
L&F sparrer, når et nyt Europa-Parlament skal sammensættes
Søndag d.9. juni 2024 er der valg til Europa-Parlamentet. L&F er godt i gang med forberedelserne.
L&F er i fuld gang med at forberede sig til valget.
- Vi forventer, at valgkampen til Europa Parlamentet i foråret bliver livlig og spændende. En række EP-kandidater har allerede besøgt vores kontor i Bruxelles. Jeg forventer, at emnerne for valgkampen bliver en god blanding af de nære danske vinkler og de fælles europæiske, siger Annette Toft, Afdelingsleder i L&F Bruxelles.
Derudover forudser hun, at emner som EU’s modstandskraft og sikkerhed helt overordnet vil fylde. Det samme vil reduktionen af det administrative bøvl og balancen mellem land og by, som er en stor debat i mange lande.
L&F har vigtig position
På den helt store klinge vil det handle om udvidelsen af EU og det vil også blive et tema i valgkampen, hvordan Ukraine kan deltage i den fælles politik i løbet af de næste 5-10 år.
I forhold til økonomien forudser Annette Toft, at det kommer til at handle om at holde EU’s indre marked i live og at fremme handelsaftaler med resten af verden. Samtidig vil tilblivelsen af de bedste rammer for det fælles budget og dermed for landbrugspolitikken også få en del opmærksomhed.
L&F har i et halvt århundrede haft kontor i Bruxelles og arbejder med at påvirke og forudse, hvad der kommer til at ske i de politiske processer. Her er EU-Kommissionens forslag vigtige, for her begynder hele lovgivningsprocessen. L&F’s folk i Bruxelles er i dialog med både danske og udenlandske medlemmer af parlamentet i hele lovgivningsprocessen.
- Her er der mange partier og medlemmer, der gerne vil tale med os, og vi bliver sparringspartner i den lovgivende proces. Især den store faglighed hvor vi trækker på Axelborgs eksperter hjemme i Danmark, giver os en vigtig position, når man arbejder for de bedste vilkår til de danske landmænd og fødevarevirksomheder, forklarer Annette Toft.
Taler medlemmernes sag på den internationale scene
Det seneste år har et par emner fyldt en del - både i Danmark og i Bruxelles. Et af dem har handlet om, hvorvidt godkendelsen til brugen af glyphosat i Roundup skulle forlænges. Det endte som bekendt med en 10 år lang forlængelse, ganske som L&F har været fortaler for. Det er samtidig et resultat af, at L&F længe har fokuseret på at have en fornuftig tilgang til både pesticid og antibiotika forbrug i EU. Udover pesticider og antibiotika har L&F historisk set også været engageret i at få en markedsorienteret landbrugspolitik (CAP’en) samt gjort en stor indsats for international frihandel. Hvordan L&F varetager landmændenes interesser i Bruxelles, forklarer Annette Toft således:
- Ligesom der bliver holdt møder med medlemmer af det danske Folketing, holder vi møder med både danske og udenlandske medlemmer af det europæiske parlament. På den måde er vores arbejde at sammenligne med det der foregår i Danmark, vi gør det bare på den internationale scene.
EU og den danske repræsentation
Den Europæiske Union består af 3 styrende organer; Det Europæiske Råd, Europa Kommissionen og Europa Parlamentet. Europa Parlamentet består af 705 medlemmer, med 14 valgt i Danmark. Parlamentet er dermed den eneste af EU’s institutioner, hvor politikerne er direkte valgt af EU’s borgere.
Europa Parlamentet er, sammen med Ministerrådet, den lovgivende magt i EU idet de behandler og vedtager EU's love. Dermed svarer Europa Parlamentet til det danske Folketing. Europa-Kommissionen er den udøvende magt og kan derfor sammenlignes med den danske regering. I denne sammenhæng er Parlamentets rolle at repræsentere vælgernes interesser med hensyn til EU-lovgivningen og at sikre, at andre EU-institutioner arbejder på en demokratisk måde. Derfor betyder det danske valg til Parlamentet ret meget for, hvilken lovgivning der bliver gennemført i EU.
- I parlamentet sidder 705 forskellige personer med 27 forskellige nationaliteter og forventeligt næsten lige så mange forskellige prioriteter og dagsordener. For nemmere at organisere sig har man politiske grupper som er baseret på holdninger og ikke nationalitet, forklarer Annette Toft, som fortsætter:
- Danske socialdemokrater sidder med socialdemokrater fra andre EU-lande, mens konservative sidder i en den konservative gruppe. Der er også en gruppe for EU-modstandere i Europa-Parlamentet og til sidst er der en gruppe løsgængere. Meget at sammenligne med det danske Folketing.
Af de 7 forskellige politiske grupper er danskerne repræsenteret i de følgende: 1 i Det Europæiske Folkeparti (Kristelige demokrater), 3 i Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, 6 i Renew Europe, 2 i De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, 1 i Identitet & Demokrati og 1 i Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre.