Nyhed, 26.juli 2023

Madskoler har spredt madlavningsglæde hos børn i 20 år

Forældrene bliver smidt ud af køkkenet, og ind kommer børnene, når Madskoler afholdes i sommerferien landet over.

I år er Madskolers 20-års jubilæum, og vi kan se tilbage på 20 år med madglæde, og fællesskab i fokus.

Siden 2004 har Madskoler, en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000, sendt forældrene ud af køkkenet, og givet skeer, potter og pander videre til børnene. I år fejrer de 20 år, og selvom det er lang tid, så er formålet for Madskoler stadig klart:

-Vi vil med Madskoler først og fremmes gerne give børnene nogle sjove og lærerige oplevelser med mad og madlavning. Og vi vil gerne lære børnene at have et positivt og sundt forhold til mad. Uden dårlig samvittighed og uden løftede pegefingre, fortæller Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler.

Madskoler varer fem dage og finder sted i dagtimerne. De fleste Madskoler bliver afholdt i sommerferien, men der er også nogle, der finder sted i efterårsferien under navnet "3 dage med Madskoler". På Madskoler er fokus primært på madlavning, men der bliver også talt og diskuteret emner som fysisk aktivitet, sundhed, ernæring og forskellen på madspild og madaffald.

Hvad smager fødselsdag af?

I anledning af den runde fødselsdag er årets tema for Madskoler fødselsdag, og menuen er inspireret af klassiske børnelivretter med et tvist af lidt ekstra grønt og fuldkorn.

En del af undervisningen på Madskoler er også at få børnene til at tænke over, hvor maden kommer fra og, hvilke smage, der arbejdes med i køkkenet - og der skal selvfølgelig være plads til den klassiske søde fødselsdagssmag, de fleste kender:

-Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele. Også lidt af det søde. Så når vi har et tema som fødselsdag skal der selvfølgelig laves en traditionel lagkage. Jeg er sikker på, det bliver en både sjov, lærerig og lækker oplevelse, forklarer Line Munk Damsgaard.

De frivillige kræfter

I år kunne Madskoler byde barn nr. 30,000 velkommen på Madskoler siden 2004. Det er en stor opgave at skabe gode madoplevelser for så mange børn på tværs af landet, og her har holdet af frivillige instruktører udgjort grundpillerne gennem årene:

-Vi er meget taknemmelige for hver enkelt frivilliges bidrag til Madskoler. Deres indsats er uundværlig for os, og de har spillet en kæmpe rolle i at give børnene gode oplevelser på Madskoler gennem årene, fortæller Line Munk Damsgaard og fortsætter

-Vi har altid brug for flere frivillige hænder, så vi kan blive ved med at gøre det gode stykke arbejde med at give madglæde og læring videre til den næste generation.

På Madskoler er alle velkomne til at blive instruktører, og der intet krav om professionel køkkenerfaring; Man skal bare have lyst til at give viden madlavning, kost og sund livsstil videre til børn og unge og til at have det sjovt imens.