Nyhed, 20.marts 2024

Kommissionen foreslår at ophæve kravet om fire procent brak

Kommissionen har fremlagt en forenklingspakke, hvor de blandt andet foreslår, at kravet om fire procents brak ophæves i alle EU-lande fra 2025.

Væsentlige forenklinger 

Europa-Kommissionen fremlagde i fredags et forslag til væsentlige forenklinger i EU's landbrugspolitik. Det mest markante element i Kommissionens forslag er forslaget om fra 2025 at ophæve GLM 8-kravet, om at landmændene skal udlægge minimum fire procent af deres omdriftsareal til ikke-produktive arealer. Dog skal eksisterende landskabselementer opretholdes. Det bliver ifølge forslaget i stedet et krav, at medlemslandene skal etablere en bioordning, der betaler landmændene for at udtage landbrugsarealer og i stedet etablerer brak eller småbiotoper. 

 

Herudover får medlemslandene mulighed at vælge, at man kan erstatte det nuværende GLM 7-krav om afgrøderotation med afgrødediversificering. Det vil sige en tilbagevenden til de regler, der gjaldt under den tidligere landbrugspolitik frem til 2023. Reglerne om afgrødediversificering medfører, at man som landmand skal have to afgrøder, hvis man har mellem 10 og 30 hektar i omdrift, idet den største afgrøde højest må udgøre 75 procent. Hvis man har over 30 hektar, skal man have tre afgrøder, og hovedafgrøden må højst udgøre 75 procent og de to største afgrøder tilsammen må højst udgøre 95 procent af omdriftsarealet. 

 

For GLM 6-kravet om jorddække foreslår Kommissionen, at medlemslandene får langt større fleksibilitet til at definere de følsomme perioder, hvor der skal sikres jorddække. Det kunne fx give mulighed for, at man i Danmark kan sikre en harmonisering med den gældende danske plantedækkebekendtgørelse, så der ikke er to forskellige regelsæt, man skal forholde sig til. 

 

Lettelser for mindre bedrifter 

Endelig foreslår Kommissionen, at bedrifter under ti hektar skal undtages for kontrol og sanktioner for overholdelse af konditionalitetskravene. I en dansk sammenhæng vil det betyde, at godt en tredjedel af alle danske bedrifter fritages for kontrol og sanktioner, idet disse bedrifter har godt to procent af det støtteberettigede areal. 

Kommissionens forslag skal nu behandles i ministerrådet og i Europa-Parlamentet. Kommissionen lægger op til en hasteprocedure, så det kan vedtages sidst i april måned (inden parlamentet lukker ned så medlemmerne kan føre valgkamp frem mod valget primo juni måned).  

L&F ønsker hurtig vedtagelse 

Landbrug & Fødevarer har kraftigt opfordret regeringen til at støtte Europa-Kommissionens forslag, og samtidigt arbejde for en hurtig vedtagelse, så en række af de mulige forbedringer kan træde i kraft allerede fra 2024. Samtidigt ser Landbrug & Fødevarer frem til at kunne bidrage med konkrete forslag til en efterfølgende udmøntning i Danmark, så hensigten om en forenkling også sikres.