Nyhed, 02.januar 2025

Økologi scorer godt som klimavirkemiddel

Ny analyse fra EU-kommissionen konkluderer, at økologi er et effektivt værktøj til at afbøde de forventede klimaændringer

I analysen fra november 2024 vurderer EU-kommissionen, at udledningen fra landbruget kan reduceres med op til 31 millioner ton CO2e årligt frem mod 2030, og at omlægning til økologisk produktion er blandt de mest effektive virkemidler.

Analysen undersøger klimaeffekten af de strategiske planer for den fælles landbrugspolitik, fra 2023-2027 i 18 medlemslande. Her estimeres det, hvordan de forskellige strategier kan bidrage til at reducere drivhusgasemissionerne og forbedre kulstofopbygning og bevare eksisterende kulstoflagre.

Landbrug anslås at stå for cirka 11 pct. af EU's samlede drivhusgasudledninger. Heraf kommer to tredjedele fra husdyrsektoren fra henholdsvis dyrenes metanproduktion og fra håndtering af husdyrgødning.

Analysen indeholder overordnede skøn over, hvilke indsatser der bedst kan bidrage til at reducere landbrugets udledning af klimagasser og forbedre kulstofbinding i produktionen. Analysen viser, at en omlægning til økologisk dyrkning er en af de indsatser, der giver det største reduktionspotentiale. Og hvis EU-målsætningen om 25 pct- økologisk areal gennemføres, kan økologien alene bidrage med 21 pct. af reduktionen af drivhusgasser.

Den målsatte øgede omlægning til økologisk produktion kan reducere med cirka 6,6 millioner ton CO2e årligt, forbedrede sædskifter med 3,1 millioner tons, efterfulgt af indsatser målrettet henholdsvis efterafgrøder, dækafgrøder, vinterafgrøder, øget artsdiversitet og en række øvrige tilpassede praksisser for dyrkningen. Længere nede på listen over virkemidler vurderes det, at et forbud mod brug af mineralske gødninger kan reducere med 0,4 millioner ton CO2e årligt.

Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug er det særligt den øgede artsdiversitet i sædskiftet og konstant plantedække ved øget brug af efterafgrøder og større andel af græs, der gør økologien til et effektivt virkemiddel.

Læs rapporten her: Rough GHG estimate EU-18 Report

Eller mere om den i landbrugsavisen: Økologi får superkarakter i EU-analyse | LandbrugsAvisen