Nyhed, 20.marts 2024

Fortsat fokus på kontrol af reguleringstilladelser

Efter nedslående resultat varsler myndighederne en permanent kontrolordning for reguleringstilladelser.

Naturstyrelsen gennemførte i 2023 kontrol af tilladelser til regulering af skadevoldende vildt. Den fysiske kontrol var medvirkende til, at 62 pct. af tilladelserne på tværs af landet blev trukket tilbage og 21. pct. modtog rådgivning. Kun i 17 pct. fandt styrelsen ingen grund til bemærkninger. Udbredte eksempler på overtrædelser var manglende afværgeforanstaltninger, at der ikke var markskader som angivet i ansøgning, eller at der var søgt regulering på marker uden afgrøder. I andre tilfælde var der søgt regulering på en brakmark eller i en mose, for blot at nævne to eksempler.  


På denne baggrund fortsætter kontrollen i 2024 med det formål at indføre en permanent kontrolordning.
 


Regulering af skadevoldende vildt som gæs, hjortevildt, duer m.fl. ansøges efter vildtskadebekendtgørelsen, eksempelvis for at beskytte flora og fauna eller hindre omfattende skader på afgrøder m.m. Ejeren eller brugeren af ejendommen kan ikke overdrage beslutningen om regulering til andre. Angivelse af bl.a. art, årsag og afværgeforanstaltninger er et krav for at kunne søge om og få tilladelse til regulering, og der skrives under på sandheden af de angivne oplysninger.
 

 
Landbrug & Fødevarer opfordrer lodsejere, der selv eller via fuldmagt til jagtlejer ansøger om regulering, til at være opmærksomme på vilkår og regler i tilladelserne, og til evt. at være i dialog med den udførende tredjepart. Det er, uanset øvrige omstændigheder for reguleringens udførsel, lodsejeren, som er ansvarlig for at regler i tilladelsen overholdes. Landbrug & Fødevarer er i dialog med myndigheder og andre parter for at finde løsninger til at nedbringe antallet af overtrædelser, men anerkender, at ansvaret for at overholde reglerne i sidste ende ligger hos den enkelte ansøger.