Nyhed, 08.marts 2023

Behov for positive incitamenter i forhold til naturen

Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening sender brev til ministre om nye natur- og biodiversitetslove.

Mange lodsejere står i en situation, hvor de gerne vil gøre en indsats for natur og biodiversitet på deres ejendom, men er tilbageholdende af frygt for, at det på sigt til kunne give bagslag i form af restriktioner i forhold til fremtidig land- eller skovbrugsdrift.

Det kan f.eks. være reglerne i Naturbeskyttelseslovens § 3, artsbeskyttelsen efter habitatdirektivet eller husdyrlovens regler i forhold til ammoniakfølsom natur, der kan betyde, at tiltag til gavn for naturen kan ende med, at en landmand mister råderetten over sine arealer eller i yderste konsekvens tvinges til at lukke eller indskrænke sin produktion.

Et fælles ønske om positive incitamenter

I lyset af, at regeringen har varslet, at den vil arbejde for en ny natur- og biodiversitetslov, der skal sætte mål for naturen i Danmark, er det helt afgørende, at der sættes fokus på, hvordan private lodsejere kan blive medspillere i forhold til naturdagsordenen. Hvis der ikke gøre op med de negative incitamenter i den gældende lovgivning, vil det være svært at nå i mål med de ønskede indsatser.

Heldigvis er det ikke kun lodsejerorganisationer, der deler dette synspunkt. Derfor er Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening om en fælles ministerhenvendelse, der netop sætter fokus på behovet for positive incitamenter.

De tre organisationer skriver blandt andet i det fælles brev:

-Det er en vigtig forudsætning for at nå mål i en kommende natur- og biodiversitetslov, at der gøres op med den uhensigtsmæssige incitamentsstruktur og fjerne barriererne, som fx betyder, at lodsejere er tilbageholdende med at pleje eller etablere natur af frygt for, at det vil medføre restriktioner for land - eller skovbrugsdriften. Jordejerne skal gøres til medspillere, hvis man vil øge naturens udbredelse og kvalitet.

-Vi vil derfor opfordre til, at der iværksættes et tværgående samarbejde mellem jeres ministerier om at samle budskaberne fra interessenterne og på den baggrund udarbejde anbefalinger over mulige initiativer, som kan fjerne barriererne, samt anbefalinger til nye positive incitamenter for jordejerne. Anbefalingerne kan indgå som fundament for det kommende arbejde med en naturlov. Dette vil sikre, at der både blandt interessenterne og på politisk niveau er mulighed for at forholde sig til potentielle løsninger, som der efterfølgende kan træffes politisk beslutning på baggrund af.

Brevet kommer i forlængelse af, miljøministeren tidligere på året oplyste, at man har afsluttet den ellers igangværende lovgennemgang på de to ministeriers områder, der skulle se på barrierer for biodiversiteten i gældende lovgivning. I lyset heraf er det vigtigt, at der fortsat er fokus på, hvor det kan gøres mest attraktivt for private lodsejere at indgå i projekter til gavn for natur, miljø og klima.