Nyhed, 15.marts 2023

Bindende grænseværdier for PFAS i spildevandsslam er på vej

Miljøstyrelsen foreslår bindende grænseværdi for PFAS i spildevandsslam på 15 µg/kg tørstof - høj beskyttelse af jord og grundvand.

70-75 pct. af spildevandsslammet i Danmark udbringes på markerne. Der er vigtige gødningsstoffer i spildevandsslammet, særligt fosfor, som er et kritisk råstof. Men slammet skal være sikkert at anvende. I slambekendtgørelsen er der grænseværdier for tungmetaller og miljøfremmede stoffer i slam, der skal anvendes til jordbrugsformål – men ikke PFAS.
 

Forslag til grænseværdi giver høj grad af beskyttelse af dyrkningsjorden

PFAS findes udbredt i miljøet. Mange forbrugerprodukter indeholder PFAS, og det er derfor ikke overraskende, at PFAS kan findes i spildevand. Under behandlingen af spildevandet på rensningsanlæggene vil en del PFAS-stofferne ende i slammet.

I 2021 fastsatte Miljøstyrelsen vejledende grænseværdier for PFAS i slam på 10 µg/kg slamtørstof for summen af de 4 mest kritiske PFAS-stoffer. Den nye risikovurdering, hvor der foreslås en grænseværdi på 15 µg/kg slamtørstof, skal bane vejen for en revision af slambekendtgørelsen med fastsættelse af bindende grænseværdier for PFAS.

I forhold til jord vurderer forskerne bag risikovurderingen, at en grænseværdi på 15 µg/kg slamtørstof ligger en faktor 10 under det niveau Det vil være tilstrækkeligt til at undgå, at PFAS-indholdet over tid vil overskride det såkaldte jordkvalitetskriterium for PFAS. Den foreslåede grænseværdi giver derfor en meget høj grad af beskyttelse af dyrkningsjorden.   

Få mere viden her: