
Natura2000-handleplaner i høring
Kommunerne og Miljøstyrelsen udarbejder handleplaner for de 250 Natura 2000-områder. Handleplanerne bliver løbende sendt i høring via kommunernes hjemmesider.
Natura 2000 handleplaner i 8 ugers offentlig høring
I forlængelse af at Miljøstyrelsen 3. juli 2023 offentliggjorde Natura 2000-planer for tredje planperiode (2022-2027) skal kommunerne og Miljøstyrelsen senest 3. juli 2024 have udarbejdet og vedtaget handleplaner for alle 250 Natura 2000-områder. Inden vedtagelse skal planerne i 8 ugers offentlig høring.
Miljøstyrelsen er ansvarlig for skovhandleplaner for de skovbevoksede fredskovspligtige arealer. Skovhandleplanerne revideres hvert 12 år. Kommunerne er ansvarlige for handleplanerne for de øvrige arealer som opdateres hvert 6. år. Miljøstyrelsen og kommunerne sammenskriver planerne til en samlet plan for hvert Natura 2000-område. Det er udkast til disse handleplaner, der nu sendes i høring.
Handleplanerne kommer i høring på forskellige tidspunkter i løbet af de første måneder af 2024. De første planer er sendt i høring 3. januar 2024.
Kommuner og Miljøstyrelsen har fordelt arbejdet med at indsamle høringssvar. Det betyder at for 29 af Natura 2000-områderne skal høringssvaret sendes til Miljøstyrelsen, mens det for de resterende skal sendes til kommunerne. Hvor et Natura 2000-område dækker flere kommuner, vil én kommune samle høringssvarene. Efter endt høringsperiode fordeler myndighederne høringssvarene mellem sig, så det er den rette myndighed der kommenterer svarene.
Overblik over hvor høringssvar skal sendes hen og hvornår høringsfristen løber fremgår af en oversigt som Miljøstyrelsen løbende opdaterer.
Listen indeholder pt. ikke alle Natura 2000-områder, da Miljøstyrelsen ikke har modtaget oplysninger om høringsperiode fra alle kommunerne endnu. Listen vil løbende blive opdateret. Det er dog vigtigt at holde øje med kommunernes hjemmeside, da det er offentliggørelse på kommunernes hjemmeside, der er afgørende for høringsperiodens forløb.
Her finder du nederst på siden en oversigt over landsdelene. Herunder finde du listen med Natura 2000-områder hvor du kan finde udkast til Natura 2000-handleplan. Her vil man også kunne se hvilken myndighed høringssvaret skal sendes til.
Planernes indhold
Det er kommunerne, der er ansvarlig for at gennemføre handleplanen på de privatejede arealer. Dog er det Miljøstyrelsen, der er ansvarlig for de privatejede, skovbevoksede, fredskovpligtige arealer. Offentlige lodsejere er ansvarlige for at gennemføre Natura 2000-planen på deres egne arealer.
Handleplanen skal ifølge lovgivningen indeholde nedenstående:
- En prioritering af myndighedens forventede forvaltningsindsats i planperioden på baggrund af en opgørelse af behovet for konkrete forvaltningstiltag.
- De forventede initiativer, som myndigheden vil tage for at gennemføre Natura 2000-handleplanen, herunder en plan for interessentinddragelse.
- En oversigt over fordelingen af indsatsen mellem kommunale myndigheder, Miljøstyrelsen og offentlige lodsejere.
- En redegørelse for gennemførelsen af handleplanen for den forudgående 6 års periode (dog 12 års periode for de skovbevoksede, fredskovspligtige arealer), der gør det muligt at vurdere, i hvilket omfang Natura 2000-handleplanen er gennemført for den forudgående periode
Handleplanen skal være så konkret, at dens gennemførelse kan vurderes. Dog må handleplanen ikke foregribe det præcise indhold af de aftaler eller afgørelser, der træffes i forhold til den enkelte lodsejer i forbindelse med gennemførelsen af handleplanen.
Landbrug & Fødevarer afgiver ikke høringssvar til handleplanerne, da de udmønter konkrete indsatser i de 250 Natura 2000 områder.