Nyhed, 05.juli 2023

”Hvad skal vi have til aftensmad?”

Det undersøger L&F løbende i analyser af forbrugernes ønsker. Arbejdet gavner fødevarevirksomhedernes og landmændenes afsætning i og uden for Danmark.

Hvordan er æg del af madkulturen? Hvad vil offentlige og private kantiner stille på koldjomfruerne? Hvordan ser den sunde madpakke ud?

Alt det og meget mere svarer Landbrug & Fødevarer på i løbende analyser af forbrugerne og trends.

- Vi skal vide, hvad markedet efterspørger for at kunne levere på det og tjene penge. Undersøgelserne giver os og virksomhederne et forspring vidensmæssigt. Det er en stor fordel i konkurrencen med udenlandske producenter på det danske marked og vores største eksportmarkeder. Her kan vi komme foran markedet og konkurrenterne med øget viden om, hvad forbrugerne rent faktisk ønsker, fortæller Martin Kristian Brauer, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Undersøgelsernes indhold og fokus bliver valgt i dialog med de forskellige brancher og virksomhedsmedlemmer i L&F. Hvad har de brug for af viden, og kan de forskellige undersøgelser kombineres, når data skal hentes ind?

- Hvad er synet på vores produkter, og hvordan forbereder vi os på fremtidens trends? Det kan både virksomheder og landmænd bruger i deres arbejde, strategier og forretningsplaner. Viden fra markedsundersøgelser giver også L&F og dermed landbruget medieomtale, og vi er ofte ude at holde oplæg og dele vores viden. Det giver synlighed og viser vores professionalisme over for samarbejdspartnere, argumenterer Martin Kristian Brauer.

Fem fokus

Undersøgelserne samler sig i flere grupper.

En er eksportmarkeder: Hvordan er udenlandske forbrugeres adfærd, holdninger og vaner til mad? Hvilke faktorer spiller ind, når det kommer til aftensmåltidet? Og hvordan opfatter udenlandske forbrugere egentlig danske fødevarer?

En anden er de daglige ture til supermarkedet: Hvad er det vigtigste for forbrugerne, når de skal handle ind? Hvilken betydning har økologi, fødevaremærker og dyrevelfærd på deres indkøb, og er der forskel på forbrugergrupper?

Traditioner har sin betydning i madlavningen fra juleanden over de varme hveder til koldskål. Og traditioner er også værd at undersøge:  Hvilke fødevarer består danskernes mad af? Hvordan bliver det påvirket af hverdagens travlhed og traditioner? Og hvad betyder det for måden, forbrugerne planlægger, vælger og tilbereder deres mad?

Traditioner bliver naturligvis påvirket af tidens trends, og den grønne omstilling er andet fokus for L&F’s analyser. Hvilken betydning har klima og bæredygtighed på de danske forbrugeres adfærd? Hvad bekymrer dem mest? Og hvad gør forbrugerne for at leve et mere klimavenligt liv?

Oppe i tiden er også convenience-løsninger og udespisning. Flere og flere danskere sætter pris på en aftensmad, som er hurtig og nem. L&F’s analyser svarer på, hvorfor forbrugerne vælger convenience og udespisning til, og hvad maden består af.

Det seneste års tid har analyserne eksempelvis afsløret, at i 2022 spiste 31 % af danskerne grisekød til aftensmad aftenen før undersøgelsen og 24 % oksekød. 42 % lavede hjemmelavet aftensmad. 30 % havde løg i maden. Over halvdelen havde et mejeriprodukt i aftensmaden. Danskerne foretrækker mad, der kan laves på under 30 minutter. 58,9 % spiser kød hver dag. Danskerne spiser 4 æg hver uge i gennemsnit. For 30 % af danskerne bestod frokosten af rugbrød. Og meget, meget mere.

Sensoriske analyser

Seneste skud på analysestammen er sensoriske analyser. Sensorik er en tværfaglig videnskabelig disciplin, som kan skabe data om, hvordan fødevarer opfattes i hjernen via vores sanser, men også via erfaringer og forventninger. Sensorikken opdeler perceptionen af fødevarer i den objektive og subjektive smag.

- Sensorik er et vigtigt redskab i den omstilling af fødevarer, som vi står overfor. Det skaber en større forståelse af produkter, som vi måske ikke er helt trygge ved endnu – bælgfrugter eksempelvis. Sensoriske analyser kan bidrage med løsninger på, hvordan vi bliver bedre og modigere til at udforske de lidt ukendte fødevarer, forklarer Agnes Qvortrup, sensoriker og seniorkonsulent i Markedsanalyse hos L&F.