Nyhed, 06.december 2023

Verdens landmænd vil være en del af løsningen på klimakrisen

På COP28 i Dubai presser L&F sammen med landmænd og andelsselskaber fra hele verden på for, at Parisaftalen gennemføres så, den ikke truer fødevareproduktionen.

På det globale klimatopmøde COP28 i Dubai er det ofte verdens lande der er i fokus; med rette, for det er landene som i sidste ende skal opnå enighed om, hvordan Paris-aftalen fra 2015 bedst gennemføres, så verden når målet om at undgå temperaturstigninger på mere end 1,5 grader. Lige nu bliver der ifølge de seneste opgørelser ikke gjort nok – med gennemførelse af eksisterende politik er verden på vej mod en temperaturstigning på 2,9 grader, og det er en trussel for kloden, herunder for den globale fødevareproduktion til en stigende verdensbefolkning.

 

Blandt de store emner på dagsordenen i Dubai, er udfasningen af fossile brændstoffer, herunder om der skal være et globalt stop for opførelse af nye kulfyrede kraftværker – det er en dagsorden som rige lande i nord, herunder EU, presser på for. Modsat presser verdens udviklingslande i syd på for kraftigt øgede budgetter til klimabistand – så kaldt ’climate finance’.

 

Vi er med ved forhandlingsbordet

 

- Mellem de to positioner står verdens landmænd; vi er med ved bordet på COP28 ikke via vores lande, men som en officielt anerkendt ’civilsamfundsaktør’. Det betyder, at vi sidder med omkring bordet og kan tage ordet ved at rejse ’FARMERS’ skiltet. Vi tæller ikke med, når der stemmes, men der bliver lyttet til os; ligesom der bliver lyttet til miljøorganisationer, ungdomsorganisationer, forskere, repræsentanter fra oprindelige folk og repræsentanter for den globale industri, fortæller L&F-klimadirektør Niels Peter Nørring, som er med i Dubai

 

Forud for COP’en i år er verdens landmænd blevet enige om et Fælles High Level Statement, som kan læses her.

 

-          Budskabet fra Farmers constituency til COP28 er klart: Verdens landmænd er en del af løsningen – vi står klar til at hjælpe, dels gennem nedbringelse af udledninger fra landbruget, dels ved optagelse af CO2, som allerede er blevet udledt til atmosfæren. Det kræver imidlertid, at det globale landbrug og skovbrug får en fair del af den globale klimabistand. Sådan er det desværre ikke i dag, hvor kun omkring 2,5 procent af klimabistanden går til vores sektor. Det er simpelthen ikke fair, og det står ikke mål med de udfordringer, der globalt er i vores sektor.

 

Paris aftalen skal gennemføres

 

L&F har i mange år deltaget aktivt i Farmers constituency.

 

- Vi var med til at øve indflydelse, da man forhandlede Parisaftalen i årene før 2015. Vi satte vores præg. Og derfor er et budskab fra Farmers constituency i år også, at vi ønsker alle dele af Parisaftalen gennemført.

 

L&F peger i den forbindelse særligt på artikel 2, som består af tre dele: a) målet om maksimum 1,5 grader temperaturstigning, b) målet om øget klimabistand, og c) – som desværre ofte overses – fordringen om, at global klimaindsats styrker modstandskraften og klimaeffektiviteten, og gennemføres på en måde, der ikke truer fødevareproduktionen.

 

- Her er der desværre et stykke vej endnu; nye teknologier som kan styrke modstandskraften og klimaeffektiviteten i verdens landbrug, herunder nye genomiske teknikker (NGTer) er endnu svært tilgængelige i Europe, og teknologiskepsis fra aktører, som i andre sammenhænge lægger stor vægt på at lytte til videnskaben, er en hæmsko for den globale grønne omstilling, siger Niels Peter Nørring.