Nyhed, 26.april 2023

Danmark imponerer Californien

En delegation fra den californiske delstatsregering, forskning og landbrugsorganisationer gæstede i sidste uge Danmark.

346 milliarder kroner landbrugsprodukter producerer Californien hvert år. Men selvom Californien utvivlsomt kan sit landbrug, kan Danmark sagtens inspirere det, der ville være verdens femtestørste økonomi, hvis The Golden State var et selvstændigt land.

For godt to år siden indgik det danske landbrugs- og fødevareministerium en samarbejdsaftale med sit modstykke i Californien. Formålet med aftalen er at udveksle viden og løsninger til, hvordan fødevareproduktionen kan gøres mere bæredygtig og klimaeffektiv.

Som et led i aftalen besøgte en delegation fra Californien i sidste uge Danmark med Californiens landbrugsminister Karen Ross i spidsen. Med i delegationen var repræsentanter for landbrugsorganisationer og forskere fra University of California.

Tour de force

Samarbejdsaftalen har fokus på mælkeproduktionen. Californien repræsenterer en af verdens største mejerisektorer, og staten står for omkring 20 procent af den samlede mælkeproduktion i USA.1.400 mælkebedrifter rummer i alt 1,8 mio. malkekøer.

- Genetik og fodring, staldindretning, gyllehåndtering, biogasproduktion og meget effektiv mejeriproduktion er oplagte eksempler på emner, hvor den danske mælkeproduktion står meget stærkt, så vi har rigtigt meget at byde ind med på området, siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør i L&F, som var med på det meste af turen.

Ved besøget i Danmark var fokus dog bredere end blot mælkeproduktion. Programmet, der varede fra onsdag til lørdag, var en tour de force i dansk landbrug og fødevareklyngens styrkepositioner i forhold til den grønne omstilling. Samtidigt fik delegationen også en introduktion til hele den danske model for rådgivning og andelsvirksomheder, hvor det igennem hele kæden er landmænd, der sidder for bordenden.

- Det var en tur, som meget tydeligt demonstrerede, hvordan danske landmænd og virksomhederne i fødevareklyngen har taget den grønne dagsorden til sig og arbejder for at realisere potentialerne for at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig. Der blev præsenteret så mange gode eksempler på forskning, udvikling og helt konkrete løsninger, der allerede er i drift ude på staldgange og i virksomhederne, fortæller Merete Juhl, adm. direktør i L&F.

Både hun, formand Søren Søndergaard og flere L&F-ansatte var med på forskellige dele af turen for at erfaringsudveksle og knytte forbindelser.

Fremragende eksempel

Delegationen fik undervejs oplæg fra virksomheder som Chr. Hansen og Novozymes. Et centralt stop på turen var Agro Food Park.

- Agro Food Park er med i sin blanding af store organisationer, virksomheder i hurtig vækst og helt små start up’s et fremragende eksempel på den innovationskraft, der er i den danske fødevaresektor. Vi fik oplæg fra Aarhus Universitet, der jo har sin fødevareforskning samlet i Agro Food Park, fra Agrotintelli, der producerer robotter til landbruget, og fra Cordulus, der leverer hyper-lokale vejrdata. Dertil var SEGES Innovation og Arlas innovationscenter naturligvis også en del af besøget, forklarer Merete Juhl.

Lyngbygård Gods ved Aarhus drevet af familien Bønløkke og Danmarks uden tvivl højest beliggende mælkeproduktion, Ejer Møllegård drevet af Holger Poulsen, repræsenterede primærlandbrugene.

- Det er altid en rigtig stor oplevelse at have gæster med ude hos nogle af vores fantastiske landmænd. På Lyngbygård deltog også Danish Agro. Hos Holger Poulsen, der driver en konventionel jerseyproduktion med 180 køer, kan man ikke blive andet end imponeret af hans viden, entusiasme og lyst til at byde ind på de grønne løsninger. Her deltog også Arla. og vi fik en beskrivelse af Arlas visioner og initiativer og ikke mindst implementeringen i forhold til den grønne omstilling. Der er slet ingen tvivl om, at de danske landmænds viden, indsigt og passion virkelig imponerede vores californiske gæster, siger Merete Juhl, der kalder besøget en stor succes.:

- Vi har vist noget af det, som vi kan og står for i Danmark. Vi har et primærlandbrug og fødevarevirksomheder med masser af vilje og faglighed til at sætte yderligere fart på den grønne omstilling, og vi har forskning og udviklingsvirksomheder, som hele tiden bringer nye bæredygtige løsninger i spil. Vi ved, at californierne har en kæmperespekt for det, de har set. Men faktisk er det også dejligt for mig at blive mindet om, hvor stærkt der arbejdes i alle led med den bæredygtige dagsorden.