
Forskel på biologisk metan og fossil CO2
Klimaråds rapport kræver metanafgift på kvæg; Weekendavisen stiller spørgsmålstegn ved landbrugets nødvendighed for at nå klimamålene.
Er metanudledning et mindre problem end antaget? Det spørgsmål rejste en artikel i Weekendavisen i sidste uge. I artiklen står der:
”For et års tid siden skrev lektor emeritus Bo Holm Jacobsen fra Geoscience på Aarhus Universitet her i avisen, at der inden for forskningsverdenen og i FNs klimapanel er vokset en erkendelse frem om, at et uændret, vedvarende årligt udslip af metan modsvarer et engangsudslip af CO2. Det betyder, at en uændret kvægbestand gennem årtier vil give et uændret niveau af metan i atmosfæren. Forklaringen er, at metanudslippet fra de bøvsende køer nedbrydes i løbet af 5-15 år. Derfor bliver det ikke værre og værre.”
Betyder det så, at Danmarks kvægbestand ikke øger Danmarks bidrag til klimabelastningen? Spørges der, og lektor emeritus, Bo Holm Jacobsen fra Geoscience på Aarhus Universitet svarer:
-Hvis det årlige metanudslip fra danske køer har været det samme gennem de seneste 50 år, så har disse køer givet den globale temperatur et fast løft, som ikke er blevet større siden cirka 1990, siger han til Weekendavisen.
Flere bakker op om pointen
Flere kan nikke genkendende til denne betragtning:
-Allerede i dag er udsendelse af drivhusgas fra dansk kvægavl klimaneutral (netto-nul). Metanudledningen fra kvæget bør derfor ikke indgå i det danske drivhusregnskab og pålægges CO2-afgift på samme måde som fossilt brændsel. Det bygger på en forkert præmis, skriver dr.scient., Lars Prahm i Jyllandsposten allerede i 2022.
Professor i agroøkologi Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet bakker i Weekendavisen op om Bo Holm Jacobsen og Lars Prahms pointe:
-Men den er svær at bringe på banen. Problemet er, at regnemetoderne for opgørelse af metan efterhånden er institutionaliseret i de internationale opgørelser af klimagasser. Derfor er det svært at lave om på.
-Men hvis man ser nationalt på problemet, er metanudledningen fra dansk malkekvæg kun et problem, hvis udledningen stiger, fordi kvægbestanden bliver større, skriver han til Weekendavisen.
Optimisme i L&F
Disse pointer vækker optimisme i L&F:
-Jeg er glad for den gryende opmærksomhed på, at metan fra biologiske kilder ikke kan sidestilles med CO2-udledning fra fossile kilder. De opfører sig meget forskelligt i atmosfæren og har meget forskellige klimaeffekter, siger Ida Storm, direktør i Sektor for Kvæg i Landbrug & Fødevarer.
Selvom nyhederne vækker optimisme, skal vi stadig have fokus på sænkning af metanudledning:
- Sænkning af metanudledningen er fortsat utrolig vigtig. Derfor arbejder vi med at finde løsninger, der kan reducere den biologiske metan, og dermed kan bidrage til at sænke udledningen af drivhusgasser, forklarer hun.