Nyhed, 01.marts 2023

Kvægkongres 2023: Fremtidens fødevareproduktion

På kvægkongressen, som fandt sted i denne uge blev der plads til mange spændende paneldebatter. En af dem havde klima og bæredygtige løsninger i fokus.

Med Lykke Friis som ordstyrer skulle paneldebatdeltagerne diskutere, hvor dansk kvægbrug skal bevæge sig hen, når det kommet til at gøre en forskel for bæredygtighed og klimaeffektiv fødevareproduktion.

Paneldebatdeltagerne var:

  • Jette Bredahl Jacobsen, professor ved Københavns Universitet og næstformand i Klimarådet
  • Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Aarhus Universitet
  • Hanne Søndergaard, Vice President med ansvar for bæredygtighed og kommunikation i Arla

En indledende kommentar fra ordstyreren var, at debatten sikkert ville handle om den varslede CO2-afgift på landbruget. Gættet var ikke forkert. Her er noget af det, der blev sagt under debatten:

Jørgen E. Olesen:

-Hvis vi går foran med incitamenter, som lukker produktionen ned, uden at skabe rammerne for nye effektive løsninger, så har vi spændt ben for både os selv og resten af verden.

Jette Bredahl
-En afgift vil være skelsættende for landbrugets økonomi. Der vil være rigtig mange, der går fallit. Jeg tror ikke ret mange mener, at det er rimeligt at vi nedlægger et erhverv, derfor skal det ikke stå alene. Vi skal lave supplerende principper, fx om kulstoflagring skal tælles med.

Vi kommer bedst i mål med dette, ved at prioritere udrulning af teknologierne i en fart. Både i forhold til at overleve en afgift, men også i forhold til klimaet.

Hanne Søndergaard

-Vi skal passe på med at skille forbrug og produktion ad.

-Det er forfejlet at sige, at vi endnu intet har gjort.

-Som sektor har vi en kæmpe opgave, en forpligtigelse og en mulighed for at være med til at skabe fremtidens fødevaresystem. Men det kræver, at vi ikke bliver slået hjem af – undskyld jeg siger det – forsimplede økonomiske modeller, der kun tager et nationalt perspektiv, og som udelukkende fokuserer på klima og ikke den primære opgave, som vores fødevaresystem skal levere på, nemlig sundhed.