Foto: Landbrugsmedierne

Nyhed, 15.november 2023

Viden vandt over skræmmekampagner – glyphosat får 10 år mere

Glyphosat får forlænget godkendelsen med år mere. Afgørelsen er en sejr for videnskaben over skræmmekampagner og symbolpolitik.

af Thor Gunnar Kofoed

Vi har over alle årene kæmpet stærkt for godkendelsen og konstant mindet politikere, medier og myndigheder om videnskabens klare svar og gevinsten for miljø, klima og for erhvervet ved brugen. Det ser vi nu gevinsten af. Men det lykkes også kun, fordi vi selv viser vilje til fornuftig og afbalanceret brug, eksempelvis med vores handlingsplan fra 2021 om at sænke forbruget af glyphosat.  Så lidt som muligt, så meget som nødvendigt, som vi siger. Det er et slogan og fremgangsmåde, vi ser frem til også breder sig i EU. 

Ekspertvurderingerne er meget tydelige om, at det er et forsvarligt ukrudtsmiddel. Og glyphosat er et meget vigtigt ukrudtsmiddel til bekæmpelse af de mest problematiske former for ukrudt som tidsler og rodukrudt. Blev det forbudt vil det være forbundet med et årligt økonomisk tab på 1,9 mia. kr. for dansk landbrug. Og også være slut med bl.a. pløjefri dyrkning.

Klar vurdering

Det betyder, at konsekvenserne ved et forbud faktisk ville være negative for miljø og klima. Andre, mere belastende pesticider havde erstattet glyphosat, og udvaskning af kvælstof ville også stige, fordi man ville være nødsaget til mere jordbearbejdning. Flere ture med traktoren i marken koster diesel og dermed CO2.

Den videnskabelige risikovurdering fra EFSA, EU’s fødevaresikkerhedsagentur, kom i juli med en klar vurdering af, at glyphosat kan anvendes forsvarligt. Ifølge vurderingen er der ikke identificeret kritiske forhold, og det kan anvendes forsvarligt mht. dyr, mennesker og miljø. Alligevel har der været meget debat i flere europæiske lande, fordi der er en opfattelse af, at det er farligt ukrudtsmiddel. Men i sidste ende blev det fagligheden, der vandt.

Enkelte restriktioner

Der kommer enkelte nye restriktioner med anvendelsen, som ikke er helt fastlagt endnu. Men vi taler eksempelvis forbud mod brug af glyphosat til nedvisning før høst, bufferzoner nær målfastsatte vandløb og naturområder og en maksimal dosering per år. Foruden indgreb mod privates mulighed for at købe koncentreret glyphosat.

Det vigtigste er dog forlængelsen. Nogle af restriktionerne arbejder vi allerede med i Danmark, fx forbud mod anvendelse til høsthjælp, dog med fortsat mulig for bekæmpelse af rodukrudt før høst.