Nyhed, 20.marts 2024

Ny pesticidstatistik ude – fortsat lavt forbrug

I 2022 steg salget af pesticider, fordi der blev købt ekstra ind forud for omlægning af pesticidafgiften. Men det reelle forbrug i 2022 er uændret og lavt.

Det gælder både i forhold til. tidligere forbrug i Danmark og især i international kontekst. Danske landmænd anvender ½ til 1/3 af mængden pr. ha ift. vesteuropæiske nabolande. 

Hvert år udgiver Miljøstyrelsen den såkaldte bekæmpelsesmiddelstatistik, hvor det samlede forbrug af pesticider opgøres. Statistikken bygger dels på salgstal, som pesticidproducenterne har indberettet, og til dels på forbrug, som jordbrugere har indberettet for dyrkningsperioden 1. august 2021 til 31. juli 2022. 

I statistikken analyseres udviklingen af forbruget, hvor bl.a. pesticidbelastningsindikatoren (PBI) er et af nøgletallene. PBI er et teoretisk mål for miljø- og sundhedsbelastningen af brugen af pesticider. Den tager højde for belastningen af de forskellige pesticider, og hvor stor mængde der er brugt. 

PBI’en er faldet med ca. 50 pct. siden, den blev indført i referenceårene 2010-2011. De seneste år har den været nogenlunde stabil. I den nye bekæmpelsesmiddelstatistik er der en stigning ift. foregående år fra en PBI fra 1,76 i 2021 til 2,37 i 2022. Miljøstyrelsen vurderer, at stigningen ikke er udtryk for, at der blevet sprøjtet mere i 2022, men skyldes lageropbygningen inden omlægning af pesticidafgiften i 2023, og at andre lagermæssige forhold kan have påvirket stigningen.  

Afgiftsomlægning


Omlægning af pesticidafgiften blev indført med den seneste pesticidstrategi for 2022 – 2026 vedtaget af alle folketingets partier undtagen Alternativet. Afgiftsomlægningen betyder, at de mest belastende midler får en øget afgift, og at de mindst belastende får en mindre afgift. Det medvirker til, at insektmidler bliver dyrere, mens f.eks. glyphosat bliver billigere. Ideen er, at det skal hjælpe til at sænke den føromtalte pesticidbelastningsindikator til et endnu lavere niveau.

Målet i pesticidstrategien er en reduktion på 27 pct. af PBI i 2025 ift. 2021, (1,96 -> 1,43 i PBI) som måles på salgstallet.

 

Fortsat laveste forbrug i EU

I international kontekst er Danmarks forbrug af pesticider et af de laveste i verden. Gennemsnittet er lidt over et kg aktivstof pr. ha, mens det i øvrige vesteuropæiske lande med lignede dyrkningssystemer er 2-3 gange højere. Sverige ligger også lavt, men det kan ikke direkte sammenlignes, da der er tale om meget store arealer med græs, som ikke har samme behov for pesticider som kornafgrøder. Det lave forbrug i Danmark skyldes flere årsager, men en af de væsentlige er de danske landsforsøg med afprøvning af optimal anvendelse og et uafhængigt rådgivningssystem til at udbrede viden. Det danske system er uafhængigt og brugerbetalt, mens det i mange andre lande er en del af gødnings- og kemiindustrien.  

Den danske model giver gode forudsætninger til at understøtte det gode landmandskab, hvor man bruger så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt.