
Foto: Landbrugsmedierne
Kvælstofudledningen i 2022 var næstlavest siden 1990
Nye tal viser godt nyt, men der er stadig langt til mål, og klimaforandringer påvirker miljøtilstanden negativt.
Rapporter fra den nationale overvågning af vand og natur (NOVANA) udkommer altid cirka et år efter årsafslutning. Derfor var det tal for 2022, der blev præsenteret den 12. januar 2024.
Tallene viser, at kvælstofudledningen til kyst var den næstlaveste i den overvågede periode siden 1990. Samtidig var også markoverskuddet for kvælstof det laveste siden 1990, hvilket bl.a. skyldes en rigtig god høst. Sammenhængen er ikke direkte, da der er forsinkelse på udledningen til kyst, men det peger dog på en god udvikling med høj kvælstofudnyttelse på markerne.
2022 var et relativt tørt år, hvilket afspejles i at den reelle udledning var på kun 45.000 tons kvælstof. For at kunne sammenligne fra år til år, bliver udledningen korrigeret til et niveau, der i højere grad afspejler ”normalnedbør”. I våde år betyder det, at tallet justeres nedad, og i tørre år altså modsat, hvorfor 2022 lander på 52.000 tons.
Figuren, der stammer fra udkast til NOVANA-rapporten ”Vandløb 2022”, viser kvælstofudledning til kyst 1990-2022.

Den grønne kurve angiver de normaliserede udledningstal. Der er en svag tendens til et fald siden 2004. Data er dog endnu ikke klare nok til at påvise en statistisk signifikant udvikling.
Hvad angår miljøtilstanden i havet, er der, de gode kvælstofnyheder til trods, ikke meget godt at sige. Bunddyrene viser tegn på lidt fremgang, men både algevækst og ålegræssets udbredelse er generelt status quo hvis ikke tilbagegang. Med i årsagsforklaringerne på den triste tendens er blandt andet, at havtemperaturen nu ligger 2 grader over niveauet i 1965.