerne rette en kæmpe ros til alle parterne i den grønne trepart for at nå hinanden. Og selvfølgelig en kæmpe ros til vores formand Søren Søndergård for en helt uvurderlig indsats til gavn for os alle.

Læs her Landbrug & Fødevarers pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelse af aftalen  

Aftale Om Et Grønt Danmark

Yderligere oplysninger:

 

Hans Erik Jørgensen, Formand for Sektor Økologi 

hans.erik@risbjerg.nu tel: 40731133

 

Kirsten Lund Jensen, Økologichef 

kil@lf.dk   tel: 40218250