Foto: Anne Hye Rasmussen/L&F

Nyhed, 11.oktober 2023

Grøn energiproduktion i Danmark er centralt for samfundet

Landbrug & Fødevarer ser mange gode takter i regeringens VE-udspil.

Men Landbrug & Fødevarer savner, at der indføres en klarere forpligtelse for hvor lang tid sagsbehandlingen i statslige myndigheder og kommuner må trække ud, når det kommer til godkendelse af nye projekter med vedvarende energi.

Landbrug & Fødevarer er en del af Alliancen Vedvarende Energi.

Direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen sagde på dagen om regeringens udspil:

- Vi har set frem til at regeringen præsenterede deres udspil. Et stærkt politisk fokus på mere vedvarende energi er nemlig altafgørende, når vi skal have etableret mere vedvarende energi på land, siger Flemming Nør-Pedersen og fortsætter:

- Der er flere gode takter i regeringens udspil. Vi er meget positive over for de overordnede ambitioner, og det er også glædeligt, at regeringens fokuserer på at skabe en lokal forankring og koblingen til nye Power-to-X anlæg, hvor øget landbaseret sol og vind kan skabe merværdi samspil med biogasproduktion og den opfangede biogene CO2. Her er vi konstruktive medspillere.  En af de største barrierer for mere vedvarende energi på land, er myndighederne og kommunernes sagsbehandlingstider. Ofte tager det længere tid at få godkendt et energianlæg end at opføre det. Derfor mener vi og vores alliancepartnere, at man skal indføre en grøn behandlingsgaranti, hvor det maksimalt skal tage 12 måneder at få en afgørelse på et projekt om opførelsen af vind eller solenergi på land, siger Flemming Nør-Pedersen.

Konferencens pointer

På konferencen påpegede L&F-direktøren, at politikerne bør gå væk fra modellen med udbud til en løbende ansøgningsmodel, så vi undgår stop-and-go i udbygningen og gør det mere organisk, når det gælder VE-udbygning på arealer, der endnu ikke er udpeget.

Regeringen har i sit udspil fokus på at forenkle indgange og godkendelsesprocesser i staten. Blandt andet ønsker regeringen at der indføres én indgang til de statslige myndigheder på natur- og miljøområdet, som vil yde rådgivning til kommunerne. Det mener Landbrug & Fødevarer er positivt.

- Det er lige præcis det, man som virksomhed har brug for, når man skal ansøge om fremtidens energianlæg, siger Flemming Nør-Pedersen.

Landbrug & Fødevarer er en del af Alliancen Vedvarende Energi, som blandt andet tæller Green Power Danmark og Dansk Erhverv.

På VE-konferencen gik deltagerne dybden med vedvarende energi på land, og hvordan vi kan sikre en hurtig udbygning, hvor vi sikrer opbakningen fra både kommuner, udviklere og borgerne. Vi vil bl.a. diskutere initiativer til at sikre lokal opbakning, hastighed i sagsbehandling og godkendelser og forslagene fra NEKST. 

Landbrug & Fødevarer er en del af Alliancen Vedvarende Energi, som foruden L&F består af Dansk Erhverv, Green Power Denmark, Andel, Norlys, Vestas Wind Systems, Eurowind Energy, European Energy, BeGreen, NRGi, Rådet for Grøn Omstilling og Skovforeningen.