Simon Ladgefoged

Nyhed, 25.juni 2024

Nye initiativer for iværksættere og erhvervslivet på vej

Med en politisk aftale om iværksætteri på plads og med de kommende initiativer i regeringens erhvervspakke-udspil er der godt nyt på vej til erhvervslivet.

I sidste uge blev et bredt flertal enige om en aftale om iværksætterpakken. Den indgåede aftale har fokus på fem indsatsområder, som alle skal lette muligheden for at blive iværksætter, og samtidig mindske udfordringerne for etablerede iværksættere.  


Særligt indebærer aftalen, at der vil blive bedre adgang til kapital og lempet beskatning. Konkret betyder det, at der vil komme skattelettelser til erhvervslivet på 750 mio. kr. i form af bl.a. ophævelse af udbytteskatten på selskabers unoterede porteføljeaktier, lempelse af beskatningen af aktionærlån samt forhøjelse af grænsen for fuldt ud at kunne fradrage fremført underskud. 


Derudover har aftalen også til formål at mindske de administrative byrder for virksomheder, så virksomhederne kan fokusere på at vækste frem for administration og regler. Dette betyder, at aftalepartierne blandt andet er blevet enige om at skabe et overblik over regler og krav hos det offentlige på Mit Virk, samt at lave mere overskuelig regulering for iværksættere med et samlet overblik over lovpligtige autorisationer og tilladelser. 


Desuden bliver såkaldte ”regulatoriske sandkasser” indenfor biosolutions og grønne energiteknologier, hvor iværksættere i samarbejde med myndigheder tester, demonstrerer og validerer innovative, nye løsninger, en realitet. Det glæder L&F, da det vil være med til at fremme nye, grønne løsninger. 


Det er samtidig en klar ambition for aftalepartierne, at der skal være flere videnbaserede iværksættere. Dette sker gennem en række tiltag målrettet universiteterne og forskere, som skal skabe et bedre samarbejde mellem forskning og erhvervslivet. Desuden bliver det nemmere for iværksættere at sikre deres innovative idéer gennem en styrket patentvoucher-ordning og etableringen af en ny fast track for immaterielle rettigheder til iværksættere.


Aftalen får samtidig den betydning, at der bliver afsat ressourcer til at sikre iværksætteri i hele landet. Det sker blandt andet gennem indførelsen af en ny model for generationsskifte til medarbejdereje (demokratiske virksomheder) og gennem permanentgørelsen af Vækstlåneordningen via Danmarks Eksport- og Investeringsfonds. Det glæder L&F, da iværksætteri er med til at skabe arbejdspladser, vækst og liv i lokalsamfund i hele landet. 


Overordnet set er L&F positiv omkring aftalens indhold, der er med til at fremme muligheden for iværksætteri. Dog mener L&F, at aftalen mangler diversitet i hvilke selskabsformer aftalen omfatter, her så vi gerne at aftalen også havde indeholdte forbedringer for enkeltmandsvirksomheder. 

 

 

Udspil om et styrket erhvervsliv 


Regeringen præsenterede i sidste uge sit udspil om et stærkere erhvervsliv. Udspillet har fokus på to indsatsområder: Sanering af erhvervsstøtten samt en række indsatser for at skabe bedre rammevilkår for dansk erhvervsliv. 


I februar i år præsenterede ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte, det såkaldte ”Frigast-udvalg”, en lang række anbefalinger til sanering af erhvervsstøtten. Der var i rapporten lagt op til, at de 185 erhvervsstøtteordninger, vi har i dag, pr. 2030 skulle ned på 90. 


I kølvandet på udvalgets anbefalinger foreslår regeringen dog kun at sanere tre erhvervsstøtteordninger, nemlig straksafskrivninger af udgifter til computersoftware, straksafskrivninger af know-how og patentrettigheder 200, samt en delvis sanering af pulje under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 


Desuden melder regeringen, at anden fase i udvalgets arbejde om at sanere erhvervsstøtten er aflyst. 


Det glæder L&F, at regeringen lægger op til, at der ikke vil komme yderligere saneringer på erhvervsstøtteordninger. En del erhvervsstøtteordninger kommer landbruget til gavn, og især bondegårdsreglen, som Frigast-udvalget ellers havde anbefalet af fjerne, er af høj betydning for landbruget. 


I udspillet foreslår regeringen tre tiltag, der alle har til formål at styrke muligheden for generationsskifte. Konkret foreslår regeringen en skematisk model for værdiansættelsen ifm. opgørelsen af bo- og arveafgiften, nedsættelse af bo- og gaveafgift fra 15 til 10 pct. ved overdragelse af virksomheden til et nært familiemedlem samt udvidelse af muligheden for skattemæssig succession for ejendomsvirksomheder (Pengetanksreglen).  


L&F er meget positiv over, at regeringen vil lette muligheden for, at familieejede virksomheder kan leve videre med den næste generation.