
Danmark støtter op om 10 års forlængelse til glyphosat
Danmark har besluttet at støtte op om EU-Kommissionens udkast til en 10-årig forlængelse af glyphosat (RoundUp).
I Landbrug & Fødevarer bakker vi op og er tilfredse med, at Danmark læner sig op ad faglig viden frem for fordomme og skræmmekampagner.
I Landbrug & Fødevarer har vi gennem flere år arbejdet systematisk på at fremføre faglige synspunkter og sørge for, at debatten om glyphosat blev holdt på et fagligt spor. Vi har deltaget i samfundsdebatten og løbende haft dialog med myndigheder og politiske aktører. Det har også været centralt i Landbrug & Fødevarers indsats, at vi har kunne fremvise vores egen glyphosathandlingsplan. Med handlingsplanen viser vi samfundet, at vi gerne vil effektivisere anvendelsen af glyphosat. Samtidigt mener vi, at glyphosat er forsvarligt at anvende. Handlingsplanen har været et vigtigt tiltag, fordi de faglige argumenter ikke kunne stå alene.
I debatten har Landbrug & Fødevarer løbende spillet ind med beregninger af de negative konsekvenser ved et forbud mod glyphosat. Fx de nylige rapporter af SEGES Innovation, hvor de har beregnet et potentielt tab på 1,9 mia. kroner ved et forbud samt 6.748 ton ekstra kvælstofudvaskning, en stigning i pesticidbelastning på 20 pct. og 170.000 ton CO2-ækvivalenter i yderligere udledning. Beregningerne fra Seges Innovation har indgået i beslutningsgrundlaget i forbindelse med fastsættelse af Danmarks opbakning til forlængelsen.
Afstemning
Der skal med stor sandsynlighed stemmes i Den Stående Komité for Foder, Planter og Plantesundhed (SCoPAFF) på torsdag eller fredag (12.-13. oktober 2023). Afstemningen følger de almindelige regler for dobbelt flertal, hvor der skal være 65 pct. af stemmerne, og minimum 15 lande der stemmer for. Kommissionen har i sit udkast lagt op til en 10-årig godkendelse med flere restriktioner til brugen af glyphosat, hvoraf nogle vil være nye. Det er ikke sikkert, at en eventuel endelig godkendelse kommer til at indeholde lige nøjagtig disse punkter, men lige nu er der lagt op til følgende stramninger:
- Forbud mod brug af glyphosat til nedvisning før høst, defineret som styring af høsttidspunkt
- 5 - 10 meter bufferzoner langs målsatte vandløb og naturområder, hvor der er totalforbud de første 5 meter og nedsat dosering fra 5-10 meter
- Maksimal dosering per år (4 liter/ha/år, 1,44 kg AI/ha/år)
- Forbud mod brug af glyphosat på følsomme befæstede grunde f.eks. børnehaver mv.
- Forbud mod at sælge koncentreret glyphosat til private.
Landbrug og Fødevarer er ved at få udarbejdet konsekvensanalyser af forslaget. Nogle af de foreslåede restriktioner er allerede gældende i Danmark, men der er også elementer, som er nye. Miljøministeriet estimerer, at forslaget vil medføre 20-30 pct. reduktion i forbruget af glyphosat i Danmark.
Nyttige links
- L&F hjemmeside på glyphosat: Glyphosat – verdens mest brugte pesticid.
- Landbrugets egen glyphosat handlingsplan: Glyphosathandlingsplan: Lad os sammen sænke glyphosatforbruget.
- TV fra Folketingets Europaudvalgs møde om glyphosat (punkt 4): Tv fra Folketinget / Folketinget.
- Danmarks Grundnotat:MOF Almdel Bilag 603 MOF MIM 11423 Grundnotat glyphosatpdf.
- EU-Kommissionens forslag: Glyphosate
- L&F høringssvar på rammenotat
- L&F Q&A om glyphosat