Nyhed, 10.april 2024

Danpo: Vi skal løfte i flok i landbruget

Blandt L&F’s nye medlemmer i 2023 er Danpo. Kyllingekød har mange kvaliteter – ikke mindst på klimafronten – og i Danmark er vi dygtige til at producere det.

Kyllingekød er et godt alternativ til grise- og oksekød. Kylling er fantastisk og efterspørges ikke kun i Danmark og Europa, men globalt. Det er et velsmagende, sundt og klimaeffektivt produkt som bare er fantastisk. Kasper Lenbroch, CEO i Danpo, er ikke i tvivl om, at der er mange fordele og muligheder i kyllingekød. Disse har Danpo blandt andet også udnyttet ved deres produktion af nuggets og kebabprodukter på Danmarks største forædlingsfabrik for kylling i Farre nær Give.

Vi skal løfte i flok

Danpo går op i at have transparens og at forsøge at gå forrest i markedet. Nogle gange måske for hurtigt for forbrugere og marked. Således var Danpo tilsyneladende et hanefjed for langt fremme, da de omlagde alle kyllinger til langsomtvoksende i deres produktion. Det viste sig i hvert fald, at danskerne ikke var villige til at betale nok for disse kyllinger. Derfor hang økonomien ikke sammen for Danpo, og de måtte skære ned på produktionen.

Kasper Lenbroch ser dog stadig mulighederne i at fokusere på dyrevelfærd og dermed levere et produkt, forbrugerne forhåbentlig vil betale mere for. Blandt andet derfor har Danpo meldt sig ind i Landbrug & Fødevarer.

-Vi synes, det er interessant at være en del af L&F, fordi dyrevelfærd er en agenda, som vi bliver nødt til som branche at løfte sammen. Hvis ikke vi går sammen i takt, så er det simpelthen en alt for vanskelig opgave. Derfor mener vi ikke, at vi kan sidde uden for fællesskabet og ikke have nogen indflydelse – men det får vi nu med L&F. Samtidig er det også afgørende for Danpo, at vi ikke flytter problemerne til udlandet, men udnytter ressourcerne i Danmark.

Fremtiden

Danpo markedsfører 1-,2- og 3-hjertede og økologiske velfærdskyllinger af langsomt-voksende racer og er klart markedsledende på området. Og Danpo har et klart mål om at gå forrest og fortsætte med at sigte mod toppen med fokus på både dyrevelfærd og miljø-dimensionen.

- Heldigvis har vi et godt udgangspunkt i forhold til andre proteinkilder. CO2-udslippet ved produktionen af kyllingekød er markant lavere end andre kødproteiner. Vi er et godt sted, hvor forbrugerne er bevidste om det faktum.

Kasper Lenbroch mener, at rejsen mod et lavere CO2-udslip ikke kan gå hurtigt nok, særligt fordi Danpo er forpligtet som ansvarlig virksomhed med en meget ambitiøs bæredygtighedsagenda. Han anerkender, at Danpo, som så mange andre fødevareproducenter, er en del af udfordringen, men ser dog i høj grad også virksomheden som en central del af løsningen. Især fordi kylling er i så hastig fremmarch både nationalt og globalt.

-Villigheden til at løse problemerne og komme langt er til stede hele vejen rundt. Vi bringer alle tænkelige løsninger i spil og kæmper hver dag for at skabe en mere bæredygtig produktion. Men vi skal løfte i flok i hele landbruget.