Nyhed, 12.juni 2024

Den grønne trepart kulminerer

I årets første måneder var der uger mellem de officielle møder i grøn trepart. Nu taler vi flere møder om ugen.

Af Morten Boje Hviid, direktør, Politik, Bæredygtighed og Kommunikation, Landbrug & Fødevarer

 

Flere indkaldte møder med korte mellemrum. Og sågar et uden bagkant. Klare beviser på, at vi befinder os i de uger, hvor treparten er tiltænkt at kulminere. Vi bevæger os fra videnstunge møder med tekniske gennemgange af embedsfolk og drøftelser fra besøg ude i virkeligheden hos blandt andet landmænd – til nu at grave os ned i materien. Nu er vi dér, hvor det spidser til. 


Stadig forbliver fortroligheden dog helt afgørende. Et rum, hvor parterne stoler på hinanden, er lige nu det, som giver os mest styrke og den bedste forhandlingsposition. Og derfor må jeg i endnu et skriv bede om jeres tålmodighed og forståelse for, at jeg ikke kan gå i detaljer om forhandlingspositionerne.   

Robust fødevareproduktion


Den grønne trepart er – som det ser ud lige nu – vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet og Danmark som landbrugsnation. Det har formanden slået fast.

Men vi bliver ikke i rummet for enhver pris.  Det forbliver fundamentalt for os, at en fortsat robust fødevareproduktion skal være udkommet af treparten. Vi sidder også med ved forhandlingsbordet for at minde regeringen om dens regeringsgrundlag, hvor der blandt andet står, at man skal værne om vores konkurrenceevne og danske arbejdspladser. 

Samtidig står det også klart, hvilken voldsomt kompliceret opgave, vi, de andre parter og regeringen er havnet i. Vi har i hvert fald fået tydeliggjort over for deltagerne, hvor helt ufatteligt komplekst, det er at lave en CO2-afgift på biologi. Og hvordan tingene spiller sammen:

Hvis målet er at reducere udledningen af klimagasser ved at omlægge lavbundsjorde, kan vi så bruge den samme hektar til flere ting? Sådan så vi også reducerer udledning af kvælstof, sikrer ny natur eller plads til vedvarende energi.

 

Kvælstof-udfordringerne 


Formår vi ikke at samtænke udfordringer og mulige løsninger, så skal vi først have fundet et svært kompromis om en CO2-afgift for dernæst at blive voldsomt udfordret af håndteringen af kvælstofproblematikkerne og vores vandmiljø. 

Hvad udkommet bliver er stadig usikkert. En vigtigere aftale for dansk landbrug findes næppe. Hvis den vel at mærke bliver til noget. Men vid, vi kæmper jeres sag i alle døgnets timer – og lidt til.