Nyhed, 31.juli 2024

Dansk teknologi og fødevarer vinder frem i verden

At sikre velsmagende og højkvalitets-fødevarer fra Danmark en plads på verdens tallerkener er en højt prioriteret opgave for Landbrug & Fødevarer.

Det samme er det at sikre, at vores teknologi i form af maskiner, genetik, enzymer og bygninger kommer ud i verden til gavn for en effektiv og stadigt grønnere fødevareproduktion.

At både fødevarer og teknologi er to centrale ben i eksportindsatsen, har jeg personligt set på to meget forskellige eksportfremstød i år, hvor jeg var med.

Det første gik til Polen på H.M. Kong Frederik X’ første officielle udlandsrejse. Her var det især fødevareeksporten, det handlede om med Danish Crowns store, polske datterselskab Sokolów i centrum. Men naturligvis var teknologien også med her. Vilofoss, VikingGenetics og Vestjyllands Andel bidrog med den teknologiske vinkel.

I Vietnam så jeg, hvor stor en rolle det rette akvatiske foder var i forhold til at producere så effektivt som muligt. BioMars’ foderblandinger er nøje tilpasset til lige præcis dén art og dét miljø, hvor blandingen skal bruges, mens Foss leverede analyseteknologien.

Apropos Vietnam er der helt andre udfordringer, når vores eksport går ud af EU, for det er kompliceret at få adgangen. Her er tredjelandsinspektioner, hvor udenlandske delegationer og eksperter besøger danske virksomheder og myndigheder, centrale for at sikre adgangen. L&F er med til at arrangere disse inspektioner, og et konkret udbytte af det arbejde er eksempelvis, at der i 2016 blev åbnet for oksekødseksport til Vietnam.

Vi har mange flere eksportfremstød end disse to henover året. Men Polen og Vietnam viser konkret en dansk fødevareklynge, som spænder helt utroligt bredt. Fødevareklyngens katalog af virkemidler spænder fra biogas og energi til den genetik, der er med til at skabe de mest klimaeffektive køer. Danske løsninger bidrager til en mere klimaeffektiv produktion af fødevarer i hele verden med viden, teknologi, produkter og alt andet fra hele værdikæden.