
Foto: Niels Hougaard
Nye regler for aflivning af slagtedyr på bedriften
Dyr, der tidligere blev slagtet under gårdslagtningsmodellen, kommer til at følge reglerne for slagtning af uhåndterbare dyr.
EU-Kommissionen har vedtaget nye regler for aflivning af slagtedyr på bedriften. For dig som landmand, der ønsker at aflive slagtedyr på bedriften betyder de nye regler at:
1. Det er vagtembedsdyrlægen, der skal foretage levendesyn (AM-kontrol), overvære aflivning og afblødning samt attestere AM-kontrollen
2. En anden person, typisk slagteren, skal varetage opgaven med at aflive og afbløde dyret/dyrene
3. Der må slagtes op til tre kreaturer, tre heste, seks grise eller 9 får/geder ved én lejlighed.
4. En lejlighed defineres som AM-kontrol, syn af aflivning og afblødning samt pålæsning af slagtekrop(-pe) på transportmiddel. Herefter kan en ny lejlighed påbegyndes, dvs. der kan godt aflives og transporteres flere end førnævnte antal dyr i løbet af en dag. Dog skal det sikres at dyrenes kan transporteres til slagteriet indenfor 2 timer medmindre transporten sker i køretøj med kølingsmulighed.
5. Transportmidlet skal være under slagteriets autorisation. Det kan i praksis betyde, slagteriet kan leje eventuelt køretøj af landmanden. Det er ikke nærmere defineret hvordan transportmidlet skal være indrettet.
Reglerne for nødslagtning samt hjemmeslagtning til egen husholdning ændres ikke.
L&F har i forbindelse med offentliggørelsen af de nye regler opfordret Fødevarestyrelsen til i samme omgang at se på mulighederne for alternativ finansiering af kontrolgebyret for at nedbringe omkostningerne til brugen af denne ordning.