Nyhed, 13.december 2023

Vi leverer byg til øllen, and og rødbedebøf til julebordene

.

Af Søren Søndergaard, formand for L&F.

 

I disse uger kan du – i hvert fald, hvis du ser fjernsyn – næsten ikke undgå at støde på budskabet ’Vi har ikke opskriften på en god jul, men vi har ingredienserne’.

 

Det er vores julebudskab til danskerne – og for den sags skyld også til os selv.

 

For julemaden er jo i høj grad et symbol på, hvor meget og hvor meget forskelligt, vi i landbruget og fødevarevirksomhederne leverer til danskerne.

 

Det gælder de helt traditionelle elementer. Flæskestegen, anden, og kartoflerne til julemiddagen. Vores nye jule-analyse viser, at der skal and på julebordet i 75 procent af de danske hjem, mens 67 procent får flæskesteg.

 

Sylten, frikadellerne, rugbrødet og smørret til julefrokosten er vi også leverandør af.  Samt den gode byg til juleøllen. Men selv om du er til det helt klassiske, så er der alligevel tænkt mange nye tanker i produktionen. Om hvordan vi kan gøre produktet endnu bedre, og hvordan vi producerer mere bæredygtigt.

 

Samtidigt er det også os, der leverer ingredienserne til dem, der vil gå nye veje med julemaden. Vil man hellere have en lækker rødbedebøf, end en tilsvarende kødbaseret, ja så er det også vores medlemmer, der klarer det.

 

Dansk fødevareproduktion udvikler sig hele tiden. Vi fortsætter det lange seje træk for at gøre vores produktion mere klima- og miljøeffektiv. Og vi honorerer efterspørgslen fra de mange, som gerne vil have flere plantebaserede fødevarer, der samtidigt har alle de fordele i form af fødevaresikkerhed og sporbarhed, som er en selvfølge for danske fødevarer. Og vi leverer alle typer fødevarer både til danske juleborde og til julefejringer mange andre steder i verden.

 

Julen handler blandt andet om fællesskab og om eftertanke. Med vores kampagne minder vi om, at vores madkultur – både den klassiske og den moderne – er baseret på gode danske råvarer og dygtig forarbejdning. Og at vi hver dag forsøger at gøre det hele en lille smule bedre.