Foto: Niels Hougaard

Nyhed, 15.maj 2024

Nye regler for aflivning af slagtedyr på bedriften

Dyr, der tidligere blev slagtet under gårdslagtningsmodellen, kommer til at følge reglerne for slagtning af uhåndterbare dyr.

EU-Kommissionen har vedtaget nye regler for aflivning af slagtedyr på bedriften. For dig som landmand, der ønsker at aflive slagtedyr på bedriften betyder de nye regler at: 

1. Det er vagtembedsdyrlægen, der skal foretage levendesyn (AM-kontrol), overvære aflivning og afblødning samt attestere AM-kontrollen  

2. En anden person, typisk slagteren, skal varetage opgaven med at aflive og afbløde dyret/dyrene 

3. Der må slagtes op til tre kreaturer, tre heste, seks grise eller 9 får/geder ved én lejlighed.  

4. En lejlighed defineres som AM-kontrol, syn af aflivning og afblødning samt pålæsning af slagtekrop(-pe) på transportmiddel. Herefter kan en ny lejlighed påbegyndes, dvs. der kan godt aflives og transporteres flere end førnævnte antal dyr i løbet af en dag. Dog skal det sikres at dyrenes kan transporteres til slagteriet indenfor 2 timer medmindre transporten sker i køretøj med kølingsmulighed.  

5. Transportmidlet skal være under slagteriets autorisation. Det kan i praksis betyde, slagteriet kan leje eventuelt køretøj af landmanden. Det er ikke nærmere defineret hvordan transportmidlet skal være indrettet.

Reglerne for nødslagtning samt hjemmeslagtning til egen husholdning ændres ikke. 

L&F har i forbindelse med offentliggørelsen af de nye regler opfordret Fødevarestyrelsen til i samme omgang at se på mulighederne for alternativ finansiering af kontrolgebyret for at nedbringe omkostningerne til brugen af denne ordning.